گزارشی از جک خوری و خبرگزاری آسوشیتدپرس در روزنامه هاآرتص
گذرگاه «قنیطره» در بخش سوری «بلندی های جولان» و مرز «نصیب» با اردن روز دوشنبه بازگشایی شد. این امر نشانه ای از تکمیل آمادگی های لجستیکی و امنیتی در گذرگاه های مرزی عمده سوریه است.
گشایش این گذرگاه های حیاتی پس از سه سال، امیدها به از سر گرفته شدن تجارت و جابجایی بین سوریه و اردن را که به خاطر جنگ متوقف شده بود، تقویت می کند.
یک مقام نظامی اسرائیل در مراسم سازمان ملل متحد به این مناسبت گفت بازگشایی گذرگاه بین منطقه اسرائیلی بلندهای جولان و سوریه به سازمان ملل متحد که توسط شورشیان سوری از منطقه بیرون رانده شده بود، توانایی دوباره برای اجرای توافق ترک مخاصمه سال ۱۹۷۴ می بخشد.
گذرگاه دیگر بین سوریه و منطقه اسرائیلی بلندی های جولان هم به روی ناظران سازمان ملل متحد باز شد. صلحبانان سازمان ملل چهار سال پیش به دلیل درگیری های نظامی آن جا را ترک کرده بودند.
بازگشایی این گذرگاه ها، با استقرار دوباره جریان بازرگانی با جهان خارج، موقعیت دولت بشار اسد را تقویت می کند. این امر تاکیدی بر این است که بشار اسد از هفت سال جنگ پیروز بیرون می آید.
در گذرگاه قنیطره بین سوریه و منطقه اسرائیلی بلندی های جولان پرچم سوریه به اهتزار در آمد.
ناظران سازمان ملل متحد و چهره های شاخص جامعه دروزی ها که جمعیت غالب این منطقه هستند، در نزدیک گذرگاه گردهم آمدند.
ناظران سازمان ملل متحد از سال ۱۹۷۴ برای نظارت بر آتش بس و کنترل منطقه غیرنظامی آن جا مستقر بودند تا این که جنگ سوریه آن ها را به ترک منطقه در سال ۲۰۱۴ مجبور کرد. اسرائیل بلندی های جولان را سال ۱۹۶۷ اشغال کرد.
یوسف جربو، یکی از رهبران دروز، از «قنیطره»، به تلویزیون الاخباریه سوریه، می گوید: «این روز پیروزی است.»
نیروهای سوریه منطقه قنیطره را ماه ژوییه پس گرفته بودند. سپس پلیس نظامی روسیه در این منطقه و در حاشیه مرز اسرائیل پست های بازرسی ها مستقر کرد. مسکو می گوید قصد دارد با نیروهای سازمان ملل همکاری نزدیکی داشته باشد.
در گذرگاه «نصیب» بین سوریه و اردن هم صفی از خودروها از مرز اردن شکل گرفت.
محمد خلیل، اولین سوری در صف که قصد برگشت به کشورش را دارد، می گوید: «امروز روز جشن است، جشنی برای تمام کشورهای عرب، اسلامی و تمام جهان. این گذرگاه برای تمام کشورهای جهان عرب حیاتی است.»