مستند «آموختن اسکیتبورد در منطقه جنگی (اگر دختر باشید)» جایزه اسکار بهترین مستند کوتاه سال ۲۰۲۰ را گرفت و نام افغانستان را در این مراسم معتبر بین المللی مطرح کرد. این فیلم، جایزه بهترین مستند کوتاه آکادمی فیلم بریتانیا (بفتا) را نیز دریافت کرده است.
این مستند توسط النا آندریچوا، فیلمساز بریتانیایی، ساخته شده و کارول دیزینگر آمریکایی آن را کارگردانی کرده است.
خانم دیزینگر هنگام دریافت جایزه اسکار روی صحنه به مشکلات زندگی زنان افغان اشاره کرد و گفت: «این فیلم، نامه عاشقانه من به دختران شجاع این کشور است.»
مستند «آموختن اسکیتبورد در منطقه جنگ» پیرامون فعالیتهای سازمان خیریه اسکیتستان است که در سال ۲۰۰۸ توسط اسکیتباز استرالیایی اولیور پرکوویچ راهاندازی شد تا به دختران جوان افغان در محلههای محروم اسکیتبورد آموزش دهد. در ۱۲ سال گذشته، این سازمان به حدود ۷ هزار کودک اسکیت سواری آموخته است که بیش از نیمی از آنها دختر بودهاند.
صحرا کریمی، فیلمساز شناخته شده افغان و رئیس نهاد دولتی سینمایی افغانستان، ضمن ابراز خشنودی از اعطای این جایزه به مستند «آموختن اسکیتبورد در منطقه جنگی» در عین حال اشاره کرد که این فیلم بدون دریافت مجوز ساخته شده است.
امسال، فیلم «حوا، مریم، عایشه» با کارگردانی خانم کریمی و کتایون شهابی، تهیه کننده ایرانی به عنوان نماینده افغانستان به مراسم اسکار فرستاده شده بود؛ اما به فهرست نهایی نامزدها راه پیدا نکرد.
آنجلینا جولی، ستاره مشهور هالیوود، نیز در بیانیهای از این فیلم که نخستین بار در جشنواره فیلم ونیز نمایش داده شد حمایت کرده بود. خانم جولی گفته بود این فیلم «کرامت، زیبایی و روحیه زنان افغان را در رویارویی با ازدواج، عشق، دوستی ، خانواده و مادری» تصویر کرده است.
برخی از کاربران افغان در شبکههای اجتماعی از این که نام کشورشان در مراسم اسکار مطرح شده است ابراز خرسندی کرده اند و برخی دیگر، کمتر خوشبین بوده اند.
عده ای نیز به این موضوع که این فیلمها چه قدر می تواند در بهبود وضعیت زندگی افرادی که سوژه فیلم هستند تأثیر بگذارد، توجه کرده اند.
کارول دیزینگر، کارگردان این مستند استاد دانشکده فیلمسازی دانشگاه نیویورک است و پیش از این نیز، در سال ۲۰۱۰ مستند تحسین شده دیگری به نام «اردوی پیروزی: افغانستان» ساخت. او می گوید زن بودن او کمک زیادی در تهیه این فیلمها از زندگی و چالشهای دختران افغان کرد.