لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۸

صلح در سوریه نزدیک است؛ آیا نیروهای مسلح خارجی، سوریه را ترک می‌کنند؟


 دهها گروه مسلح در سوریه حضور دارند.
دهها گروه مسلح در سوریه حضور دارند.

جنگ شش ساله داخلی سو ریه ظاهرا آرام آرام دارد به پایان خود نزدیک می شود اما انبوه جنگ افزارها که در طول سالها دراین کشور انبار شده و نیز جنگجویان محلی و خارجی ماندگار به نظر می آیند.

آسوشیتدپرس در گزارشی در این باره می نویسد بعضی از این خارجیان ممکن است برای همیشه در سوریه بمانند. بشار اسد که با استفاده از کمک های عظیم مالی و سیاسی و نظامی روسیه و ایران بر سرکار مانده است، دست کم در حال حاضر سایه سرنگونی از راه نظامی وی را تهدید نمی کند اما او بشدت متکی به کمک های مالی و نظامی ایران و شبه نظامیان دست نشانده این کشوراست.

داعش که در سال ۲۰۱۱ چند ماهی پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه شکل گرفت دستاویزی به کشورهای مختلف داد که به بهانه جنگ با داعش نیرو به سوریه بفرستند.

اکنون دیگر از منطقه زیر کنترل خلافت داعش در سوریه چیزی باقی نمانده و جنگجویان گروه دست کم از مناطق شهری بیرون رفته اند. قدرت های جهانی و منطقه ای اما سالها در سوریه باقی خواهند ماند و این خود، وضعیت را بسیار پیچیده تر و روند صلح را دشوارتر می کند.

برخی کشورها از هم اکنون گفته اند قصد ندارند نیروهایشان را از سوریه بیرون ببرند. نیروها ی آمریکائی برای کمک به کردهائی که در شمال غربی با داعش می جنگیدند، وارد سوریه شدند و در آزاد سازی رقه از کردها پشتیبانی کردند اکنون که آمریکا می گوید قصد ندارد بزودی نیروهایش را از منطقه آزاد شده بیرون ببرد، نگرانی ها در مورد درگیر شدن با ارتش سوریه و حزب الله لبنان گروه دست نشانده ایران افزایش یافته است.

روسیه هرگز شمار نظامیان و سلاح های سنگین و هواپیماهای جنگنده بمب افکن خود در سوریه را اعلام نکرده اما براورد می شود که ۴۳۰۰ نظامی روسی در سوریه باشند و برشمار آنها در ماههای آینده افزوده شود.

مهمانان دائمی از تهران

اما شاید مدت اقامت نیروها ی نظامی هیچ کشوری مثل ایران در سوریه طولانی نشود. تهران برای در قدرت نگاه داشتن اسد هزینه های مالی و انسانی و نظامی سنگینی پرداخت کرده و بیش از هزار نیرو در عراق و سوریه از دست داده است .

در ایران از این نیرها در سوریه با عنوان «مدافعان حرم» نام برده می شود که با مخالفان اسد می جنگیده اند. علاوه بر اینها آنچه که نیروها ی مقاومت نامیده شده و عمدتا از حزب الله لبنان تشکیل می شود در خدمت استراتژی بلند مدت تهران برای ایجاد پایگاه نظامی در سوریه و ایجاد اطمینان از کنترل دالان زمینی از تهران تا لبنان از طریق عراق و سوریه است.

ترکیه نیز سال پیش نیروهائی را با نام «عملیات سپر فرات» وارد خاک سوریه کرده که با داعش بجنگند اما هدف نهائی، جلوگیری از نفوذ و قدرت گیری کردها در مرز ترکیه با سوریه است. تعداد این نیروها که در استان ادلب حضور دارند ذکر نشده اما برآورد می شود بیش از ۴۰۰ نیروی نظامی ترک در ادلب حضور داشته باشند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG