لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۳

کشتیهای غرق شده خلیج فارس: چالشی پیش روی منطقه


sunken ships 2
sunken ships 2
معاون دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ایران می گوید در سی و چند سال اخیر ۱۲۰۰ فروند کشتی باری و تفریحی در خلیج فارس غرق شده اند که ۴۰ فروند آن، نفتکش های غول پیکرند که در جریان جنگ ایران و عراق غرق شده اند.
به گفته کارشناسان زیست محیطی این تنها بخشی از آلودگی گسترده خلیج فارس است.
جنگ نفتکش ها، به هنگامه جنگ ایران و عراق، به غرق شدن کشتی های گردشگری و بازرگانی، به ویژه نفتکش های غول آسا و آسیب دیدن سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس منجر شد.
در جریان این جنگ بیش از ۲۳۹ نفتکش غول آسا آسیب دیدند که شماری از اینها تا هم اینک در بستر دریا آرمیده اند.
افزون بر آن، دامنه آلودگی های نفتی به کرانه های جنوبی رسیده، کشورهای عربی را با کمبود آب آشامیدنی و ماهی روبرو کرد.
فراتر از آن، جنگ نفتکشها و آسیب دیدن اسکله نفتی نوروز در خلیج فارس، یک فاجعه زیست محیطی بزرگ بود؛ زیرا بسیاری از جانداران کمیاب دریایی از جمله بوفالوی دریایی؛ لاک پشت بومی و دلفین ها از بین رفتند.
حالا، پس از گذشت سالها از جنگ نفتکش ها، خلیج فارس گورستان دست کم ۱۲۰۰ کشتی بزرگ و کوچک شده است.

دیوید مایکل کارشناس آمریکایی محیط زیست و مدیر بخش محیط زیست بنیاد اتحاد کشورها برای صلح در شهر واشنگتن که در زمینه مشکلات زیست محیطی ایران تحقیق کرده، آلودگی های خلیج فارس را یکی از این مشکلات پیش روی ایران می داند.
دیوید مایکل می افزاید: «بهره برداری های نفتی فلات قاره از مشخص ترین مشکلات زیست محیطی برای قانونگذاران است. آبهای خلیج فارس مشترک شماری از کشورهاست و اگر ایران برای بهره برداری از منابع به تنهایی تعیین ضابطه کند، طبعا به آلودگی سواحل و ضایعات محیط زیستی خلیج فارس دامن خواهد زد. پیشنهاد می شود یک نوع همکاری جمعی میان کشورهای منطقه پدید آید تا به پیمانی مشترک دست یابند»
حالا ایران می گوید می خواهد اگر بتواند به پاکسازی خلیج فارس از کشتی های غرق شده و لکه های رها شده نفتی تلاش کند. عبدالرضا کرباسی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ایران به ایرنا گفته است ماندن طولانی مدت کشتی ها در بستر دریا عوارض زیست محیطی زیادی دارد. بیرون کشیدن نفتکش های غول پیکر نیازمند فناوریهایی ست که ایران به دلیل تحریم ها از آن محروم است.
XS
SM
MD
LG