لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۱

شورای ملی سوريه خواستار حضور نيروهای صلحبان سازمان ملل شد


برهان غليون به همراه هياتی از مخالفان دولت بشار اسد در مسکو. ۱۵ نوامبر ۲۰۱۱
برهان غليون به همراه هياتی از مخالفان دولت بشار اسد در مسکو. ۱۵ نوامبر ۲۰۱۱

با تعليق عضويت سوريه در اتحاديه عرب، اختلاف مواضع و هدف های سياسی گروه های مختلف مخالفان اين کشور به طرز محسوسی برجسته شده است.

بسیاری موضعگيری اتحاديه عرب را درست می دانند، عده ای ديگر هم معتقدند اولتيماتوم اتحاديه عرب به سوريه برای عقب نشينی نيروهای امنيتی از خيابان ها، آزادی زندانيان سياسی و باز کردن باب گفتگو با مخالفان به عنوان يک حرکت استراتژيک، در نهايت به سقوط اسد خواهد انجاميد.

محمد آلوش، يکی از فعالان سياسی مخالف بشار اسد در قاهره، می گويد: رژيم چه اين کار را بکند، چه نکند، در هر صورت به پايان رسيده است. مسأله اين است که دولت سوريه فقط می خواهد وقت کشی کند، از روز اول هم قصدشان همين بود.

اما اتحاديه عرب و سايرينی که با مخالفان سوريه در تماس هستند می گويند، در حال حاضر در ميان مخالفان به دلیل اينکه چه کسی و چگونه بايد اين تغييرات را انجام دهد، اختلاف نظرهای زيادی وجود دارد.

يکی از اين گروه ها، کميته هماهنگی ملی در سوريه، به رهبری حسن عبدالعظيم، اميدوار است بتواند دولت را راضی کند از طريق مذاکره و ايجاد نهادهای مدنی، دست به اصلاحات بزند.

اما اين موضع، طيف های ديگر مخالفان را به حدی عصبانی کرده که هفته گذشته با پرتاب تخم مرغ به اعضای کميته هماهنگی ملی حمله کردند.

محمد آلوش معتقد است اين واکنش به هيچ وجه منطقی نيست و می گويد: ما نمی توانيم اين مسأله را انکار کنيم که شخصيت های وزينی در مخالفان نفوذ دارند. آنها افرادی هستند که هيچکس حتی يک لحظه نمی تواند در وطن پرست بودنشان شک کند.

عده ای ديگر از مخالفان، به ويژه اعضای شورای ملی سوريه که مقر آن در سوريه است، می گويند: مذاکره فايده ای ندارد و اسد بايد استعفا دهد.

عبدالقادر يکی از طرفداران شورای ملی سوريه، می گوید: سنگفرش خيابان های سوريه، که روز جمعه ميليون ها نفر در آنها به طرفداری از شورا، تحت عنوان «شورای ملی نماينده من است» راهپيمايی کردند، گواه پشتوانه مردمی شورای ملی سوريه است.

اما اين دو گروه، جدا از اختلاف نظرهايشان، معتقدند مهم نيست نيروهای امنيتی دولت با تظاهرکنندگان چگونه رفتار می کنند، آنها اعتقاد به خشونت ندارند و طرفدار اعتراضات مسالمت آميز هستند.

گروه سومی نيز به نام ارتش سوريه آزاد وجود دارد که متشکل است از فراريان ارتش که از ابتدا با هدف محافظت از مردم در مقابل نيروهای انتظامی دولت شکل گرفت و اکنون تمايل زيادی به مبارزه مسلحانه دارد. اين گروه در حال حاضر در ميان مخالفان دولت از طرفداران زيادی برخوردار شده است.

می توان پيش بينی کرد که واکنش ها و اقدام های منطقه ای و بين المللی در روزهای آينده به شکاف های موجود در ميان گروه های رقيب در مخالفان دامن بزند.

در همين حال ترکيه می گويد، برنامه های اکتشاف نفت در سوريه را در اعتراض به سرکوب خشونت بار مخالفان، متوقف کرده است. وزير انرژی ترکيه همچنين تهديد کرد که آنکارا ممکن است در روند برق رسانی به سوريه تجديد نظر کند. رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه، روز سه شنبه به شدت بشار اسد را مورد انتقاد قرار داد و گفت که رفتار خشن رييس جمهوری سوريه با مخالفان، نام او را در رديف رهبران خونريز ثبت خواهد کرد. اردوغان همچنين از بشار اسد خواست تا با حمله کنندگان به سفارت ترکيه در دمشق، برخورد کند.

در همين حال رييس شورای ملی سوريه خواستار حضور نيروهای صلحبان سازمان ملل در اين کشور شد. برهان غليون که به همراه هياتی از مخالفان دولت بشار اسد به مسکو سفر کرده است گفت که ترجيح می دهد به جای دخالت نظامی خارجی، صلحبانان سازمان ملل وارد سوريه شوند. رييس شورای ملی سوريه از مسکو خواست تا بشار اسد را به کناره گيری از قدرت تشويق کند.

XS
SM
MD
LG