مردم کشور سودان که از گرانی مهار گسیخته موادغذایی خشمگین هستند در سرتاسر این کشور آفریقایی علیه عمر البشیر، رئیس جمهوری مادام العمر این کشور، دست به اعتراض زده اند.
شبکه تلویزیونی الجزیره در گزارشی نوشت که پس از آن که در سال ۲۰۱۱ منطقه نفت خیز جنوب به عنوان کشور مستقل «سودان جنوبی» اعلام وجود کرد، سودان از یک منبع سرشار درآمد محروم شد و از آن پس دولت عمر البشیر تلاش کرده است با وضعیت موجود کشور را اداره کند. در سالهای اخیر قیمت مواد غذایی به شکل نجومی بالا رفته، تورم مهار گسیخته بر اقتصاد سودان حاکم شده، و ارزش پوند، پول ملی این کشور، به شدت پائین آمده است.
اعتراض ها به گرانی روز چهارشنبه در شرق سودان آغاز شد و به سرعت تمامی کشور را در برگرفت. خارطوم، پایتخت سودان، اکنون صحنه اصلی اعتراضات علیه دولت البشیر است.
دولت عمر البشیر به روال تقریبا چهار دهۀ گذشته در واکنش به اعتراضات قانون منع عبور و مرور و وضعیت فوق العاده را در سرتاسر سودان به اجرا درآورد. در درگیریهای جاری دست کم ۹ نفر کشته شده اند و دولت می گوید ناآرامی ها را تحمل نخواهد کرد.
مردم خواسته های مشخصی دارند. آنها می گویند که حکومت کنونی باید از قدرت کنار برود؛ چون مسئول این همه نابسامانی است. سازمانهای حقوق بشری نیز دولت البشیر را به استفاده از زور برای خاموش کردن صدای مخالفان و معترضان متهم کرده و خواستار خودداری نیروهای سرکوب و مقابله با معترضانی شده اند که به کمبودها و گرانی بیش از اندازه نیازمندی های روزمره اعتراض دارند.
تحلیلگران به الجزیره گفته اند که یک ائتلاف قدرتمند علیه البشیر در حال شکل گیری است و ارتش هم چندان از رئیس جمهوری حمایت نخواهد کرد. بنابراین در صورت گسترده تر شدن و ادامه اعتراضها احتمال فروپاشی حکومت چنددهه ای عمرالبشیر از راه کودتا یا قیام عمومی وجود دارد.