لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۶

شيرين عبادی: بهار عرب زمانی فرا خواهد رسید که زنان از حقوق برابر برخوردار باشند


شيرين عبادی: بهار عرب زمانی فرا خواهد رسید که زنان از حقوق برابر برخوردار باشند
شيرين عبادی: بهار عرب زمانی فرا خواهد رسید که زنان از حقوق برابر برخوردار باشند

جمعه، هفتم اکتبر بود که کمیته صلح نوبل اسامی سه زن فعال حقوق بشر رو به عنوان برندگان جایزه صلح سال ۲۰۱۱ اعلام کرد. الن جانسون سرلیف، رئیس جمهوری لیبریا، لیما گبووی، فعال حقوق بشر لیبریایی و توکل کارمن خبرنگار و فعال حقوق بشر یمنی.

شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۳ معتقد است با این انتخاب کمیته صلح نوبل اعلام کرد که تحولات اجتماعی برای اینکه جنبه ای مثبت پیدا کند کافی نیست که یک دیکتاتور سقوط کند بلکه باید به جای دیکتاتور دموکراسی حاکم شود و زمانی که صحبت از دموکراسی می شود، نمی توان نیمی از مردم اجتماع یعنی زنان را فراموش کرد.

عبادی می گوید: "بهار عرب زمانی فرا خواهد رسید که زنان از حقوق برابر برخوردار باشند."

برخی معتقدند با توجه به تحولات چند ماه گذشته در برخی از کشورهای عربی که به بهار عرب شهرت یافته، انتخاب توکل کارمن، روزنامه نگار محجبه یمنی از سوی کمیته صلح نوبل دارای جنبه های سیاسی نیز بوده و تنها به فعالیت های حقوق بشری این روزنامه نگار مربوط نیست. شیرین عبادی انگیزه این انتخاب را بیان این واقعیت می داند که در جریان سقوط یک دیکتاتور و تلاش برای برقراری یک حکومت دموکرات باید مراقب بود تا حقوق زن فدای بازی های سیاسی و فعالیت های حزبی و تشکیلاتی نشود بلکه باید به عنوان یکی از ارکان اصلی و خواسته های کلیدی در جهت تثبیت دموکراسی مورد نظر قرار گیرد.

برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۳ در پیام خود به خانم توکل بر تلاشهای او به عنوان یک زن "مسلمان" تاکید کرده است. عبادی دلیل این تاکید را اینگونه توضیح داد:
"در کشورهای اسلامی برای ستم بر زنان و توجیه تبعیض علیه زن از یک مسئله استفاده می کنند و آن تفسیر نادرست از اسلام است. به همین دلیل زنانی که برای برابری حقوق مبارزه می کنند از دید دیکتاتورها مسلمانان خوبی نيستند و به آنها مارک ارتداد و خروج از دین می زنند. راه حل این است که با تفسیر درستی از اسلام ثابت کنیم که اسلام با حقوق زن مخالف نیست و برای این کار البته باید آگاهی، مهارت و تبحر در زمینه دینی هم داشت."

خانم توکل در پیام خود پس از اعلام خبر اعطاء جایزه صلح نوبل گفته است که به گروه زنان برنده جایزه صلح نوبل که توسط خانم عبادی تشکیل شده، می پیوندد. توکل هدف از این کار خود را ادامه مبارزه و تلاش هایش به شکلی گسترده تر و در سطح بین المللی بیان کرده است. عبادی ضمن استقبال از این تصمیم و خیرمقدم گفتن به خانم توکل و دو برنده دیگر جایزه صلح نوبل امسال گفت: "متاسفانه گروه زنان اخیرا وانگاری ماتهای، نخستین زن آفریقایی برنده جایزه صلح نوبل، یکی از مدافعان حقوق زنان و محیط زیست را از دست داد اما با ورود سه عضو جدید به گروه برای پیشبرد حقوق زنان و برقراری برابر در کشورهای خود و در جهان مبارزه خواهیم کرد."

روزنامه شرق در صفحه نخست خود مورخ ۱۶ مهرماه ۱۳۹۰ یکروز پس از اعطاء جایزه صلح نوبل به سه زن فعال، خبر و اسامی تمامی برندگان زن جایزه صلح نوبل از آغاز تاکنون رو بدون اشاره به نام خانم عبادی منتشر کرد. خانم عبادی می گوید این نخستین باری نیست که جایزه او توسط حکومت ایران و رسانه ها مورد بی مهری قرار می گیرد.

"خوشحالم که در روزنامه شرق خانم توکل مورد تقدیر و قدردانی قرار گرفته است. من به سانسورشدن در رسانه های ایران عادت دارم. اشاره می کنم به این قسمت از شعر حافظ که: در طریقت ما کافری ست رنجیدن."

XS
SM
MD
LG