روسیه روز جمعه مخالفت خود را با تحریم های جدید علیه برنامه اتمی ایران اعلام کرد و گفت اتحادیه اروپا با تحریم خرید نفت ایران به کشورهای عضو لطمه می زند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با تلویزیون ۲۴ ساعته این کشور گفت: «اتحادیه اروپا در حالی نفت ایران را تحریم می کند که بسیاری از کشورهای عضو آن اتحادیه به نفت ایران وابسته اند.» او افزود:« ممکن است برخی بگویند کمبود را کشورهای دیگر جبران می کنند اما شماری از پالایشگاه ها صرفا برای نفت ایران تنظیم شده اند…و تنظیم دوباره آن ها مستلزم سرمایه گزاری هایی است که اتحادیه اروپا به سختی از پس آن برمی آید.»
روسیه چهار دور از تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران را حمایت کرده است. کشورهای غربی می گویند برنامه اتمی ایران با هدف تولید سلاح اتمی است اما تهران با رد تمامی اتهامات می گوید هدفش تنها صلح آمیز است.
آقای لاوروف بار دیگر بر مخالفت روسیه با تحریم های بیشتر و اقدامات کشورها و گروه ها از جمله در ممنوعیت خرید نفت ایران از سوی اروپا تاکید کرد. اتحادیه اروپا قرار است که خرید نفت ایران را از ماه ژوئیه متوقف کند.
وزیر خارجه روسیه گفت: «تحریم های یکجانبه شرکای اروپایی ما تنها کسانی را در ایران تقویت می کنند که معتقدند غرب به حل مسائل مرتبط با فناوری هسته ای علاقمند نیست بلکه بیشتر علاقمند به تغییر حکومت در ایران است.»
وزیر خارجه روسیه این سخنان را پیشاپیش دور دوم مذاکرات میان ایران و شش کشور قدرتمند جهان ایراد کرد که قرار است در بغداد برگزار شود. او پیشنهاد کرد که مذاکرات پیش رو «بر متقاعد کردن ایران به همکاری در ازای کاهش تحریم ها متمرکز باشد.»
روسیه خواستار راه حل «گام به گام» برای حل مسئله هسته ای ایران است. سرگئی لاوروف گفت: باید «یک طرح واقعگرایانه و محکم، و برنامه ای که بر اساس اصول عملی بنا شده باشد» به ایران ارائه شود.
او پیشنهاد روسیه را تکرار کرد مبنی بر این که برای شروع کار ایران باید فعالیت شماری از سانتیریفیوژهای خود را متوقف کند و قدرت های غربی نیز از اعمال تحریم های جدید خودداری کنند.
آقای لاوروف پیشنهاد کرد «ایران گام هایی را برای برآوردن خواسته های شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی بردارد مثلا بر شمار دستگاه های سانتریفیوژ اضافه نکند و در عوض برخی تحریم های معلق شده افزایش نیابند.»
وی پیشنهاد کرد که در آخر اگر ایران شمار سانتیریفیوژها را کاهش دهد برخی تحریم ها برداشته شود و در نهایت «برنامه اتمی ایران تا دور بعدی مذاکرات متوقف شود» تا در صلح آمیز بودن هدف ایران شکی باقی نماند.
آقای لاوروف گفت: «پس از آن لزوم توقف غنی سازی برداشته می شود» و ایران میتواند سوخت اتمی برای برنامه صلح آمیزش را تحت نظارت آژانس انجام دهد.