گرچه روش های دارویی پیشگیری از بارداری امروزه صرفأ به عنوان یک فرمولاسیون شیمیایی در کنترل باروری شناخته می شود، اما عرضه و دسترسی عمومی آنها در دهه شصت میلادی آغازگر تحولات اجتماعی و پایه گذار ارزشهای نوین بود.
در ۱۹۵۹ قرص های هورمونی پیشگیری از حاملگی وارد بازار آمریکا شد. فراهم کردن امکان تصمیم گیری زن بر جسم خویش وآشنایی زدایی از نقش سنتی وی، کارکرد اجتماعی این قرص ها به شمار می رود. پیش از قرص های ضد بارداری دوران جوانی زن به زایمان های متعدد و عواقب بی شمار آن می گذشت. سایر روش های ضد بارداری آن زمان نظیر اسپرم کشها و کاندوم علاوه بر ضریب خطای بالا، نیاز به مشارکت مردان داشت.
شناخت علمی هورمون های باروری به سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ باز می گردد و به گفته پروفسور جان گیلِباد، استاد افتخاری رویال کالج لندن، مشکل اصلی درتولید آنها، تهیه استروژن و پروژسترون تهیه هورمون از منشأ حیوانی بود که عملأ میزان فرآوری را محدود می کرد.
در زمینه پذیرش اجتماعی نیز قانونمندی های کلیسای کاتولیک و باورهای مذهبی مردم مشکل دیگری بر سر راه زنان جوان بود. اما در هر حال، این اکتشاف برای نخستین بار در تاریخ پزشکان را قادر می ساخت تا به زن دارویی تجویز کنند که با ضریب اطمینان بسیار بالایی خیال او را از حاملگی ناخواسته راحت کنند. زیرا با خوردن قرص ها بدن زن در حالت باروری کاذب قرار می گیرد و دوباره حامله نمی شود.
میزان هورمون قرص های اولیه که در ژوئن ۱۹۶۰ به بازار آمد بسیار بیشتر از حدی بود که امروزه مجاز شمرده می شود. در طول زمان با کارآزمایی های بالینی متعدد، سطح آستانه ایمنی هورمون محاسبه شد و قرص به تولید انبوه رسید. آنچه روش های مدرن پیشگیری از باروری به زن اعطا کرد بسیار فراتر از حیات شغلی واستقلال اقتصادی صرف بود. قرص ها، حقوق طبیعی و انسانی زن را دربرنامه ریزی برای زندگی آینده را به او اعطا کردند. در دنیای مدرن پس از آن دیگر زن دارایی مرد به شمار نمی رفت و انسانی مستقل و دارای حقوق و ابراز وجود ذاتی شناخته می شود.
در ۱۹۶۱ قرص ها با پیش شرط فروش به زنان شوهردار وارد بازار بریتانیا و پس از آن سایر نقاط جهان شد، این منع موجب گسترش هیپی ها و جوانان معترض به نظم کهن شد. پرفسور گلیباد می گوید امکان پیشگیری از حاملگی موجب گسترش روابط جنسی خارج از ازدواج شد و بدین دلیل مورد مخالفت بسیاری قرار گرفت. علاوه بر مخالفت صاحب نظران اخلاقی، جامعه پزشکی نیز به دلیل بحران بروز بیماری های مقاربتی در ابتدا به این پدیده با تردید نگریست. اما در هر حال اكتشافات پزشكی همزمان با ظهور ايده های فمينيستی به انسان مدرن در دگرگونی جامعه و در دستيابی به اختیار در روابط جنسی كمک وافر نمودند.