طرفداران آزادی بیان در آمریکا از یکی از شبکه های تلویزیونی که یک برنامه کارتونی کمدی درباره پیامبر اسلام را سانسور کرده است انتقاد کردند. این برنامه تلویزیونی پس از آنکه تهیه کننده آن از سوی یک وبلاگ نویس اینترنتی تهدید به مرگ شد، سانسور و به شکل دگرگونه ای ارائه شد.
برنامه تلویزیونی «ساوت پارک» South Park یک برنامه کارتونی برای بزرگسالان است که حاوی مطالب شوخی آمیزو زبانی طنزآلود و گزنده و گاه همراه با کلمات مستهجن است.
بسیاری از تماشاگران آمریکایی ،این برنامه را دوراز ادب و برخورنده می دانند. با این حال این کارتون نیم ساعته که درساعات آخرشب از تلویزیون پخش می شود بسیار مورد توجه تماشاگران است.وشبکه تلویزیونی «کمدی سنترال» توانسته است این شوی محبوب را از سال ١٩٩٧ تا امروز روی آنتن نگهدارد. چند سال پیش نیز یکی سازندگان این کارتون به نام «تری پارکر» از نوع موضوعاتی که در آن مطرح می شود دفاع کرد:«ما به مردم می خندیم و با مردم می خندیم و از این کار لذت می بریم واین همان هدف و کاری است که ما خواسته ایم انجام بدهیم. ما در ساوت پارک خواسته ایم بگوییم بیایید همه با هم راحت باشیم وبه همه چیز از دیدگاه طنزو شوخی نگاه کنیم و با هم بخندیم و ببینیم که چطوری همه مسائل به همین سادگی حل شدنی است.»
اما بخشی از جامعه مسلمان جهان هفته پیش از این نوع برخورد با پیامبر اسلام که دریکی از برنامه های ساوت پارک لباس خرس پوشیده بود زیاد خوشحال نشدند وحتی لبخندی هم به لب نیاوردند.
جمله ای که روی یکی از وبسایت های نیویورکی به نام «مسلمان انقلابی» نقش بسته بود هشداری بود بر این واقعیت که تهیه کننده «ساوت پارک» هم می تواند به سرنوشت فیلمساز هلندی«تئو ون گوگ» دچارشود. ون گوگ در یکی از خیابان های آمستردام در سال ٢٠٠٤ با ضربات چاقو به قتل رسید. او سازنده فیلمی بود که در آن ازنوع برخورد با زنان درجوامع اسلامی انتقاد شده بود.
شبکه تلویزیونی «کمدی سنترال» درتازه ترین سریال نیم ساعته ساوت پارک روزچهارشنبه گذشته کاراکتر حضرت محمد را سیاه کرد تا جزئیات آن نشان داده نشود. یک روز بعد، تهیه کنندگان برنامه «ساوت پارک» روی سایت اینترنتی خود شبکه تلویزیونی کمدی سنترال را متهم کردند که به خاطر ترس و ارعاب ازپخش بخش هایی از برنامه آن ها خودداری کرده اند.
این اعلامیه برروی سایت اینترنتی تهیه کنندگان «ساوت پارک» موجب ایجاد خشم در میان طرفداران این برنامه و اعتراض از سوی طرفداران آزادی بیان درآمریکا شد.
چارلز هینزسخنگوی سازمان غیردولتی «مرکزحق بیان» ، که نام خود را ازاولین ماده قانون اساسی آمریکا برگرفته است یکی از طرفداران آزادی بیان در آمریکا به شمار می رود. او می گوید این حق برنامه «ساوت پارک» است که به دیگران توهین کند:«پاسخ به بیان بد نباید قطع این بیان باشد. پاسخ به بیان بد نمی تواند توسط دولت ها کنترل یا سانسورشود و نبایست این حق به خاطرتهدید و ارعاب از گوینده آن گرفته شود. جواب به سخنی که ما نمی پسندیم باید آن سخنی باشد که ما فکر می کنیم درست و پسندیده است و آن سخن باید گفته شود.»
هینزمعتقد است که شبکه تلویزیونی«کمدی سنترال» به صورتی غلط و غیرقابل قبول با این مسئله برخورد کرده است و درمقابل این تهدیدات به آسانی ارعاب شده است:«هرچه ما درمقابل این گونه تهدیدات ضعف از خود نشان دهیم و از طریق سانسور و خودسانسوری عقب نشینی کنیم، شاهد تهدیدات بیشتر و سانسورهای بیشتری خواهیم بود.»
برنامه کارتونی «ساوت پارک» تا امروزبا ادیان دیگر از جمله یهودیت، کاتولیسم، مورمن ها و ساینتالوژی شوخی های زیادی کرده است اما این نخستین بار است که شبکه تلویزیونی کمدی سنترال در رابطه با این شوی تلویزیونی دخالت مستقیم داشته است و دست به سانسور بخش هایی از آن زده است.
ابراهیم هوپریکی از اعضای شورای اسلامی آمریکا معتقد است که گروه «مسلمان انقلابی» یک گروه کوچک و کم اهمیت است:«این ها یک یا دونفر بیشتر نیستند که بلندگویی به دست گرفته اند و سروصدا به راه انداخته اند. جوامع اسلامی آمریکا به این گونه کارتون ها نگاه می کنند و می گویند بله ممکن است توهین آمیز باشد اما آن را نادیده می گیرند و به سراغ کار و زندگی خود می روند.»
با این وجود تهیه کنندگان شوی «ساوت پارک» می گویند برنامه هفته آینده آن ها در مورد موضوعی کاملا متفاوت از این مسائل خواهد بود.