لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۳

سوریه صحنه تظاهرات هواداران دولت علیه اتحادیه عرب


سوریه صحنه تظاهرات هواداران دولت علیه اتحادیه عرب
سوریه صحنه تظاهرات هواداران دولت علیه اتحادیه عرب

ده ها هزار تن از هواداران دولت سوریه برای دومین روز پیاپی علیه تصمیم اتحادیه عرب دایر بر تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه، دست به تظاهرات زدند. اتحادیه عرب در پی ادامه سرکوب ها و نادیده گرفتن توافق ها از سوی دولت اسد، عضویت سوریه را به تعلیق در آورد.

روز یکشنبه تلویزیون دولتی سوریه تصویرهایی از هواداران دولت اسد را در دمشق، حلب و دیگر شهرها به نمایش گذاشت. بیشتر تظاهرکنندگان پرچم های سوریه و عکس هایی از بشار اسد با خود حمل می کردند.

اتحادیه عرب روز شنبه در پی یک رای گیری موافقت کرد اگر دولت اسد به نادیده گرفتن درخواست این اتحادیه در مورد برقراری تماس و گفتگو با مخالفان و پایان دادن به سرکوب قیامی که اکنون هشت ماهه شده است ادامه دهد، عضویت سوریه را از روز چهارشنبه به حالت تعلیق درآورد.

دولت سوریه روز یکشنبه خواستار تشکیل جلسه فوق العاده اتحادیه عرب برای رسیدگی به این بحران پیش از به اجرا گذاشته شدن تصمیم مربوط به تعلیق عضویت خود شد.

در این میان چندین کشور حمله اواخر وقت روز شنبه حامیان اسد به سفارتخانه های عربستان سعودی، قطر و ترکیه در دمشق را تقبیح و محکوم کرده اند. عربستان سعودی و قطر جزو ۱۸ کشوری بودند که به تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه بیست و دو عضوی رای دادند.

عربستان سعودی ضمن تقبیح و محکوم ساختن حمله به سفارت خود در پایتخت سوریه می گوید دمشق را مسئول تامین ایمنی برای تمامی منافع خود در سوریه می شناسد. خبرگزاری رسمی عربستان سعودی می گوید تظاهرکنندگان ضد اتحادیه عرب ضمن پرتاب سنگ به ساختمان سفارتخانه و شکستن پنجره ها دفاتر سفارت را به هم ریخته اند. جمعیتی بزرگ نیز پس از جمع شدن در مقابل سفارت قطر به داخل ساختمان آن سفارتخانه یورش بردند. جمعیتی بزرگ نیز پس از جمع شدن در مقابل سفارت قطر به داخل ساختمان آن سفارتخانه یورش بردند و پرچم قطر را با پرچم سوریه عوض کردند.

ترکیه عضو اتحادیه عرب نیست اما به شدت از اقدام همسایه اش، سوریه، در توسل به زور برای سرکوبی اعتراض های مسالمت آمیز مخالفان انتقاد می کند. وزارت امور خارجه ترکیه روز یکشنبه کاردار سفارت سوریه را برای اعتراض به حمله علیه دیپلمات هایش در دمشق احضار کرد. ترکیه همچنین شروع به خارج کردن خانواده های دیپلمات های خود از سوریه کرده است.

خبرگزاری فرانسه نیز اظهارات دیپلماتی را نقل می کند که گفته است تظاهرکنندگان سعی کردند وارد سفارت فرانسه در دمشق شوند اما موفق نشدند.

سوریه روز دوم نوامبر با پیشنهاد اتحادیه عرب برای تماس و گفتگو با مخالفان موافقت کرده بود اما خشونت در آن کشور با کشته شدن دست کم صد و پنجاه نفر ديگر در حمله های نیروهای امنیتی به تظاهرکنندگان ضد اسد و نبرد خونین ارتش با نیروهای برگشته و فراری از ارتش کماکان ادامه دارد.

رای اتحادیه عرب با تحسین سازمان ملل متحد، آمريکا و بریتانیا مواجه شده است. بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد این رای را اقدامی قاطع و شجاعانه نامید و از قصد اتحادیه عرب در مورد تامین حفاظت و ایمنی برای غیرنظامیان سوری استقبال کرد. بان کی مون گفت جامعه بین المللی برای فراهم آوردن پشتیبانی لازم، در صورتیکه مورد درخواست قرار گیرد، آماده است.

باراک اوباما رییس جمهوری آمريکا گفت تصمیم اتحادیه عرب انزوای دیپلماتیک دولتی را بیشتر می کند که علنا به تعهداتش عمل نمی کند و منظما به نقض حقوق بشر و سرکوبی اعتراض های مسالمت آمیز ادامه می دهد. یک سخنگوی دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا نیز بر توصیه های قدرت های غربی به اسد برای ترک قدرت پس از یازده سال حکمرانی و فراهم ساختن شرایط برای انتقال به دمکراسی تاکید گذاشت.

یوسف احمد سفیر سوریه در اتحادیه عرب تصمیم اتحادیه را به عنوان اقدامی غیرقانونی و مغایر با منشور اتحادیه رد کرد. وی گفت دولت سوریه به پیاده کردن برنامه اتحادیه عرب پای بند است.

آژانس حقوق بشر سازمان ملل متحد می گوید دست کم ۳۵۰۰ نفر در ارتباط با تظاهرات اعتراضی علیه اسد، که از ماه مارس شروع شد، کشته شده اند. سوریه این خشونت های مرگبار را به گروه هایی نسبت می دهد که از آنها به عنوان تروریست های مورد حمایت غرب و عوامل افراطی یاد می کند.

XS
SM
MD
LG