لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۰

کوفی عنان از نقش خود در بحران سوریه کناره گیری کرد


Kofi Annan
Kofi Annan
کوفی عنان، از سمت خود استعفاء کرد. آقای عنان سه ماه پیش به سمت فرستاده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب به سوریه منصوب شده بود، و طرح شش ماده ای او برای حل و فصل صلح آمیز بحران سوریه هیچگاه به نتیجه قابل قبولی نرسید.

« دستور محرمانه» اوباما برای کمک به مخالفان

منابع آگاه در آمريکا می‌گويند باراک اوباما ریيس جمهوری اين کشور دستوری محرمانه را امضا کرده که اجازه پشتيبانی آمريکا از مخالفان مسلح حکومت بشار اسد را صادر کرده است.

به گزارش خبرگزاری رويترز، اين منابع افزوده‌اند که دستور اوباما به سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا و ديگر آژانس‌های اطلاعاتی اين کشور اجازه کمک به ارتش آزاد سوريه در سرنگونی نظام بشار اسد را می‌دهد.

هنوز مشخص نيست که اين دستور در چه زمانی صادر شده است. همچنين ميزان کمکی که مجوز ارائه آن به معترضان سوری داده شده معلوم نيست.
تامی ويتور سخنگوی کاخ سفيد آمريکا از اظهار نظر درباره اين خبر خودداری کرده است.

از سوی ديگر آمريکا درخواست بشار اسد از نيروهای ارتش سوريه برای ادامه جنگ با معترضان را اقدامی «حقيرانه و ناشی از ترس» توصيف کرد.

پاتريک وينتريل سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا در اين باره گفت: «ما معتقديم مردی که از نظر‌ها پنهان شده و از نيروهای مسلح خود می‌خواهد به کشتن غير نظاميان کشورش ادامه دهند، بسيار ترسو است.»

بشار اسد در پيامی مکتوب که به مناسبت شصت و هفتمين سالگرد تاسيس ارتش سوريه صادر کرده، ضمن دعوت از نيروهای مسلح اين کشور به ادامه جنگ با معترضان تاکيد کرده که نبردهای کنونی، سرنوشت سوريه را رقم خواهد زد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا همچنين خاطرنشان کرد که اين کشور ۲۵ميليون دلار برای کمک به مخالفان مسلح بشار اسد اختصاص داده است. او تاکيد کرد که اين کمک‌ها، ويژه تجهيزات غير مرگبار خواهد بود.

کشتارهای جدید

منابع خبری از کشتار جديدی در منطقه عرطوز در حومه دمشق خبر دادند که طی آن دستکم ۷۰ نفر توسط نيروهای دولتی کشته شده اند. در همين حال نيروهای ارتش آزاد سوريه برای نخستين بار با سلاح های سنگين به فرودگاهی در حومه حلب حمله کردند.

همزمان با اين تحولات، خبری مبنی بر دستور محرمانه اوباما برای کمک به مخالفان منتشر شده است.

از سويی قرار است که مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه بر سر قطعنامه‌ای درباره سوريه تصميم گيری کند.

ادامه درگيری‌ها در حلب

خبرگزاری‌ها و شبکه‌های خبری به نقل از اتحاديه کميته‌های هماهنگی اعتراض‌ها در سوريه، از کشتاری جديد در منطقه عرطوز واقع در حومه دمشق خبر داده‌اند.

خبرگزاری فرانسه در اين باره گزارش داده است دستکم ۷۰ نفر در کشتار عرطوز که شامگاه چهارشنبه روی داده، کشته شده‌اند.

اتحاديه کميته‌های هماهنگی اعتراض‌های سوريه اعلام کرده است که نيروهای دولتی ضمن تيرباران ده‌ها تن از جوانان و مردان در عرطوز، دستکم ۱۵۰ نفر را دستگير کردند. همچنين تانک‌های ارتش سوريه اقدام به تخريب خودروهای اهالی که در خيابان‌ها پارک شده بودند کردند.

در دمشق نيز درگيری‌ها ميان مخالفان و نيروهای دولتی در چند منطقه از جمله القدم پس از چند روز آرامش نسبی از سر گرفته شد. مناطقی هم که پيشتر کاملا آرام بودند از جمله منطقه مسيحی نشين باب توما در دمشق، شامگاه چهارشنبه شاهد درگيری نيروهای دولتی و مخالفان بود. مخالفان مسلح يک پاسگاه پليس در اين منطقه را مورد حمله قرار دادند.

اين در حالی است که به گفته ديده‌بان حقوق بشر سوريه، روز چهارشنبه ۱۴۴ نفر در اين کشور کشته شدند.

ديگر کشته شدگان در نتيجه ادامه گلوله باران ديرالزور، حمص، حماه و درعا توسط نيروهای دولتی و همچنين درگيری‌ها در حلب، جان خود را از دست داده‌اند.

از سوی ديگر نيروهای ارتش آزاد سوريه بامداد پنجشنبه حمله‌ای گسترده به فرودگاه نظامی «منگ» در حومه حلب در نزديکی شهر اعزاز آغاز کردند.
شبکه خبری الجزيره گزارش داده که نيروهای ارتش آزاد سوريه در اين حمله برای نخستين بار از تانک و سلاح های سنگين استفاده می‌کنند.

در نبرد با نيروهای دولتی برای در اختيار گرفتن کنترل شهر حلب، مخالفان مسلح بشار اسد به سمت یک قلعه تاريخی واقع در مرکز اين شهر پيشروی می‌کنند.

خبرگزاری رويترز گزارش داده است که نيروهای ارتش آزاد سوريه اکنون تنها ۲۰۰ متر از اين قلعه سنگی که ۸۰۰ سال پيش بر تپه‌ای سبز در مرکز حلب ساخته شده فاصله دارند.

مخالفان مسلح می‌گويند مناطقی را که به تصرف در آورده‌اند نشان می‌دهد که آن‌ها در حال پيش روی به سمت مرکز بزرگ‌ترين شهر سوريه هستند.

نيروهای دولتی سوريه از لحاظ تجهيزات نظامی بسيار بر‌تر از مخالفان هستند. مخالفان اما می‌گويند که نيروهای دولتی از اراده برای پيروزی برخوردار نيستند.

نيروهای ارتش آزاد سوريه راه‌های منتهی به ميدان باب الحديد را که قلعه در آن قرار دارد، با صندوق‌های چوبی و ميله‌های آهنی بسته‌اند. دروازه سنگی منتهی به ميدان که از صد‌ها سال همچنان استوار است در اثر درگيری‌های اخير آسيب ديده است.

اما بيشتر ادارات دولتی در حلب در منطقه سعد الله الجابری قرار دارد؛ مساله‌ای که اين منطقه را به عنوان هدفی استراتژيک و نهايی برای مخالفان تبديل می‌کند. مخالفان تاکيد می‌کنند که حملات نيروهای دولتی حتی اگر با توپخانه و تانک صورت گيرد نمی‌تواند آن‌ها را مجبور به عقب نشينی کند.

درگيری در مرز اردن

از سوی ديگر، بامداد پنجشنبه درگيری شديد ميان ارتش اردن و اردنش سوريه در منطقه مرزی دو کشور روی داد.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که شامگاه چهارشنبه تحرکی غيرعادی از سوی دو ارتشی اردنی و سوری در دو طرف مرز مشاهده شد. عبور آوارگان سوری به سمت اردن در منطقه تل شهاب –منطقه شاهد درگيری- هم بسيار کاهش يافت.

شبکه خبری الجزيره هم دراين باره خبر داده است که درگيری‌ها به شکلی ناگهانی روی داد و اين درگيری‌ها هيچ ارتباطی با فرار آوارگان سوری به اردن بر خلاف درگيری‌های‌ گاه به‌گاه گذشته نداشته است.

علی الرفاعی از فعالان مخالف حکومت بشار اسد، درگيری‌های بامداد شنبه در مرز سوريه با اردن را شديد‌ترين برخورد دو طرف از زمان آغاز اعتراض‌ها در سوريه توصيف کرده که در آن‌ها از سلاح های نيمه سنگين استفاده شد.

مجمع عمومی سازمان ملل

قرار است مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه برای رای گيری بر سر پيش نويس قطعنامه‌ای که عربستان سعودی درباره سوريه ارائه داده، تشکيل جلسه دهد.

پيش نويس اين قطعنامه که از سوی کشورهای عربی پشتيبانی می‌شود، از دولت سوريه می‌خواهد که به حملات خود عليه معترضان پايان دهد و به هيچ عنوان از سلاح‌های شيمیايی استفاده نکند.

پيش نويس اين قطعنامه استفاده نيروهای دولتی سوريه از سلاح‌های سنگين در مناطق مسکونی را محکوم کرده و خواستار کناره گيری بشار اسد از قدرت به منظور تسريع در تحول سياسی و برپايی نظام دموکراتيک در سوريه شده است.

روسيه و چين تاکنون سه قطعنامه درباره سوريه را در شورای امنيت سازمان ملل متحد وتو کرده‌اند. از همين رو کشورهای عربی اکنون به مجمع عمومی روی آورده‌اند اگرچه مصوباتش لازم الاجرا نيست. به نظر می‌رسد اين اقدام برای نشان دادن نظر جامعه جهانی درباره آن چه که در سوريه روی می‌دهد باشد.
XS
SM
MD
LG