لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۸

عمده‌ترین علل خودکشی دانش‌آموزان ایران: فقر، حجاب، و ازدواج اجباری


تصویر منتسب به خودکشی آرزو خاوری
تصویر منتسب به خودکشی آرزو خاوری


هشدار: حاوی محتوای مربوط به خودکشی

هیچ‌چیز مهم‌تر از جان انسان نیست. اگر به خودکشی فکر می‌کنید، برای کمک‌گرفتن با این شماره‌های ویژه تماس بگیرید: در ایران: اورژانس اجتماعی ۱۲۳، صدای مشاور ۱۴۸۰، یا اورژانس روان‌پزشکی تهران ۴۴۵۰۸۲۰۰

در آمریکا: مرکز پیشگیری از خودکشی ۱۸۰۰۲۷۳۸۲۵۵، یا خط ملی پیشگیری از بحران و خودکشی ۹۸۸

در کانادا: شماره‌ ۹۱۱ یا ۱۸۳۳۴۵۶۴۵۶۶

در بریتانیا: ۱۱۶۱۲۳

و در افغانستان: ۱۱۹

یک نهاد حقوق بشری اعلام کرد از آغاز سال جاری خورشیدی تاکنون دست‌کم ۳۱ اقدام به خودکشی دانش‌آموزان در ایران را ثبت کرده است. بیشترین علل خودکشی‌ها فقر، تحمیل حجاب اجباری، و ازدواج اجباری اعلام شده است.

بنا بر اعلام مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در روز چهارشنبه ۲۳ آبان، از این میان ۲۶ تن جان باخته‌اند و پنج تن با مداخله سازمان‌های مربوطه نجات یافته‌اند.

این نهاد حقوق بشری دلایلی از جمله «فقر، تحمیل حجاب، ازدواج اجباری و اختلافات خانوادگی» را به عنوان علت این خودکشی‌ها اعلام کرده است.

ارگان رسانه‌ای مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران هشدار داده که «وضعیت بحرانی خودکشی در میان دانش‌آموزان ایران همچنان ادامه دارد.»

بر اساس این گزارش، اقدام به خودکشی نوجوانان و کودکان در شهرهای مختلف ایران از جمله در استان‌های تهران، گیلان، خوزستان، آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، کرمانشاه، لرستان، فارس، اصفهان، و خراسان مرکزی بوده است.

در این گزارش به مواردی اشاره شده که دو خواهر با فاصله یک سال و دو خواهر به طور هم‌زمان بر اثر خودکشی جان خود را از دست داده‌اند.

ثبت دست‌کم ۳۱ مورد خودکشی نوجوانان بین ۱۰ تا ۱۷ سال توسط این نهاد حقوق بشری در ۱۰ ماه گذشته در ایران در حالی است که آمار خودکشی کودکان به طور رسمی در ایران اعلام نمی‌شود و در مواردی به طور موردی برخی رسانه‌ها به آنها اشاره می‌کنند.

بر اساس گزارش وب‌سایت امتداد در اردیبهشت سال جاری، در پنج سال گذشته دست‌کم ۱۹۶ کودک خودکشی کرده‌اند و بیشترین دلیل اعلام شده «اختلافات خانوادگی، ازدواج اجباری، کودک همسری و کودک‌مادری» بوده است.

در روزهای گذشته یک دانش‌آموز نوجوان به نام آرزو خاوری در شهرری استان تهران بر اثر «فشار مقامات مدرسه و تهدید به اخراج» با سقوط از بلندی به زندگی خود پایان داد.

همچنین بر اساس گزارش‌ها، یک دختر دانش‌آموز در کازرون استان فارس پس از اخراج به دلیل استفاده از لاک ناخن و رنگ مو، خودکشی کرد؛ هرچند دادستان کازرون در واکنش به خودکشی آیناز کریمی ادعا کرد که این اقدام «ناشی از مشکلات شخصی» بوده و «ارتباطی با مسئولان مدرسه نداشته است.»

درباره خودکشی کودکان، انجمن دفاع از حقوق کودک در سال ۱۳۹۹ اعلام کرد که بین سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ بیش از ۲۵۰ کودک خودکشی کرده‌اند، این در حالی است که این آمار تنها شامل موارد رسانه‌ای‌شده است و تعداد واقعی بیشتر است.

در این پژوهش، ۴۸ درصد از خودکشی‌های رسانه‌ای‌شده مربوط به پسران و ۵۲ درصد مربوط به دختران بوده است. ۴۵ درصد خودکشی‌ها در سنین ۹ تا ۱۴ سال و ۵۵ درصد در سنین ۱۵ تا ۱۸ سال رخ داده‌اند.

روش‌های خودکشی شامل حلق‌آویز شدن (۴۰ درصد)، پریدن از ارتفاع (۳۸ درصد) و مصرف قرص (۱۲ درصد) بوده است.

علل خودکشی‌ها شامل مشکلات خانوادگی (۲۸ درصد)، مشکلات آموزشی (۲۶ درصد)، ازدواج اجباری (۲۰ درصد) و فقر (۸ درصد) است.

بیشترین آمار خودکشی‌ها در شهرهای تهران، اصفهان و همدان گزارش شده است.

XS
SM
MD
LG