لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۰

طالبان درخواست رسمی خود را برای شرکت در نشست سران «بریکس» به روسیه ارائه کرد


حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان - آرشیو
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان - آرشیو

با نزدیک شدن به زمان اجلاس سران کشورهای عضو «بریکس» که از اول تا سوم آبان در روسیه برگزار خواهد شد، طالبان تأیید کرد که رسما درخواست خود را برای شرکت در این نشست به کشور میزبان ارائه کرده است.

رهبران ۱۰ کشور عضو گروه بریکس، که نامش از حروف اول اسامی کشورهای مؤسس آن یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی به انگلیسی گرفته شده، قرار است در شهر کازان در جنوب غربی روسیه گرد هم آیند.

پنج کشور ایران، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز امسال به این بلوک پیوستند. جمهوری آذربایجان اواخر مرداد و ترکیه اواسط شهریور درخواست رسمی خود را برای پیوستن به بریکس ارائه دادند.

هدف بریکس به چالش کشیدن آنچه «سلطه سیاسی و اقتصادی کشورهای عمدتا غربی و توسعه‌یافته» می‌خوانند، عنوان شده است. منتقدان می‌گویند بریکس تقلای زیادی برای موفقیت‌ می‌کند و دولت‌های مستبد و فاسدی را که به دنبال خاموش کردن مخالفان خود هستند جذب می‌کند.

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان در پیامی تصویری گفت: «بریکس یک مجمع اقتصادی مهم است و افغانستان به عنوان یک اقتصاد در حال توسعه باید در چنین نشست‌های اقتصادی حضور داشته باشد.»

هنوز واکنشی از سوی روسیه به ادعای طالبان منتشر نشده است.

مسکو از سه سال پیش که طالبان بار دیگر کنترل افغانستان را در دست گرفت، روابط غیررسمی نزدیکی با آنها ایجاد کرده است، ولی همسو با اجماع جهانی، طالبان را به عنوان یک دولت مشروع به رسمیت نشناخته است.

هیأت‌های طالبان در ماه‌های اخیر بارها برای گفتگوهای اقتصادی و تجاری دوجانبه به مسکو سفر کرده‌اند.

وزارت امور خارجه و دادگستری روسیه پیشنهادی را برای حذف طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی روسیه به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور ارائه کرده‌اند، که احتمال به رسمیت شناختن آنها از سوی روسیه را افزایش داده است.

جامعه بین‌المللی، از جمله سازمان ملل متحد، پیش از اعطای مشروعیت دیپلماتیک به حکومت طالبان، به طور مداوم خواستار لغو فوری محدودیت‌های زنان از سوی آنها شده است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در نشستی در حاشیه مجمع عمومی این سازمان در نیویورک، رفتار طالبان با زنان افغانستان را با «برخی از فاجعه‌بارترین نظام‌های سرکوب‌گر در تاریخ معاصر» مقایسه کرد.

مقامات سازمان ملل تصویب یک «قانون اخلاقی» از سوی حکومت طالبان را مانعی بر سر راه به رسمیت شناختن آنها می‌دانند. این قانون محدودیت‌های شدیدتری بر آزادی شخصی اعمال می‌کند، زنان را در ملاء عام به سکوت وا می‌دارد و از آنها می‌خواهد صورت‌های خود را بپوشانند.

رهبران طالبان انتقادها از حکومت خود را رد می‌کنند و ادعا می‌کنند قوانین آنها با فرهنگ کشور و احکام اسلامی سازگار است.

چین نیز روابط سیاسی و اقتصادی خود را با کابل افزایش داده است و همراه با امارات متحده عربی، یکی از دو کشوری است که سفیر تعیین شده از سوی طالبان را پذیرفته است. از سوی دیگر شرکت‌های چینی چندین قرارداد تجاری با طالبان امضاء کرده‌اند که عمدتاً بر بخش معدن متمرکز است.

با این حال سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه ۲ مهر در یک کنفرانس خبری گفت پکن از طالبان انتظار دارد تا «نگرانی‌های مشروع» جامعه جهانی را مد نظر قرار دهد.

وزیر امور خارجه طالبان هفته گذشته در یک کنفرانس خبری در کابل گفت دولت طالبان حدود ۴۰ سفارت و کنسولگری افغانستان را در سراسر جهان کنترل می‌کند و روابط دیپلماتیکش با جامعه جهانی «رو به بهبود» است.

آمریکا و دیگر کشورهای غربی تأکید دارند که به رسمیت شناختن رسمی حکومت طالبان به اقدامات آنها از جمله در مورد حقوق زنان و حق آموزش برای دختران در افغانستان بستگی دارد.

XS
SM
MD
LG