گزارش سالانه مجمع جهانی اقتصاد که به تازگی انتشار يافت، حاوی تازهترين جدول شاخص رقابتپذيری اقتصاد کشورها است. در جدول امسال، سوئيس مقام نخست را در اشغال دارد، در حالی که سنگاپور در رده دوم و ايالات متحده آمريکا در رده سوم قرار گرفتهاند.
در گزارش روز چهارشنبه (۱۲ شهريورماه) اين مجمع آمده است بزرگترین اقتصاد جهان، يعنی ايالات متحده، به خاطر بهبود در بازارهای مالی و اصلاحاتی که در نهادهای دولتی آن کشور به عمل آورد، از رده پنجم در سال گذشته، دو پله بالاتر آمد و اکنون در رده سوم جدول قرار گرفته است.
شش کشورهای اروپایی ۱۰ رده بالای اين جدول را بهخود اختصاص دادهاند. اين کشورها عبارتند از سوئیس، فنلاند، آلمان، هلند، انگلستان و سوئد. سه رده باقی مانده در اختیار کشورهای آسیايی است: سنگاپور، ژاپن و هنگ کنگ.
نتایج اعلام شده ترکيبی است از دادههای سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی و همچنین برآوردی از نتايج همهپرسیهای مجمع از مديران بازرگانی است.
انجمن، که هر زمستان میزبانی گردهمایی سالانه رهبران بازرگانی و سیاسی جهانی را در داووس سوئیس برعهده دارد، رقابتپذيری کشورها را با توجه به عواملی از قبیل توانایی آنها در نوآوری و کیفیت زیرساختهای اقتصادی تعيين میکند.
سوئیس و سنگاپور در بالای جدول سال گذشته نيز قرار داشتند. جايگاه فنلاند، که سال گذشته رده سوم را در اختيار داشت، در گزارش امسال به رده چهارم نزول کرد، درحالیکه آلمان از رده چهارم به رده پنجم رفت. ژاپن از رده نهم سال گذشته به رده ششم نقل مکان کرده است.
کلاوس شواب، مؤسس و رئیس اجرایی مجمع جهانی اقتصاد، هشدار داد که سلامت اقتصاد جهانی، برغم این که سالها مورد حمایت بانک مرکزی کشورهای پيشرفته قرار داشت، اکنون در معرض خطر است، زيرا دولتها در به اجرا درآوردن اصلاحات مورد نياز رشد، با دشواری روبرو هستند.
او در اين رابطه گفت، «وضعیت تیره و تار جغرافیای سیاسی جهانی، افزایش نابرابری درآمد، و انقباض بالقوه شرايط مالی، میتواند بهبود تازه آغاز شده را به خطر اندازد.» او خواستار اصلاحات ساختاری بيشتری برای حصول اطمينان از رشد پايدار و فراگير شد.
از نظر رقابتپذيری جهانی، سوئیس برای ششمين سال پياپی در صدر رتبهبندی ۱۴۴ اقتصاد جهان قرار داشته است. مجمع جهانی اقتصاد گفت موقعيت سوئیس برمبنای توانايی در نوآوری، پیچیدگی بخش بازرگانی، آموزشوپرورش و موسسات تحقیقات علمی درجه یک، و کارایی بازار کار برآورد شده است.
يافتههای این گزارش نشان میدهد که کشورهای جنوب اروپا مانند اسپانیا، پرتغال و یونان، بهبود قابلتوجهی در بازارهای خود بوجود آوردهاند، در حالی که فرانسه و ایتالیا از اين نظر به کندی عمل کردهاند.