مقتدی صدر با مراجعت به ایران بیش از دو هفته پس از بازگشت پر سر و صدا به عراق، بسیاری از ناظران را شگفت زده کرده است.
او در جریان بازگشت کوتاهش، در یک سخنرانی تلویزیونی آتشین از شهر نجف به پیروانش گفت «با تمام امکانات» در برابر «اشغالگران» از جمله آمریکا و دیگران «ایستادگی» کنند.
آمریکا عهد کرده است ۵۰ هزار سرباز باقیمانده خود را تا پایان سال میلادی جاری از عراق خارج کند. آنها بیشتر به حمایت از نیروهای امنیتی عراق و آموزش آنها پرداخته اند.
تلویزیون العربیه به نقل از چندین دستیار نزدیک صدر می گوید او روز پنجشنبه به ایران بازگشت تا مطالعات مذهبی اش را از سر بگیرد.
هوشنگ حسن یاری، تحلیلگر و استاد علوم سیاسی در کالج نظامی سلطنتی کانادا، می گوید برخی از دستیاران صدر ادعا می کنند که او به دلیل «تهدید های آمریکا» و دیگران به ایران بازمی گردد.
با این حال، حسن یاری بر این باور است که صدر فقط برای تکمیل تحصیلات خود در فقه شیعه باز می گردد:
*** موضع رسمی یا توصیف بازگشت صدر این است که آمریکاییان و متحدانشان او را به ترور تهدید می کنند. این دلیل رسمی است. به گمان من، آنچه ممکن است موجب بازگشت صدر به ایران شده باشد این واقعیت است که دولت عراق تشکیل شده، همکارانش در آن شرکت دارند، آمریکاییان بر اساس برنامه پرزیدنت اوباما در آستانه ترک کشور قرار دارند، احتمالا کارها رو به راه است و او برای ادامه تحصیل باز می گردد.
حسن یاری اضافه می کند بسیاری در رهبری مذهبی ایران امیدوار هستند صدر سرانجام به عنوان پلی بین رهبری دو کشور بازی کند و احتمالا موضعی شبیه موضع آیت الله خامنه ای رهبر ایران برگزیند.
مقتدی صدر در خانواده ای از رهبران مذهبی عراق رشد کرد، پدر بزرگ و عمویش هردو از آیت الله های ارشد بودند و در دوره حکومت طولانی صدام حسین، شکنجه و کشته شدند.
حسن یاری یادآور می شود گفته شده است که صدر سرانجام در جایگاه آیت الله عظما سیستانی خواهد نشست. با این حال، برای آنکه چنین اتفاقی بیفتد، او باید نخست به مقام مرجعیت برسد، که از آیت الله فراتر می رود.