لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۸

«تماس سعودی‌ها با رهبران شبکه حقانی»


مقاله ای از جرمی بندر برای «بیزنس اینسایدر»

سعید شاه در گزارشی برای «وال استریت ژورنال» مبتنی بر مکاتبات دیپلماتیک فاش شده عربستان ادعا کرده است که ریاض در طول تمام سال‌های جنگ تحت رهبری آمریکا در افغانستان تماس‌هایی در سطح عالی با یکی از خطرناکترین دشمنان آمریکا داشته است.

مکاتبات دیپلماتیک منتشر شده توسط «ویکی لیکس» که به طور مستقل تایید نشده است نشان می‌دهد تماسی در سطح عالی میان سفیر عربستان سعودی در پاکستان با نصیرالدین حقانی، مسئول گردآوری کمک‌های مالی شبکه جهادی حقانی، در سال ۲۰۱۲ انجام گرفته است.

در گزارش «وال استریت جورنال» بر مبنای مکاتبات فاش شده که به پاسپورت جلال‌الدین حقانی هم اشاره ای دارد نوشته شده است: «سندی به تاریخ ۱۵ فوریه ۲۰۱۲ توسط عبدالعزیز ابراهیم صالح الغدیر، سفیر عربستان در اسلام آباد، امضا شده حاکی از این که دیپلمات سعودی با نصیرالدین حقانی ملاقاتی داشته است و در آن ملاقات نصیرالدین از سفیر خواسته است تا درخواست پدرش برای درمان در یک بیمارستان سعودی به اطلاع پادشاه سعودی برسد.»

بنا بر این اسناد، یک مقام وزارت امور خارجه عربستان موافقت کرده است که حقانی در بیمارستانی در عربستان مورد درمان قرار بگیرد اما روشن نیست که او اساسا بستری شده باشد یا خیر.

جلال الدین و نصیرالدین حقانی در زمان مکاتبات ادعایی در فهرست تروریست‌های تحت تعقیب سازمان ملل متحد قرار داشته اند. بر مبنای گزارش «وال استریت ژورنال» افرادی که در این فهرست قرار می‌گیرند با توقیف دارایی‌ها و ممنوعیت سفرهای بین‌المللی روبرو می‌شوند.

شبکه حقانی یکی از بیرحم‌ترین و موثرترین نیروهای جنگی در افغانستان بوده است. این گروه روابط نزدیکی با القاعده و طالبان دارد اما ساختار قدرت مستقل خود را حفظ کرده است.

عربستان سعودی و پاکستان در دهه هشتاد میلادی از شبکه حقانی که یکی از چندین گروه درگیر جنگ با نیروهای اشغالگر اتحاد جماهیر شوروی سابق بود حمایت مالی می‌کردند. شبکه حقانی همچنان به طور عمده در منطقه تحت کنترل یاغیان در مرز پاکستان و افغانستان فعال است و مسولیت چندین عملیات بسیار پیچیده علیه نیروهای ناتو در افغانستان را برعهده داشته است.

شبکه حقانی کماکان خطری برای افغانستان است. در اول تیر ماه شبکه حقانی دست به یک حمله انتحاری با خودرویی بمبگذاری شده به مجلس افغانستان زد. در اثر این حمله دو تن کشته و بیش از سی تن مجروح شدند.

«ویکی لیکس» نخستین سری از مکاتبات دیپلماتیک عربستان سعودی را ۲۹ خرداد منتشر کرد و ادعا کرد اسناد بیشتری را در آینده نزدیک فاش خواهد کرد. هر چند شماری از اسناد به نظر از اعتبار کافی برخوردارند اما هنوز صحت تمامی اسناد مورد تایید قرار نگرفته است. بعضی تحلیلگران مسائل خاورمیانه معتقدند که «ویکی لیکس» ممکن است اسناد را در نتیجه حمله هکرهای ایرانی به دست آورده باشد.

XS
SM
MD
LG