لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۷

هفت ماه و ۱۳۵ اعدام دیگر در ایران


همزمان با روز جهانی اعدام ، یک نهاد مدافع حقوق بشر می گوید بنا بر آمار رسمی ، تنها در هفت ماه اخیر، ۱۳۵ نفر توسط جمهوری اسلامی در ایران اعدام شده اند. این در حالی است که در سال ۲۰۱۰ میلادی در ایران ۲۵۲ نفر اعدام شده بودند.

به پیشنهاد سازمان بین المللی عفو بین الملل ، دهم اکتبر یا هجدهم مهرماه به عنوان روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام شناخته می شود. «کمیته ضد اعدام و مجازات مرگ» در سایت خبری «خانه حقوق بشر»، گزارشی منتشر کرده که نشان می دهد در ایران ، از ابتلای امسال ، ۱۳۵ نفر اعدام شده اند. دست اندرکاران این کمیته می گویند آمار ۱۳۵ نفر مربوط به اعدام افرادی است که منابع رسمی اعلام کرده اند.

منابع رسمی در جمهوری اسلامی محدود به روابط عمومی دادگستری شهرستان ها ، روزنامه ها و خبرگزاری های دولتی و نیمه دولتی هستند که گاهی خبرهای مربوط به اجرای مجازات اعدام را منتشر می کنند. مسوولان «کمیته ضد اعدام و مجازات مرگ» می گویند آنها برای اعلام تعداد افراد اعدام شده از ابتدای سال ۱۳۹۰ تا کنون ، از این آمار رسمی استفاده کرده اند و اگر می خواستند به آمار غیر رسمی هم اشاره کنند ، رقم اعدام شدگان امسال تا ۱۷۳ نفر افزایش می یافت.

مقام های قضایی وامنیتی جمهوری اسلامی ایران ، گاهی اوقات ، خبر برخی اعدام و مجازات ها را علنی نمی کنند.

بنا بر گزارش «کمیته ضد اعدام و مجازات مرگ» در سایت خبری «خانه حقوق بشر» ، در میان استان های ایران ، کرمان با ۲۰ ، فارس ۱۷ ، خوزستان ۱۴ اعدام ، دارای بیشترین اجرای مجازات بوده اند. همچنین در هفت ماه گذشته بیشترین اعدام ها در خرداد (۳۳مورد)، شهریور (۲۹ مورد) و اردیبهشت(۲۶ مورد) بوده است.

اعدام : مکانیزم بی تاثیر

مجتبی سمیع نژاد ، دبیر وبسایت «خانه حقوق بشر ایران» که از دست اندرکاران تهیه گزارش «کمیته ضد اعدام و مجازات مرگ» است ، در گفتگو با صدای آمریکا به دلایل افزایش آمار اعدام در ایران اشاره دارد و می گوید :« در سالهای اخیر آمار اعدام افزایش یافته چون میزان جرم و جنایت افزایش یافته است. »

این فعال مدافع حقوق بشر می گوید:«مقام های جمهوری اسلامی به جای اینکه به دلایل افزایش جرم و جنایت توجه کنند ، بیشتر به مجازات شدید تر پرداخته اند و راهکار اعدام هم برای همین طرز فکر اتخاذ شده است.»

به گفته آقای سمیع نژاد ، بیشترین مجازات اعدام اجرا شده در ماه های اخیر برای مجرمان مواد مخدر بوده است.

این فعال مدنی می افزاید:«مسوولان قضایی فکر می کنند با اعدام می توانند مانع این جرایم بشوند و فکر می کنند که اعدام می تواند یک ابزار بازدارنده باشد اما می بینیم که این اعدام ها نتوانسته به کاهش جرم بیانجامد بلکه در بعضی حوزه ها به افزایش منجر شده و در واقع ، این مکانیزم تاثیری نداشته است. »

ایران همچنان ، رتبه دوم

سازمان عفو بین الملل ابتدای سال میلادی در گزارشی اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران بعد از چین ، با ۲۵۲ اعدام رتبه دوم در بین کشورهای جهان که هنوز مجازات اعدام در آنها اجرا می شود را ، داراست.

با اینکه اکثریت کشورهای اروپایی و بسیاری دیگر از کشورهای دنیا مجازات اعدام را لغو کرده اند یا اجرا نمی کنند ، هنوز حدود شصت کشور مجازات اعدام را اجرا می کنند.

در گزارش سازمان عفو بین الملل ، آمده است که چین ، ایران ، کره شمالی ، یمن ، ایالت متحده آمریکا و عربستان سعودی ، به ترتیب بیشترین اعدام را در سال ۲۰۱۰ میلیادی داشته اند.

با اینکه در ایالات متحده آمریکا ، ۱۳سیزده ایالت ، مجازات اعدام را لغو کرده اند اما عفو بین الملل می گوید در سال گذشته میلادی ، در ۳۷ ایالت آمریکا ، ۴۶ مجازات اعدام اجرا شده است.

جمهوری اسلامی ایران با ۲۵۲ اعدام در سال گذشته میلادی ، رتبه دوم جهانی را بعد از چین دارد. برخی معتقدند میانگین اعدام در ایران حتی بیشتر است چون در چین، حدود دو هزار نفر از جمعیت میلیاردی این کشور اعدام شده اند در حالیکه در ایران به نسبت جمعیت ، میانگین اعدام شدگان ، بیشتر از چین است.

سمیع نژاد می گوید مقامات ایران با اجرای اعدام ها می خواهند در جامعه ترس ایجاد کنند
سمیع نژاد می گوید مقامات ایران با اجرای اعدام ها می خواهند در جامعه ترس ایجاد کنند

مجتبی سمیع نژاد می گوید جمهوری اسلامی به اعدام ، به عنوان یک راهکار برای ترساندن مردم می نگرد. او می گوید:« انگیزه جمهوری اسلامی برای این تعداد اعدام ، ایجاد ترس در جامعه است. »

به عقیده این فعال حقوق بشر ، مقامات جمهوری اسلامی ایران «به کاهش اعدام علاقه ندارد». آقای سمیع نژاد می افزاید:«در ماه های اخیر شاهدیم که مقام های قضایی بر عناوین جرمی که مجازات اعدام دارند، افزوده اند.»

وی همچنین می گوید:«مقام های ایران می گویند از اعدام برای کنترل جامعه و کاهش جرم و جنایت در ایران استفاده می کنند در حالیکه دلیل واقعی اجرای این مجازات ایجاد ترس ، وحشت و سرکوب صدای های معترض موجود در جامعه است».

این فعال مدنی در پایان می افزاید:«بعد از انتخابات شاهد بودیم برخی به اعدام محکوم شدند یا حکم اعدام آنها اجرا شد ، که دلیل آن ایجاد ترس و وحشت در جامعه بود. جمهوری اسلامی فکر می کند افزایش این اعدام ها موجب ترس می شود تا معترضان کمتر توان مقابله با حکومت را داشته باشند.»

براساس قوانین جمهوری اسلامی ایران ، تعداد جرایمی که به اعدام منتهی می شود ، زیاد است. کسانی که به جرایمی چون قاچاق مواد مخدر ، سرقت مسلحانه ، قتل ، تجاوز و غارت دست بزنند ، معمولا اعدام می شوند. همچنین ، جمهوری اسلامی ایران ، از جمله معدود نظام هایی است که برخی فعالان سیاسی مخالف را هم به اعدام محکوم می کند.

به گزارش کمیته ضد اعدام و مجازات مرگ در خانه حقوق بشر ایران ، در هفت ماه اخیر ، ۷۳ نفر برای جرایم مواد مخدر ، ۳۳ نفر بخاطر تجاوز ، ۱۶ نفر محاربه و ۱۱ نفر به دلیل قتل ، اعدام شده اند.

مقام های قضایی جمهوری اسلامی ، تاکنون از این اعدام ها دفاع کرده اند و اجرای آن را بخشی از احکام دینی می دانند.

با اینکه اغلب کشورهایی که در آن اعدام صورت می گیرد ، سعی کرده اند با اصلاح قوانین به سمت کاهش این مجازات گام بردارند اما در ایران بتازگی اجرای مجازات اعدام در ملا عام افزایش یافته بطوریکه «کمیته ضد اعدام» می گوید در هفت ماه اخیر،۳۵ مورد از اعدام ها در مقابل دیدگان شهروندان بوده است.

در یک ماه گذشته حداقل سه مورد اعدام در مقابل دیدگان مردم انجام شده و حتی در مورد اجرای مجازات قاتل روح الله داداشی از چهره های ورزشی در کرج ، چند هزار نفر شاهد اعدام بودند.

پیش از این اتحادیه اروپا در گزارش سالیانه خود ، از مقامات جمهوری اسلامی خواسته بود مجازات اعدام را لغو و از اجرای آن جلوگیری کند.

XS
SM
MD
LG