لینکهای قابل دسترسی
جهش به محتوای اصلی
جهش به صفحه اصلی
جهش به جستجو
خانه
موضوع ها
ایران
آمریکا
جهان
گزیدهها
ویژه برنامهها
ویدیوها
فرهنگ و زندگی
حقوق شهروندی
اقتصادی
ورزشی
علم و فناوری
اسرائیل در جنگ
کرونا در ایران و جهان
گالری عکس
آرشیو پخش زنده
برنامه های تلویزیونی
جدول برنامه ها
صفحههای ویژه
صفحههای ویژه
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۲۰۲۴
حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل
مستندها
گالری خبر
برنامههای نوروز ۱۴۰۳
رمز مهسا
ورزش زنان در ایران
اعتراضات زن، زندگی، آزادی
دادگاه حمید نوری
مجموعه مستندهای دادخواهی
تریبونال مردمی آبان ۹۸
داستان مایکل وایت
چهل سال گروگانگیری
قانون شفافیت دارائی کادر رهبری ایران
اعتراضات مردمی آبان ۹۸
اسرائیل در جنگ
نرگس محمدی برنده جایزه نوبل صلح
یادگیری زبان انگلیسی
دنبال کنید
زبانهای مختلف
جستجو
پخش زنده
پخش زنده
جستجو
قبلی
بعدی
خبر فوری
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۵
زنان تاثیر گذار ایران
۱۵ اسفند ۱۳۹۲
۱
۱۲۹۲خورشيدی- مريم عميد سمنانی (مزين السلطنه) سردبير شکوفه، اولين نشريه سياسی-اجتماعی زنان در ايران)
« اداره ی معارف به اشخاصي كه صلاحيت اخلاقي و علمي ندارند، بهواسطه ی كاغذ پرانيهاي بي محل، چاپلوسي، پارتيبازي و اشتباه كاريها اجازه ی تاسيس مدارس دخترانه داده است. همين بيترتيبيهاست كه ما را از قافله عقب انداخته و نميگذارد ما آدم بشويم. معارف نسوان هم مثل خانه ی بي صاحب ميماند. اساس صحيح ندارد و هيچ وقت و هيچكس در پي ترتيب اين خانه نيست. هركس به خيال خودش مكاني و اساسي ترتيب داده و اسم آن را مدرسه گذاشته است. مديران اين مدارس يك خانه ی كوچك اجاره كردهاند براي زندگي شوهر و پسر و دختر. يك اتاقش را هم مدرسه كردهاند، نه سر دارد و نه ته... يك تابلو هم به در خانه آويختهاند و اسم بامسمايي هم مدرسهء فلان و فلان داشته است. ديگر ميانش چه خبر است و چه درسي خوانده ميشود، معلوم نيست».
۲
۱۲۸۶ خورشيدی- دکتر معصومه کحال، نخستين روزنامه نگار زن در تاريخ ايران و سردبير دانش، اولين نشريه خانوادگی و بهداشتی ويژۀ زنان در ايران:
"خانمهای محترم بدانند این اختراع بسیار مفید به واسطهی یک انم دانشمندی از اهل فرانسه شده است که جماعت نسوان قابلیت و کفایت همه چیز را دارند. خانم مشارالیه اسمش مادام کیوریست[5] (کذا) که در میان تمام اطباء و دواسازهای عمده عالم شهرت و عزتی پیدا نموده و قابل تمجید گشته است."
۳
قمرالملوک وزيری، ۱۳۳۸-۱۲۸۴ اولين خواننده زن موسيقی سبک اصيل که نخستين بار بدون حجاب در جمع مردان به روی صحنه رفت:
"من مدیون تربیت اولیهٔ خودم هستم. چرا که همان پامنبری کردنها به من جرأت خوانندگی داد."
۴
معصومۀ عزيزی بروجردی (مهوش) ۱۳۳۲-۱۲۹۹اولين خواننده زن موسيقی سبک کوچه و بازار در ايران
سيمين بهبهانی، شاعر به نام ايران رازماندگاری مهوش را از زبان مهوش می گويد: "....من به اين زودی ها از ياد نمی روم. رويم را پس بزنيد. اين طاقه شال خفه ام می کند. خسته شده ام. هر شب يک برنامه ی يکنواخت دارم: اين دس کجه؟ اين پا کجه؟ اين...همه اش همين نيست.آوازکی هم می خوانم. دوسه تا تصنيف بازاری هم هست.ادا و اطوارهم فراوان دارم: اما همه را به شوق ان برنامه پايانی می شنويد. برای آن که همه ی کج ها را نشان بدهم و شما راستی شان را تصديق کنيد و دست آخر با اشاره ئی به گندم حوّا از" بهشت تهران" بيرونتان کنم. همين و بس ..."
۵
قدرت زمان وفادوست ( شهلا رياحی)، بازيگر سينما، تئاتر، تلويزيون و اولين کارگردان زن در سينمای ايران:
"من همیشه به کارم علاقه داشتم و هیچ وقت از اینکه با تشویق همسرم وارد این حرفه شدم پشیمان نشدم. شاید آن زمان که من بازیگر شدم دخترهای هم سن و سال من برای خودشان دنیای دیگری داشتند اما بازیگری را به عنوان شغل خودم انتخاب کردم و با اینکه می دانستم زحمت زیادی دارد و در مقابل زحمتی که می کشم پول چندانی به ما نمی دهند اما چون به آن عشق داشتم ادامه دادم."
۶
فروغ الزمان فرخزاد عراقی (فروغ فرخزاد) ۱۳۴۵-۱۳۱۳ شاعر، بازيگر ، کارگردان:
" من قدرت قبول وتحمل یک زندگی عادی نظیر زندگی میلیونها مردم دیگر را در خودم نمی بینم. من خیال ازدواج ندارم. من دلم می خواهد در زندگیم ترقی کنم و در اجتماعم زن بر جسته ای باشم."
۷
فرخ رو پارسا، ۱۳۵۹-۱۳۰۱ معلم، پزشک، نخستين زن مدير کل، نخستين زن وکيل مجلس شورای ملی، و نخستين وزير زن در دوران حکومت محمد رضا شاه پهلوی. در دفاعيه اش خطاب به دادگاه انقلاب اسلامی خواند:
«دادگاه بين زنان و مردان تفاوت زيادي ميگذارد و اميدوارم آتيه براي زنان بهتر از اين باشد».
۸
نيلوفر (معصومه) ابتکار، اولين وزير زن پس از انقلاب اسلامی، رئیس سازمان محیط زیست، عضو شورای شهر، عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی، تدریس در دانشگاه. پس از میخائیل گورباچف و آرنولد شوآرتزینگر به عنوان اولین بانوی محیط زیستی جهان برنده جایزه بنیاد جهانی انرژی شد:
"نیم قرن گذشته عرصه پیشرفتهای بیسابقه بشری بوده است. به همین میزان، این دوره شاهد آغاز جنگها و درگیریهایی بوده که جان میلیونها نفر را گرفته و مصیبتهای بیپایانی را موجب شده است. در این دوره، دستیابی به صلح در بخشهایی از دنیا مثل خاورمیانه و آفریقا بیش از همیشه به یک توهم تبدیل شده است.
بارگذاری بیشتر
زنان تاثیر گذار ایران
XS
SM
MD
LG