شمار بسیاری از شهروندان سوری، یا در خانۀ خود تحت سرکوبند و یا از خان و مان خود آواره. از آنجا که سوریان برای گذر از مرز و پای نهادن به اردن نیازی به روادید ندارند، در بسیاری از موارد تصمیم می گیرند از این مرز بگذرند و در این کشور همسایه پناه یابند. برخی از این پناهجویان درپی سپری کردن چند ماه در حبس، ناگزیر به گریز از میهن خویش شده اند. گروهی از آنها خانواده را رها می کنند وبه امید آنکه کاری بیابند و بتوانند برای آنها پولی بفرستند تا معاششان تأمین شود، وطن را می گذارند و از مرز می گذرند. این همه در حالی است که گاه ، این خانواده ها اجازه نمی یابند تا از مرز عبور کنند. برخی از آنها هفته هاست در انتظار صدور اجازۀ عبور از مرزند.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد می گوید طی یک سال خیزش مردمی سوریه، بیش از ۷۵۰۰ شهروند سوری- عمدتاً غیرنظامی- کشته شده اند. گروههای فعال حقوق بشر می گویند تا کنون بیش از ۲۰۰ هزار تن در داخل سوریه آواره شده اند و دهها هزار تن دیگر به ترکیه، لبنان و اردن گریخته اند.
سخنگوی دولت اردن می گوید تنها ۲۴۰۰ تن از تمامی ۸۰ هزار آوارۀ سوری که طی سال اخیر وارد اردن شده اند، به طور قانونی از مرز میان دو کشور گذشته اند. تنها طی دو هفتۀ گذشته، پانصد خانوادۀ سوری از سیم خاردار عبور کرده اند و وارد اردن شده اند.
فعالان حقوق بشر می گویند ترک وطن از جانب خانواده ها، از گسترش و تشدید بحران در سوریه حکایت دارد.
کشور دیگری که پذیرای گروههایی از بی خانمان شدگان سوری است، ترکیه است. خبرگزاری نیمه دولتی آناتولی ترکیه از انتقال ۳۰۰۰ تن از ۵۰۰۰ آوارۀ سوری از چادرهای موقت که تاکنون درآنها پناه یافته بودند، به پناهگاه خبر داده است.
هم اکنون، ۷ پناهگاه و مأمن - که آنها نیز مجموعه ای از چادرند- در نقاط گوناگون ترکیه برای آوارگان سوری فراهم آمده است. ترکیه که زمانی متحد نزدیک سوریه تلقی می شد، اخیراً کراراً از دمشق خواسته است تا به خشونت علیه غیرنظامیان پایان دهد و جدا از این درخواست، سوریه را مشمول مجموعه ای تحریم نیز کرده است که تحریم سلاح نیز از آن جمله است؛ اقدامهایی که به نشان مخالفت با رفتارهای دولت این کشورهمسایه صورت می گیرد.
ترکیه تاکنون حدود ۴۵ هزار آوارۀ سوری را درخاک خود پذیرفته است.