لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۴

مرتضوی قربانی است یا متهم؟


یک هفته از انتشار گزارش مجلس شورای اسلامی درباره بازداشتگاه کهریزک سپری شده است. گزارشی که ۵ ماه در مجلس بود و حتی برخی تصور می کردند که متهمان با نفوذ از جمله سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران، از انتشار آن جلوگیری کنند. اما این گزارش در فضای پر التهاب سیاسی ایران قرائت شد و سعید مرتضوی را متهم اصلی این پرونده اعلام کرد. پرونده ای که مرگ سه جوان معترض رسما در آن پذیرفته شده. ولی اکنون سعید مرتضوی می گوید این گزارش ناقص تهیه شده است.

کهریزک منطقه ای در جنوب تهران است. این نام پیش از آن که در فضای پس از انتخابات ایران فراگیر شود به دلیل وجود یک خانه سالمندان معروف بود. سرای سالمندان کهریزک عمدتا با کمک های مردمی اداره می شود. اما گفته می شود که نیروی انتظامی در دهه ۷۰ برای مبارزه با اشرار در این منطقه یک بازداشتگاه ساخته است. بازداشتگاهی برای تنبیه اشرار.
کسانی که بعدها از این بازداشتگاه آزاد شده بودند از قفس های آهنی تعریف می کردند که در یک ساختمان سوله طراحی شده و امکان هواخوری هم نداشت .

پس از دوم خرداد، خاتمی دستور داد تا این بازداشتگاه تعطیل شود. در سالهای پس از این تعطیلی خبری از کهریزک در میان نبود. اکنون گفته می شود در روزهای پیش از انتخابات این بازداشتگاه بازگشایی شد تا جمعی از بازداشت شدگان را در آن زندانی کنند. زندانی که بر اساس گزارش مجلس شورای اسلامی مرگ سه جوان به نام های محسن روح الامینی، امیر جوادی فر و محمد کامرانی به دلیل بد رفتاری و عدم رسیدگی به جراحت های وارده در آن محرز شده است.

گزارش مجلس که هفته گذشته منتشر شد سعید مرتضوی را متهم اصلی این پرونده معرفی کرد. دادستان سابق که این روزها علاوه بر معاونت دادستان کل کشور از سوی محمود احمدی نژاد به ریاست ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم منصوب شده است.

پس از یک هفته مرتضوی در نامه ای خطاب به رییس مجلس به این گزارش پاسخ داده و گزارش مجلس را ناقص خوانده و برای تبرئه خود گفته است آنچه در کهریزک رخ داده اساسا ربطی به اینجانب ندارد.

وی این حادثه را دلخراش نامیده و به رییس مجلس یادآوری کرده که اصولا در قانون معنی اوباش تعریف نشده و به همین دلیل در نا آرامی های خیابانی نمی توان بازداشت شدگان را از هم جدا کرد و چون اوین جا نداشت ما تصمیم گرفتیم جمعی را به کهریزک اعزام کنیم. در نامه مرتضوی همچنین یادآوری شده چرا از قضاتی که شبانه روز کار کرده و یا مامورانی که مجروح شده اند، یادی نشده است.

در حالی که در این نامه هیچ اشاره ای به این نکته نشده که در این بازداشتگاه که از نظر وی محلی مناسب برای نگهداری زندانیان است چه بر زندانیان گذشته که سه تن جان خود را ازدست داده اند؟ سعید مرتضوی حتی به این نکته هم اشاره نمی کند که او حتی دستور شورای عالی امنیت ملی برای تعطیلی این بازداشتگاه را نادیده گرفته و در همان روزها گفته بود که در مرخصی بوده تا از پایان نامه دکترای خود دفاع کند. بنا براین چند روز طول کشیده تا دستور اجرا شود و در این فاصله چند تن جان خود را در اثر شکنجه و عدم رسیدگی پزشکی جان خود را از دست داده اند.

دادستان سابق که سالها علیه همه کیفرخواست نوشته، در نگارش نامه خود به رییس مجلس تلاش کرده که خود را قربانی جلوه دهد تا متهم. بنابراین تاکید کرده که دشمنانش می خواهند از او انتقام بگیرند. اکنون این پرسش در ایران پر التهاب مطرح است که آیا حکومت جمهوری اسلامی می تواند سعید مرتضوی را محاکمه کند و یا اینکه داگاهی پشت درهای بسته حکم تبرئه او را از اتهامات وارده صادر خواهد کرد؟

XS
SM
MD
LG