لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۲

دیدگاههای تهران از آنکارا به واشنگتن می رود؟


پرونده هسته ای جمهوری اسلامی در هفته های اخیر و با توجه به چرخش تهران نسبت به تعهدات خود در قبال مسئله غنی سازی به یک یارگیری دیپلماتیک منجر شده است. در حالی که مذاکره کنندگان با جمهوری اسلامی می گویند که احتمال اعمال تحریم های جدید وجود دارد سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در دیدار از سوریه از آمادگی جمهوری اسلامی برای مقابله با هرگونه عملیات نظامی سخن گفته است.

سعید جلیلی که سمت دبیری شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی را بر عهده دارد در رسانه های خبری غرب به مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران مشهور شده است. این وظیفه در زمان ریاست جمهوری خاتمی از وزارت خارجه سلب و به شورای عالی امنیت ملی واگذار شد که اعضای آن با توافق رهبر و رییس جمهوری برگزیده می شوند. در واقع این انتخاب نشان می داد که نظارت بر مسئله حساسی نظیر مذاکرات هسته ای تا چه حد از اهمیت برخوردار است.

اکنون سعید جلیلی با سفرهای خود به کشورهایی که به نوعی در مدار دوستی با جمهوری اسلامی قرار می گیرند قصد دارد که سیاست دولت متبوعش نسبت به حوادث احتمالی را تشریح کند و در عین حال از دیدگاههای آنان نیز مطلع شود. او در سفر به سوریه با بشار اسد، رییس جمهوری و ولید معلم، وزیر امورخارجه این کشور دیدار کرده است. منابع خبری می گویند که در این سفر وی افزون بر مقامات سوری با رهبران ارشد حزب الله لبنان و برخی جناح های فلسطینی هم گفتگو کرده است.

خبرگزاری آلمان به نقل از برخی منابع فلسطینی گزارش داده است که سعید جلیلی در پاسخ به ابراز نگرانی دوستان تهران مبنی بر احتمال حمله نظامی به جمهوری اسلامی گفته است که آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، مقدمات مقابله با یک حمله نظامی را فراهم کرده است. جلیلی تاکید کرده که ایران توجهی به انتقادهای بین المللی ندارد و برنامه هسته ای خود را دنبال می کند و از آمادگی جنگی کامل برخوردار است. وی همچنین بر موضع تغییر ناپذیر حمایت جمهوری اسلامی از عملیات مسلحانه علیه اسراییل تاکید کرده است.

این اظهارات جلیلی در ادامه سفر منطقه ای اش به ترکیه و در گفت و گوهایش با رجب طیب اردوغان به عنوان تقویت جبهه ضد اسراییلی نیز تکرار شده است. هرچند هنوز گزارشی از محور مذاکرات دو طرف به ویژه در مورد پرونده هسته ای ایران منتشر نشده اما شاید مهمترین نکته این دیدار انتخاب زمان باشد.

در حالی که جلیلی به ایران بازمی گردد، آقای اردوغان روز یکشنبه برای دیداری رسمی از آمریکا و گفتگو با پرزیدنت اوباما راهی واشگتن است. به این ترتیب شاید نخست وزیر ترکیه یک منبع موثق سیاسی تلقی شود که می تواند آخرین دیدگاههای تهران را برای دولتمردان آمریکایی تشریح کند.

XS
SM
MD
LG