لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۶:۳۳

چرا عربستان سفير خود را از سوريه فراخواند؟


چرا عربستان سفير خود را از سوريه فراخواند؟
چرا عربستان سفير خود را از سوريه فراخواند؟

ادامه نا آرامی ها در سوريه و سرکوب خشونت بار مخالفان بشار اسد توسط نيروهای آن کشور نه تنها موجب واکنش غرب و سازمان های دفاع از حقوق بشر شده است بلکه اعتراض عربستان سعودی را نيز به دنبال داشته است. برخی از تحليلگران اعتراض رياض را واکنشی به ايران و دخالت تهران در امور داخلی سوريه می دانند.

در حالی که نيروهای دولتی سوريه همچنان معترضان به حکومت ۴۰ ساله خانواده اسد را سرکوب می کنند سرانجام اين هفته عربستان سعودی در اعتراض به اين رفتار دمشق سفير خود را از سوريه فراخواند.

ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، كه تاكنون موضع انتقادی در قبال سوريه اتخاذ نکرده بود در بيانيه ای خشونت اعمال شده توسط دولت سوريه عليه معترضان را غيرقابل قبول خواند و خواستار توقف ماشين کشتار در سوريه شد.

اين بيانيه به دنبال موضع گيری اتحاديه عرب در برابر اوضاع سوريه و بيانيه آن اتحاديه در انتقاد از سرکوب های آن کشور منتشر شد.

عربستان سعودی که نگران گسترش نا آرامی های اخير خاورميانه و شمال آفريقا به ديگر کشورهای منطقه از جمله خود عربستان سعودی است تاکنون در مورد سوريه سکوت اختيار کرده بود اما ميزان سرکوب و خطری که اکثريت سنی نشين آن کشور را تهديد می کند رياض را بر آن داشت که سکوت را بشکند.

در حالی که ايران و سوريه روابط بسيار نزديکی دارند و معترضان به حکومت بشار اسد، ايران را به کمک در سرکوب متهم کرده اند انتقاد عربستان سعودی از سوريه اين سؤال را برانگيخته که آيا اين رويدادها روابط تهران و رياض را آشفته تر خواهد کرد يا نه؟

در همين حال واکنش مطبوعات ايران که پس از اعزام نيروهای سعودی به بحرين، رياض را مورد حمله قرار می دادند، شديدتر شده است. روزنامه کيهان تهران، در شماره روز پنجشنبه ۲۰ مرداد خود، زير عنوان «گزارش ويزه کيهان از پشت پرده تحولات سوريه» نوشت: «وارونه نمايی دوباره سوريه کار را به آنجا رسانده که ملک عبدالله حاکم اشغالگر عربستان از اوضاع سوريه ابراز نگرانی کرده و از رييس جمهوری اين کشور که محبوب ترين رهبر عرب به حساب می آيد خواسته است از کشتار مردم دست بردارد و به خواسته های آنان تمکين نمايد.»

از يک سو عربستان سعودی سنی، حکومت شيعه ايران، رقيب ديرينه خود را که تلاش می کند نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد خطری برای خود و امنيت منطقه می داند. از سوی ديگر نيز عربستان سعودی حکومت اقليت علوی سوريه را که از لحاظ مذهبی مورد قبول رياض نيست و چندان رابطه گرمی با آن نداشته و به ويژه سرکوب اخير سنی مذهبان را ضربه ای به پيکر جامعه سنی عرب می داند.

موضع گيری های رياض در برابر اوضاع سوريه واکنش های مخالفی را برانگيخته است. برخی از اين مخالفان وضعيت حقوق بشر در عربستان سعودی را چندان بهتر از سوريه نمی دانند و برخی ديگر انتقاد می کنند که عربستان سعودی باز به پيروی از آمريکا پرداخته است.

قطعا علاوه بر نفوذ بازيگران عمده در منطقه و تلاش برای توازن قدرت، مذهب نيز در اين رويداد های سياسی نقش دارد.

از آن جا که امنيت و آرامش کشورهای سنی عرب برای عربستان سعودی مساله مهمی است، سؤال اين است که آيا رياض تا چه اندازه دخالت ايران اتمی را در کشورهای عرب تحمل خواهد کرد.

برخی از تحليلگران می گويند انتقاد عربستان سعودی که همواره مهره مهمی در منطقه بوده، از سوريه، ضربه ای به تهران و روابط نزديک آن با حکومت سوريه است.

انتخاب ماه رمضان برای انتشار بيانيه انتقاد آميز ملک عبدالله تاکيدی بر اهميت پيام پادشاه عربستان دارد.

XS
SM
MD
LG