لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۶

پایان نافرجام مذاکرات شورای ملی سوریه


ریاض سیف و ریاض حجاب، نوامبر ۲۰۱۲
ریاض سیف و ریاض حجاب، نوامبر ۲۰۱۲

گفت و گوهای اعضای شورای ملی سوریه در هتلی در استانبول بدون نتیجه به پایان رسید.

رهبران مخالفان بشار اسد رییس جمهوری سوریه امروز دوشنبه گفتند که بر سر انتخاب دولت موقتی برای اداره مناطقی از آن کشور که در تصرف مخالفان اسد است، به توافق نرسیده اند.

گفت و گوهای اعضای شورای ملی سوریه در هتلی در استانبول بدون نتیجه به پایان رسید و این ائتلاف طی بیانیه ای اعلام کرد که کمیته ای ۵ نفره طی ده روز آینده پشنهادهایی را برای شکل گیری دولت موقت مطرح خواهد کرد.

شکل گیری دولت از سوی برخی اعضای شورای ملی سوریه به ویژه اخوان المسلمین، تهدید آمیز تلقی می شود. این دور مذاکرات استانبول دومین کوشش مخالفان اسد برای تشکیل دولت بود. به گفته یکی از رهبران مخالفان، چالش قدرت در این ائتلاف که ۷۰ عضو دارد، شکستی برای خیزش ضد اسد در سوریه به شمار می رود.

این عضو شورای ملی سوریه که با خبرگزاری رویترز گفت و گو کرده اما نخواسته نامش فاش شود، گفته است که نیمی از اعضای این ائتلاف، با اساس ایده شکل گیری دولت گذار مخالفت کرده اند، و این در حالی است که شرط نپذیرفتن پست در کابینه گذار برای اعضای شورای ملی سوریه برداشته شده است.(پیشتر چنین شرطی برای اعضای این شورا تعیین شده بود که به سبب عدم استقبال بسیاری از آنها از آن، این شرط حذف شد.)

گزارش ها از شورای ملی سوریه حاکی از آن است که معاذ الخطیب، رییس این شورا، به قطر سفر کرده تا با دولت آن کشور بر سر دریافت کمک مالی برای شکل گیری دولت انتقالی در مناطق تحت کنترل مخالفان اسد گفت و گو کند. خبرگزاری رویترز همراهان الخطیب را مصطفی الصباغ (که به مقام های دولت قطر نزدیک است)، و احمد جربا (که با عربستان سعودی روابط نزدیکی دارد)، معرفی کرده است.

خیزش شبه نظامیان جهادگرای اسلامی در سوریه به عنوان عضوی قدرتمند در بدنه مخالفان دولت اسد از سویی، و احتمال قیام اکثریت سنی علیه اقلیت علاوی تحت نفوذ اسد از سوی دیگر، سبب تردید قدرت های جهانی در حمایت از مخالفان بشار اسد شده، مخالفانی که اغلب سنی اند و به شکلی روزافزون فعالیت نظامی خود را بیشتر کرده اند.

شکل گیری دولت انتقالی بخشی از توافق اولیه ای بود که شورای ملی سوریه سال گذشته تحت آن تشکیل شد. گروهی از مخالفان بشار اسد می گویند به قدرت های غربی اطمینان ندارند و معتقدند که برخی از این قدرت ها ممکن است بخواهند شکل گیری دولتی از سوی مخالفان اسد را تحت تأثیر غرب قرار دهند، دولتی که به گفته آنها ممکن است تحت نفوذ دولت های غربی با اسد مذاکره کند و رژیم وی را در قدرت نگاه دارد.

تنها نام یک نفر در نشست استانبول به عنوان نخست وزیر احتمالی دولت انتقالی مطرح شد، و آن، ریاض حجاب بود. حجاب، عضو بلند پایه پیشین دولت بشار اسد است که از مارس ۲۰۱۱ به مخالفان پیوسته است.

کمال لبوانی، زندانی سیاسی سابقی که مورد احترام محافل سیاسی و از گفت و گو کنندگان اصلی مخالفان اسد است، به خبرگزاری رویترز گفت:«‌حجاب به رغم سابقه اش در دولت اسد، به خوبی می تواند از عهده ریاست کابینه دولت انتقالی برآید. به او باید فرصت داده شود. یک عده دو سال تلاش کرده اند، حالا نوبت دیگران است.»
XS
SM
MD
LG