لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۷

روز جهانی معلمان| نگاهی به وضعیت معلمان ایرانی: تلاش برای حقوق صنفی ادامه دارد


محمد حبیبی (راست) و محمود بهشتی
محمد حبیبی (راست) و محمود بهشتی

روز جهانی معلم در حالی فرا رسیده است که معلمان ایرانی هنوز با مشکلات زیادی مواجه هستند. دست کم سه تن از رهبران تشکل های صنفی معلمان همزمان با این روز همچنان در زندان هستند.

۲۴ سال پیش، یونسکو روز پنجم اکتبر برابر با سیزدهم مهر را به عنوان روز معلم، با هدف شنیده شدن صدای این قشر نامگذاری کرد اما در ایران نه تنها صدای معلمان شنیده نمی‌شود بلکه اعتراض آنان با سرکوب و بازداشت و احکام ناعادلانه مواجه می شود.

وزارت خارجه آمریکا در تازه ترین گزارش حقوق بشر خود از وضعیت معلمان ایرانی نوشت و به دست کم سه تن از رهبران تشکلات صنفی معلمان در ایران اشاره کرد که با احکام ناعادلانه در زندان هستند.

معلمان در ایران همواره در شرایط سختی زندگی می کنند و حق اعتراض ندارند. به عنوان مثال، در ۲۰ اردیبهشت سال جاری، وقتی که معلمان در اعتراض به پولی سازی و خصوصی سازی آموزشی در بیش از سی شهر کشور تجمع اعتراضی برگذار کردند، تجمع آنها به شدت سرکوب و خیلی ها بازداشت شدند. برخی از آنان به «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام» و «اختلال در نظم عمومی» با احکام سنگین روبرو، و روانه زندان شدند.

محمد حبیبی، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان تهران، یکی از محکوم شدگان است.

وی در ۲۰ اردیبهشت در تجمع «شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان» بازداشت و به ده سال و شش ماه به علاوه هفتاد ضربه شلاق و دو سال ممنوعیت از هرگونه فعالیت اجتماعی محکوم شد. در هنگام بازداشت وی مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت و به همین دلیل در زندان به درد قفسه سینه وعفونت ریه دچار شد. مسئولان زندان اجازه درمان به او نمی دهند و همزمان، طی حکمی حقوق ماهیانه ایشان نیز قطع شد.

در سال‌های گذشته، فعالان و تشکلهای حقوقی و صنفی معلمان بارها با انتشار بیانیه و برگزاری تجمع های مسالمت آمیز در تهران و دیگر شهرها از سیاست حکومت در قبال آموزش و پرورش و معلمان انتقاد کرده اند. اکثرا این اعتراضات با سرکوب، خشونت، بازداشت و زندان مواجه شده است. به عنوان مثال محمود بهشتی لنگرودی، سخنگوی کانون صنفی معلمان تهران، از روز پانزدهم شهریور ۹۴ در حال گذراندن دوران محکومیت پنج ساله خود در زندان اوین است. وی بارها پیش از این نیز به دلیل فعالیت های صنفی خود، احضار، بازجویی، بازداشت و حبس در پرونده خود داشت.

این وضعیت بسیاری از معلمان و فعالان فرهنگی در ایران است که می خواهند از حق و حقوق خود در برابر دولت دفاع کنند.

شاهد علوی روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی که در دوره‌ای دبیر «انجمن صنفی معلمان» استان کردستان بود، در این باره به صدای آمریکا گفت: «روز جهانی معلم برای معلمان ایران دو معنا دارد؛ نخست اینکه معنای امید بخش دارد، چرا که معلمان ایران را به معلمان جهان پیوند داده و به آنها حس خوب یک روز مشترک و قدرشناسی از کاری بزرگ (معلمی) میدهد و معنای دوم اینکه روز تلخی است، چرا که یاد آور تمام آن سختی ها و مشکلاتی است که بر سر معلمان در ایران آمده است؛ مبارزه ای که سالهاست ادامه دارد و امروز که سه تن از رهبران جامعه معلمان ایران، محمود بهشتی لنگرودی، اسماعیل عبدی و محمد حبیبی را در زندان داریم.»

شاهد علوی افزود: «این روز به یاد ما می آورد که هنوز بسیاری از آرمان‌های معلم ها برقرار نشده است. امروز، نه تنها حقوقی چون آموزش و پرورش آزاد، دمکراتیک و پیشرو، حق آزادی بیان معلمان، حق تشکل یابی آزاد و حق برخورداری از حداقل های معیشتی محقق نشده که در عوض معلمان ما اخراج، سرکوب، و تهدید می شوند.»

وی افزود: «امروز سرکوب ها به حدی رسیده است که عملا تشکل های معلمان مجبور به سکوت شده اند با توجه به اینکه تعدادی از فعالان در بازداشت یا زندان و یا خانه نشین شده اند و تهدید و فشار همچنان به شدت اعمال می شود.»

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG