لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۰

بی خوابی، اپیدمی جهانی نوظهور


نتایج یک پژوهش جدید حاکی از آن است که فقدان خواب یکی از مشکلات فزاینده بهداشت و روان در سراسر جهان است. بی خوابی با بیماری های مزمنی همچون بیماری های قلب و عروق و دیابت ارتباط مستقیم دارد.

فقدان خواب فقط معضل کشورهای توسعه یافته نیست و در کشورهای در حال توسعه نیز مشکل جدی محسوب می شود.

پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشگاه وارویک در کوونتری در انگلستان این تحقیق را انجام داده اند.

دکتر ساوریو استرنجز، محقق اصلی این پروژه پژوهشی می گوید: «هدف ما این بود که اطلاعات موجود در مورد هشت کشور مختلف از قاره های آسیا و آفریقا را مورد بررسی قرار دهیم. ما شیوع مشکلات مربوط به خواب را که شرکت کنندگان در هشت کشور متفاوت خود گزارش کرده بودند، ارزیابی کردیم. ما همچنین تلاش کردیم تا ارتباطات بالقوه مشکلات مربوط به خواب مردم این کشورها را مورد بررسی قرار دهیم.»

این تحقیق در غنا، تانزانیا، آفریقای جنوبی، هند، بنگلادش، ویتنام، اندونزی و مناطق شهری کنیا انجام شد. براساس تخمین های این پژوهش، ۱۵۰ میلیون فرد بزرگسال در کشورهای در حال توسعه از مشکلات مربوط به خواب رنج می برند.

او گفت: «شواهد بیولوژیکی وجود دارد که از ایده محرومیت از خواب (در این کشورها) پشتیبانی می کند. در مقام نمونه، بی خوابی و مشکلات مربوط به آن، موجب اخلال و یا تضعیف عملکردهای مهم فیزیولوژیکی بدن می شوند. بر اشتها تاثیر می گذارد و واکنش های احیاکننده اعصاب را مختل می کند. مشکلات مربوط به خواب همچنین بر سیستم ایمنی بدن نیز تاثیر می گذارد که در واقع ارتباط بین اختلالات خواب و ابتلای به بیماری های مزمن را توضیح می دهد.»

وی گفت مشکلات مربوط به خواب همچنین با عادات ناسالمی همچون استعمال دخانیات و رژیم غذایی ناسالم ارتباط مستقیم دارند. استرنجز می گوید بعضی از مردم، همچون سالمندان واقعاً می توانند زیاد بخوابند و همین خواب زیاد آن ها را نسبت به بیماری آسیب پذیرتر می کند.

استرنجز می گوید: «گمان عموم مردم کشورهای غربی این است که جامعه ای که به صورت ۲۴ ساعته فعال و بیدار است عامل اصلی پدید آوردن مشکلات مربوط به خواب است. دسترسی به اینترنت به طور مسلم یکی از عوامل مهمی است که به بی خوابی و به قول معروف، به اپیدمی مشکلات مربوط به خواب در کشورهای غربی کمک می کند. رواج فزاینده افسردگی و نارسایی های اضطراب و نگرانی نیز از جمله مسائل مربوط به بی خوابی و پیامدهای آن است.»

نتایج این تحقیق حاکی از آن است که افسردگی و اضطراب و نگرانی در کشورهای در حال توسعه از فاکتورهای اصلی و عمده مشکلات مربوط به خواب هستند. رواج این نارسایی ها بین زنان شایع تر از مردان است.

بنگلادش، آفریقای جنوبی و ویتنام سطوح بسیار بسیار بالای مشکلات مربوط به خواب دارند.

او خاطرنشان می کند «مشکلات مربوط به خواب، حداقل در برخی از این کشورها به یکی از مشکلات مهم مربوط به بهداشت عمومی بدل شده است. یکی از یافته های جالب ما در این تحقیق، تنوع و گوناگونی قابل توجه و تکان دهنده رواج مشکلات مربوط به خواب بین مردم این کشورهای مختلف بود. در مقام نمونه، ما دریافتیم که بیش از چهل درصد از مردم بنگلادش با مشکلات مربوط به خواب دست و پنج نرم می کنند و بی خوابی و پیامدهای آن بین زنان شایع تر است».

از سویی دیگر، سطوح مشکلات مربوط به خواب در کشورهای هند و اندونزی پایین تر هستند.

استرنجز هشدار می دهد که بی خوابی می تواند بر بار سنگین انواع بیماری هایی که در کشورهای در حال توسعه وجود دارد، بیافزاید.

او افزود «به طور مسلم، این کشورها هنوز با مشکلاتی همچون بیماری های عفونی و مسری روبرو هستند و نرخ مرگ و میر و تلفات ناشی از بیماری های مربوط به دوران کودکی و آمار از دست رفتن جان مادران بالا است. از سویی دیگر، این کشورها با مشکل نرخ فزاینده شیوع بیماری های مزمن دست و پنجه نرم می کنند».

وی تاکید می کند راهکار ساده ای برای حل مشکلات مربوط به خواب که با پیامدهای ناشی از فقر ارتباط دارد، وجود ندارد.

در این پژوهش توصیه شده است که الگوهای خواب در ارزیابی سلامت کلی یک جامعه مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرند. در این تحقیق همچنین آمده است که پیش از تجویز دارو باید تغییر در شیوه زندگی افراد در نظر گرفته شود.

این پژوهش زیر عنوان «مشکلات خواب: یک اپیدمی جهانی نوظهور؟» در نشریه «خواب» منتشر شده است.
XS
SM
MD
LG