ملک عبداله پادشاه عربستان سعودی روز چهارشنبه چهارم اسفند پس از ترک مراکش و بازگشت به کشورش اعلام کرد که در پی انجام یک رشته اقدامات اجتماعی است.
وی که حدود یک ماه پیش در پی یک عمل جراحی در ایالات متحده آمریکا برای استراحت و بهبودی یکسره از نیویورک به کازابلانکا در مراکش رفته بود؛ با استفاده از فرصت بازگشت به عربستان به مسئله اقدامات اجتماعی اشاره کرد.
ملک عبداله دستور داد رقم ١۵ در صد افزایش حقوقی که برای حدود یک میلیون شهروند عربستان سعودی شاغل خدمات عمومی تصویب شده است؛ به حقوق آنان افزوده شود.
علاوه بر آن ملک عبداله اعلام کرد سرمایه فعلی بنیاد کمک به تاًمین مسکن به رقم ٤٠ میلیارد ریال (پول عربستان سعودی) معادل ٨ میلیارد یورو – پول اتحادیه اروپا - افزایش خواهد یافت تا این بنیاد بتواند بهتر به تقاضای وام های مسکن پاسخ دهد.
پادشاه عربستان سعودی همچنین تعداد زیادی از شهروندانی را که برای جرائم مالی در زندان هستند، مورد عفو قرار داده و اعلام کرد که یک رشته اقداماتی را نیز علیه بیکاری و همچنین کمک به دانشجویانی که در خارج از کشور هستند؛ انجام خواهد داد.
پادشاه ٨٦ ساله عربستان سعودی، ۳ ماه پیش برای انجام یک عمل جراحی کشورش را به مقصد نیویورک ترک کرد. سن پادشاه عربستان سعودی و کاراکتر ویژه ای که وی هنگام اعلام بیماری اش از خود نشان داد، موجب ابراز زمزمه هائی در رابطه با آینده عربستان - بزرگترین کشور صادرکننده نفت در جهان و کلید اصلی سیاسی در خاور میانه - شده است.
دربار عربستان سعودی طی اعلامیه ای پیش از بازگشت ملک عبداله گفته بود که وی پس از یک استراحت پزشکی ٣ ماهه به کشور باز می گردد، اعلامیه ای که بالقوه نشان از نقش فعال تر وی در منطقه خاور میانه داشت، منطقه ای که کشورهای عرب در سراسر آن دستخوش آشفتگی و امواج آزادی طلبی شده اند.
در مدت غیبت ملک عبداله از عربستان، حسنی مبارک رئیس جمهوری وقت مصر و یکی از نزدیک ترین متحدان عربستان سعودی از قدرت سرنگون شد.
پیش از حسنی مبارک زین العابدین بن علی رئیس جمهوری تونس نیز به مناسبت انقلاب یاسمن روز ١۴ ژانویه از کشور خود گریخته و به عربستان سعودی پناه برده بود.
هر چند که عربستان سعودی اکنون از موج نا آرامی هائی که تونس، مصر و لیبی را فرا گرفته، جان بدر برده است اما در دوران نسبتاً طولانی غیبت ملک عبداله از عربستان سعودی، مردم علائمی از مخالفت و نارضایتی در زمینه در صد بالای بیکاری و افزایش آن در کشور از خود نشان داده بودند.
از سوی دیگر دولت عربستان سعودی نگران آنست که موج مخالفت تظاهر کنندگان در کشور همسایه عربستان یعنی بحرین الهام بخش اقلیت شیعه در آن کشور بشود، موجی که ممکن است حتی به مرزها و سواحل کشورهای ثروتمند عرب نیز کشانده شود.
منابع خبری:
آژانس خبری فرانسه، رویترز و روزنامه لوموند چاپ پاریس