اسپانیا امروز صحنه برگزاری همه پرسی بود که مقامات ناحیه خود مختار کاتالونیا برای استقلال ترتیب داده بودند، اما دولت مرکزی آن را غیرقانونی اعلام کرده بود.
صدها نفر روز یکشنبه ۹ مهر، برای رای دادن در رفراندوم استقلال کاتالونیا، منطقهای خودمختار در شمال شرقی اسپانیا، به مدارس و دیگر اماکنی رفتند که به عنوان حوزههای رای گیری تعیین شده بود.
گزارشهای خبری اولیه حاکی از درگیری پلیس فدرال با رای دهندگان در این همهپرسی بود که به مجروح شدن دست کم ۳۸ نفر در جریان شلیک گلولههای پلاستیکی توسط پلیس منجر شده بود.
مقامات شهر بارسلون اما در پایان روز یکشنبه اعلام کردند ۴۶۰ نفر که بر اثر خشونت پلیس اسپانیا زخمی شده بودند در بیمارستان تحت درمان قرار گرفتند.
پلیس اسپانیا برای در هم شکستن تجمع رای دهندگان و موافقان همه پرسی در بارسلون با آنها درگیر شد.
دادگاه قانون اساسی اسپانیا ، رفراندوم استقلال کاتالونیا را غیرقانونی خوانده است. انریک میلو، ارشدترین مقام امنیتی اسپانیا در کاتالونیا، گفت که اجازه نمیدهیم اسپانیا تجزیه شود.
او گفت: «ما باید اجرای قانون را تضمین کنیم و قانون اساسی و نهادهای قانونی در کشورمان را نجات دهیم که پایه و اساس یکپارچگی اسپانیا در چهل سال گذشته بوده است. ما اجازه نمیدهیم که خواست شماری اندک بر اهداف کشورمان تحمیل شود و کاتالونیا از اسپانیا جدا شود.»
بنا به گزارشها، پلیس ضد شورش اسپانیا برای متفرق کردن مردم در شهر بارسلون که برای رای گیری به حوزهها رفته بودند، از گلولههای پلاستیکی استفاده کرده است. در شهر خیرونا، پلیس با رای دادگاه، با شکستن در شیشهای مدرسهای که حوزه رای گیری بود، تلاش کرد از رای گیری جلوگیری کند.
مقامهای دولت محلی کاتالونیا از تمامی اهالی کاتالوینا خواسته بودند، به رغم موافقت یا مخالفت با استقلال، در این رای گیری شرکت کنند.
یوردی ترول، عضو کابینه دولت محلی کاتالونیا، روز یکشنبه گفت که هدف، شرکت تمامی مردم در رفراندوم است.
او گفت: «گرچه میدانیم، احتمالا همه حوزههای رای گیری باز نخواهند بود، اما تاکید میکنیم، هدف این است که همه کاتالونیاییها بتوانند رای دهند.»
او همچنین گفت که ۷۳ درصد حوزه های انتخابیه باز هستند اما کامپیوترهای آنها به طور مداوم هک می شوند.
از سوی دیگر، پلیس اسپانیا گفت که بیش از نیمی از دو هزار و سیصد حوزه رای گیری را بسته است.
کاتالونیا با جمعیتی بیش از هفت میلیون و پانصد هزار نفر، حدود پنج میلیون و پانصد هزار واجد رای دادن دارد.
کاتالونیا، یک پنجم اقتصاد یک تریلیون و سیصد میلیارد دلاری اسپانیا را تشکیل میدهد.
نظرسنجیها نشان میدهد گرچه خواست استقلال از اسپانیا در کاتالونیا گسترده است، اما با بهبود اوضاع اقتصادی در چند سال گذشته، خواست جدایی تاحدودی فروکش کرده است.