لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۸

مقام وزارت دفاع عربستان می‌گوید حوثی‌ها به دستور ایران به تاسیسات نفتی این کشور حمله کردند


خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان
خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان

در حالیکه گروه شورشی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران مسئولیت حمله به تاسیسات نفتی در عربستان سعودی بر عهده گرفته، روز پنجشنبه مقام ارشد وزارت دفاع سعودی اعلام کرد این حملات «به دستور ایران» بوده است.

خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان، روز پنج‌شنبه، ۲۶ اردیبهشت در توئیتر خود نوشت: حمله پهپادی به ایستگاه نفتی آرامکو در خاک سعودی «به دستور رژیم ایران» انجام گرفته است.

او افزود: اقدام تروریستی اخیر نشان داد که حوثی‌ها صرفا ابزاری در خدمت اجرای سیاست توسعه‌طلبانه رژیم ایران هستند.

روز گذشته «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای نظامی انصارالله (حوثی) یمن که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است روز سه شنبه در یک نشست خبری مدعی شد که این «عملیات منحصر به فرد» در واکنش به «ادامه جنایات ائتلاف سعودی و محاصره یمن» صورت گرفت.

خالد فالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، هم ضمن تایید وقوع حمله پهپادها به خط لوله انتقال نفت در این کشور، گفته بود این حملات لزوم برخورد با «گروه‌هایی که در چنین حملاتی دست دارند» را ثابت کرد.

حمله حوثی‌ها به لوله‌های نفتی عربستان سعودی دو روز پس از انجام یک «عملیات خرابکارانه» دیگر علیه چهار کشتی تجاری در آب‌های بندر فجیره در امارات متحده عربی رخ داد.

گروه انصارالله (حوثی‌ها) از جمله گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران در منطقه هستند.

جمهوری اسلامی ایران واکنش متفاوتی به دو حمله در امارات و عربستان سعودی داشته است. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از انجام یک «عملیات خرابکارانه» علیه چهار کشتی تجاری در آب‌های بندر فجیره در امارات متحده عربی، در صفحه توئیتر خود نوشته بود که او «پیش‌بینی» کرده بود چنین اتفاق‌هایی رخ می‌دهد. آقای ظریف مدعی شد این اتفاق «ساختگی» است تا زمینه جنگ با ایران فراهم شود.

ادعای ظریف درباره خرابکاری در فجیره در حالی است که حمله روز سه شنبه به تاسیسات نفتی عربستان کار یک گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران بود. با این حال و با وجود آن‌که حوثی‌ها اعلام کرده‌اند در حمله به لوله‌های نفتی عربستان سعودی نقش داشته‌اند و عربستان سعودی هم این حمله را تایید کرده، وزیر امور خارجه ایران تاکنون در این باره موضعی نگرفته است.

این حمله و سکوت ظریف در حالی است که پیشتر مقام‌های ایالات متحده هشدار داده بودند با هرگونه اقدام جمهوری اسلامی و گروه‌های مورد حمایت آن که منافع آمریکا یا متحدان آن را به خطر اندازد، برخورد می‌کنند.

پرزیدنت دونالد ترامپ روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت درباره ایران و اینکه چه سیاستی اتخاذ خواهد کرد، گفت: «باید ببینیم چه پیش می‌آید. اگر آنها کاری [خطا] انجام دهند، اشتباه بزرگی خواهد بود.»

پس از وقوع این حملات، نیروهای «تندرو» در ایران از وقوع آن استقبال کرده و تلویحا یا به صراحت از نقش گروه‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی در این حمله‌‌ها سخن گفته بودند.

پیشتر روزنامه کیهان - که مدیرمسئول آن توسط رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می‌شود - از در معرض خطر بودن شهرهایی چون ابوظبی و ریاض نوشته بود. این روزنامه تهدید کرده بود که چنین شهرهایی در تیررس موشک‌های «مقاومت» قرار دارند.

این اتفاق‌ها در حالی رخ می‌دهد که طی هفته‌های اخیر تنش میان ایالات متحده و ایران در منطقه افزایش یافته است. مایک پمپئو در هفته‌های اخیر چند سفر غیرمنتظره به عراق و اروپا داشته است. سفرهایی که به دلیل افزایش تهدیدات احتمالی ایران و در جریان قرار دادن متحدان آمریکا درباره این تهدیدها انجام شده است.

آمریکا می‌گوید جهت آمادگی برای واکنش در صورت حمله احتمالی ایران یا عوامل نیابتی آن به منافع آمریکا و متحدانش، اقدام به با تقویت نیروهای رزمی دریایی و هوایی آمریکا در خلیج فارس کرده است.

ایالات متحده با اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و بمب افکن‌های ب۵۲ به خاورمیانه، آرایش نظامی‌اش در منطقه را در پاسخ به آنچه نشانه‌های نگران‌کننده از قصد و تدارک احتمالی ایران برای حمله به مواضع و نیروهای آمریکایی عنوان شده، تقویت می‌کند.

علاوه بر این وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، یک سامانه دفاع موشکی پاتریوت و یک ناوگان رزمی نیروی دریایی که پیشتر آب‌های خلیج فارس را ترک کرده بود به منطقه بازگردانده است.

جمهوری اسلامی پیشتر تهدید کرده بود که در صورت توقف صادرات نفت ایران اقدام به بستن تنگه هرمز خواهد کرد.

تنگه هرمز یک گذرگاه عمده برای تجارت نفت به شمار می رود، به طوری که حدود ۲۰ درصد نفت خامی که از مسیر آبراه‌های جهان معامله می شود و بخش عمده نفت صادراتی عربستان از تنگه هرمز عبور می‌کند.

پیشتر یک مقام ارشد دولت ایالات متحده تهدید جمهوری اسلامی برای بستن تنگه هرمز در صورت عدم امکان صادرات نفت را «ناموجه» و «غیرقابل قبول» توصیف کرده بود.


https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG