لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۴

شاعره سعودی علیرغم تهدید شدن به مرگ با ادامه شرکت درمسابقه شعرخوانی برنده شد


شاعره سعودی علیرغم تهدید شدن به مرگ با ادامه شرکت درمسابقه شعرخوانی برنده شد
شاعره سعودی علیرغم تهدید شدن به مرگ با ادامه شرکت درمسابقه شعرخوانی برنده شد

حصه هلال، شاعره سعودی که دراشعارخود ازاسلام گرایان افراطی انتقاد کرده است علیرغم تهدید به مرگ در مراسم فینال مسابقه شاعران یا «یک میلیون شعر» در کشور ابوظبی شرکت کرد و برنده جایزه سوم این مسابقات شد.

حصه هلال مادر چهار فرزند واهل عربستان سعودی است . او برخلاف انتظار همگان نتوانست به مقام اول مسابقه شاعران یک میلیون شعر برسد. مسابقه ای که یکی از مهم ترین و بزرگ ترین مسابقات شعرگویی محسوب می شود. با این همه دست اندرکاران معتقدند که حضور حصه هلال در این مسابقات اثرات مهم و فراموش نشدنی بر هنرشعرسرایی باقی خواهد گذاشت. هنری که هر روزبیش از پیش برای انعکاس مشکلات و مسائل اجتماعی در جوامع بسته از آن استفاده می شود.

بدون شک ماجرای حصه هلال و شرکت او در این چهارمین سال برگزاری مسابقت یک میلیون شعر، مهم ترین داستانی است که تا این تاریخ در حول و حوش این مسابقات شنیده شده است.

درهفته هایی که نهایتا به روز فینال یا پایان مسابقات منتهی شد، حصه هلال، اشعاری را نوشته و دکلمه کرده است که قوانین خشک وغیرقابل انعطاف کشور او درآن ها منعکس و از آن ها انتقاد شده است. قوانینی که مردان را از زنان جدا ساخته است. او هم چنین علیه رهبران مذهبی اسلامی که این قوانین افراطی را برقرار می کنند در اشعار خود سخن گفته است.

آثار این شاعره به شدت مورد توجه جمعیت کثیری از مردمی قرار گرفته است که او را «زنی شجاع و بی پروا» خوانده اند. درهمین حال بسیاری از اعضای افراطی جوامع مختلف عربستان سعودی، به اشعار حصه هلال عکس العمل های منفی نشان دادند و حتی او را تهدید به مرگ کردند. علیرغم همه این تهدیدات، هلال تصمیم گرفت که جا نزده و به شرکت در مسابقات شعرخوانی ادامه دهد. چرا که او معتقد است پیامی دارد که باید به گوش همگان برسد:«من فقط می خواهم بگویم که شاید ازطریق شعر و شاعری بتوان کارهایی را که دیگران از طرق دیگر قادر به انجامش نبوده اند به انجام رساند. من خواسته ام ازطریق این اشعار مردم را به هم نزدیک تر کنم با این احساس که تمام مردم از سراسر جهان نقاط مشترکی دارند که به خاطر آن برای یکدیگر احساس شفقت و مهربانی می کنند. داشتن یک رابطه انسانی قشنگ مهم ترین چیز در این جهان به شمار می رود.»

هلال نخستین زنی است که تا این تاریخ توانسته به مرحله فینال مسابقات شعرخوانی یک میلیون شعر برسد. این مسابقات هرسال میان پنج شاعر از نقاط مختلف برگزار می شود و هرچند هلال برنده جایگاه سوم این مسابقات شده است اما امیدوار است تا این تجربه او بتواند شاعران زن دیگری را نیز برای شرکت در این مسابقات برانگیزد.

هلال می گوید:«من پیش از شرکت در این مسابقه به مدت ٢٠ سال از معروفیت برخوردار بوده ام. من همیشه شاعری قوی بوده ام اما وقتی در این مسابقه شرکت کردم و توانستم رودروی تماشاگران این اشعار را دکلمه کنم آن ها مرا بهتر شناختند و به چشم خود دیدند که این اشعار از قلب من برآمده تا بردل آن ها بنشیند. شاید این تازه ترین مرحله زندگی مردم در جهان عرب است به ویژه زندگی زنان عرب. شاید این واقعه یک پیام خیلی ویژه ای نیز برای مردم سراسر جهان به همراه بیاورد.»

مسابقات «یک میلیون شعر» در سال ٢٠٠٦ به منظور پیشبرد شعر و ادب بخشی از کشورهای عربی به نام «نباتی» پایه گذاری شده است.

این برنامه که با شوی پرطرفدار «آمریکن آیدول» در ایالات متحده آمریکا مقایسه می شود نام خود را از مبلغ جایزه ای که برای برنده این مسابقات درنظر گرفته شده می گیرد.

امسال استعدادهای شاعری از بیش از ١٢ کشور مختلف ناحیه ار جمله، عربستان سعودی، بهرین، کویت و اردن در این مسابقات شرکت داشتند. یکی از سه عضو هیئت گزینش این مسابقات، سلطان ال امین می گوید برنامه امسال یکی از موفق ترین مسابقات بوده است:«همه جور تماشاگری از کوچک و بزرگ، پیر و جوان به تماشای پخش زنده این برنامه می نشینند، آن را با علاقه دنبال و درمورد آن پرس و جو می کنند.»

یکی از نامزدهای مسابقه فینال، فلاح المورقی می گوید دلیل محبوبیت این برنامه این است که درفرهنگ عرب شعر و شعر خوانی بخش عظیمی از زندگی مردم را تشکیل می دهد:«در امارات یا کویت شعر و شعرخوانی خیلی خیلی اهمیت دارد. در خاورمیانه اصولا شعر جایگاه خاصی دارد.»

مقامات وزارت فرهنگ و هنر در ابوظبی مسئولیت اجرای این مسابقات شعر را بر عهده دارند. ایمان تورکی سخنگوی وزارت فرهنگ و هنر ابوظبی می گوید اشعار هلال و المورقی که درباره مسائلی از جمله «تروریسم» در این اشعار سخن می گویند این موضوع را ثابت می کند که شعر از اهمیت خاصی درفرهنگ عرب برخوردار است:«همانطور که می بنید نوع اشعار هم در حال تغییر و تحول اند. دیگر زمان مداحه گویی و تعریف و تمجید از مقامات کشوری و شیخ های مرفه و سرشناس گذشته است. هم چنین صحبتی از غرور ملی و یا تعلقات شخصی در اشعار امروزی این شاعران دیده نمی شود. شاعران امروز بیش از هرچیز دیگر نگران زندگی روزانه مردم خود هستند و خواستار تغییرات اجتماعی و حتی در زمینه های سیاسی نیز خواهان این تغییرات هستند.»

شاعر ٣١ ساله ای به نام «ناصر العجمی» از کشور کویت جایزه اول مسابقات امسال یک میلیون شعر را که بیش از یک میلیون و سیصد هزار دلار بود از آن خود ساخت. او گفت که پس از آنکه چیزهایی را که لازم دارد برای خود تهیه کرد بقیه این جایزه را بین مردم فقیر تقسیم خواهد کرد. المورقی جایزه دوم به مبلغ یک میلیون دلار را به دست آورد و جایزه سوم که به حصه هلال شاعره شجاع و بی پروا تعلق گرفت ٨٠٠ هزار دلار بود.

XS
SM
MD
LG