لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ ایران ۰۲:۵۳

دیدار وزیر خارجه سوریه و رئیس موساد با هدف مهار تنش میان دو کشور

اسعد شیبانی، وزیر خارجه سوریه (آرشیو)
اسعد شیبانی، وزیر خارجه سوریه (آرشیو)

اکسیوس روز یکشنبه اول شهریور از دو منبع آگاه نقل کرده است که مقامات بلندپایه اسرائیل و سوریه با هدف کاهش تنش میان دو کشور بعد از حمله هوایی اسرائیل به فرودگاه ابوالظهور جلسه‌ای مشترک برگزار کردند.

این دو منبع فاش کردند که اسعد الشیبانی، وزیر امور خارجه سوریه، با رومن گوفمن، رئیس موساد اسرائیل، در اردن دیدار کرد. این دیدار چند روز پس از افزایش تنش‌ها بین دمشق و اورشلیم در اثر حمله به پایگاه هوایی ابوالظهور انجام گرفته است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر اسرائیل، تاکنون نسبت به این خبر واکنشی نشان نداده است. مقامات سوری نیز در این باره سکوت کرده‌اند.

این دیدار در لحظه‌ای بسیار حساس برگزار شد، به ویژه اینکه اسرائیل اعلام کرده بود حمله‌اش به پایگاه ابوالظهور ناشی از نگرانی‌ها در مورد فعالیت نظامی بالقوه ترکیه در این مکان بوده است. با این حال، دولت‌های سوریه و ترکیه هرگونه هماهنگی برای تبدیل این پایگاه به یک نقطه استقرار نیروهای ترکیه را تکذیب کردند.

در این راستا، وزیر خارجه سوریه امروز در اظهاراتی اعلام کرد قبل از حمله اسرائیل به پایگاه ابوالظهور «به آنها اطلاع دادیم که این پایگاه، یک پایگاه متعلق به ترکیه نخواهد بود. با این وجود، اسرائیل حمله خود را انجام داد.»

جلسه مقامات اسرائیلی و سوری که اکسیوس در مورد آن خبر داده است، توافق امنیتی که ایالات متحده طی ماه‌های اخیر سعی در پیشبرد آن بین دو طرف داشته را بار دیگر در کانون توجه قرار داده است.

شیبانی پارسال فاش کرد دو کشور اسرائیل و سوریه «بر روی کاغذ تقریبا درباره تمام نقاط اختلافی به توافق رسیدند»، اما این فرآیند بعدها با موانع اساسی روبرو شد.

طبق آنچه وزیر سوری فاش کرد، این توافق شامل بندی بود که اسرائیل را ملزم به عدم حمله به خاک سوریه و عدم دخالت در امور داخلی این کشور می‌کرد.

این توافق همچنین به خروج نیروهای اسرائیلی از مناطقی از سوریه اشاره داشت که پس از سقوط رژیم بشار اسد در آذر ۱۴۰۳ توسط نیروهای اسرائیلی تصرف شده بود.

در این زمینه، بیش از یک سال است که دولت آمریکا در تلاش برای جلوگیری از درگیری‌های میدانی و مهار تنش‌ها، برای انعقاد یک توافق امنیتی بین اسرائیل و دولت احمد الشرع، رئیس جمهوری سوریه، تلاش می‌کند.

در این میان، ایالات متحده بارها دو طرف را تشویق کرده به میز مذاکره برگردند، و فرآیند سیاسی را برای حل اختلافات فیمابین کامل کنند. از نظر ایالات متحده، درهای دیپلماسی به‌رغم فقدان اعتماد متقابل میان دو طرف هنوز باز است.

فراتر از این، دیدار بین وزیر خارجه سوریه و رئیس سازمان اطلاعات اسرائیل موساد آنطور که اکسیوس گزارش کرده است، اگر در چارچوب یک کانال مذاکره منظم ادامه یابد، می‌تواند نشانه‌ای از تلاش مجدد برای بازگرداندن آرامش و حرکت دو کشور در مسیر صلح باشد.

همچنبن ببینید:
XS
SM
MD
LG