مراسم یادبود درگذشت سیامک پورزند با حضور اعضای خانواده وی و صدها تن از ایرانیان تورنتو روز یکشنبه ( ۱۸ اردیبهشت ) در این شهر برگزار شد.
سیامک پورزند، روزنامه نگار کهنه کار مقیم ایران روز ۹ اردیبهشت، خود را از بالکن منزل مسکونی اش در تهران به پایین پرتاب کرد و به زندگی خود پایان داد.
در مراسم بزرگداشت سیامک پورزند، نوار ویدئویی از بیوگرافی وی و فعالیت های حرفه ای او در داخل و خارج از ایران به نمایش درآمد.
شیرین عبادی، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر در پیام ویدئویی که به مناسبت مراسم بزرگداشت سیامک پورزند ضبط شده بود، به بیان خاطرات خود از پیشینه فعالیت های این خبرنگار قدیمی ایران پرداخت.
برنده ایرانی جایزه صلح نوبل به دوران بازداشت، شکنجه، بازجویی و پخش اعترافات تلویزیونی سیامک پورزند از تلویزیون دولتی ایران اشاره کرد و از این خبرنگار درگذشته نقل کرد که قاضی جعفر صابر ظفرقندی، مسئول رسیدگی به پرونده اتهامات آقای پورزند به هنگام بازجویی های طولانی و شکنجه ویی حضور داشته و شاهد بدرفتاری و آزار و اذیت با او بوده است.
خانم عبادی از ایرانیان سراسر کشور خواست تا حقایق ناگفته و رازهای پشت پرده پرونده سیامک پورزند و اقدام تهران در رسیدگی به پرونده وی در دادسرای مستقر در فرودگاه مهرآباد و هرگونه اطلاعی در مورد پیشینه فعالیت های قاضی ظفرقندی و افراد نزدیک به وی که در بازداشت، شکنجه و بازجویی زندانیان دست داشته اند را به وی ارسال کنند.
سیامک پورزند پس از بازداشت بیش از یک سال در زندان انفرادی، در حبس خانگی قرار داشت. او از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی تحت تدابیر امنیتی روزگار می گذراند. او ممنوع الخروج شده بود و دادخواست های اعضای خانواده او در خارج از کشور از دولتمردان تهران برای صدور مجوز خروج وی از ایران ثمربخش نبودند.
در بخش دیگری از مراسم بزرگداشت آقای پورزند، چهره هایی همچون مسعود بهنود، احمد باطبی، علیرضا میبدی، مسعود انقطاع و علیرضا نوری زاده در نوارهای ویدئویی جداگانه ای به ذکر خاطرات خود از این روزنامه نگار مقیم ایران، فعالیت های حرفه ای و هنری و عشق وی به زندگی پرداختند و یاد او را گرامی داشتند.
بخش هایی از نوارهای شنیداری پیام های سیامک پورزند برای اعضای خانواده اش نیز در این مراسم پخش شد. در برخی از این پیام ها، آقای پورزند به بدرفتاری و شکنجه خود از سوی مقامات امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی اشاره می کند.
مهرانگیز کار، همسر سیامک پورزند و لیلی و آزاده دختران او نیز با ذکر خاطراتی از این پدر و روزنامه نگار درگذشته در مراسم روز یکشنبه سخنرانی کردند. آن ها تاکید کردند تنها خواسته آقای پورزند افشا شدن حقیقت و اذعان مقامات جمهوری اسلامی به بدرفتاری با او و اعتراف اجباری و ساختگی وی در تلویزیون ایران بوده است.
دکتر رضا براهنی، نویسنده ایرانی و حسن زرهی، روزنامه نگار مقیم تورنتو نیز با ذکر اظهاراتی در مورد سیامک پورزند یاد او را گرامی داشتند.
سازمان های و نهادهای مدافع حقوق بشر و حقوق روزنامه نگاران آمریکا و کانادا همچون انجمن قلم آمریکا، سازمان گزارشگران بدون مرز و عفو بین الملل با انتشار بیانیه های جداگانه ای نسبت به درگذشت سیامک پورزند ابراز تاسف عمیق کردند و مقامات جمهوری اسلامی ایران را مسئول خودکشی او خواندند.