بخش انگلیسی صدای آمریکا - با اظهارات کارشناسان انرژی روسیه که میگویند مسکو اخیرا نفتی از ایران خریداری نکرده است، به نظر میرسد تلاش مسکو برای نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا علیه ایران شکست خورده است.
رسانههای دولتی روس اعلام کردهاند در اوت ۲۰۱۴ ایران و روسیه برای مبادله نفت در مقابل کالا توافق کردند اما متن کامل آن هرگز منتشر نشد. طبق آن توافق قرار بود مسکو نفت ایران را خریداری کند و آن را به مشتریان بین المللی برساند و ایران از پول دریافتی آن، محصولات روسی وارد کند. اما رسانههای ایران گزارش داده بودند که تنها نیمی از پول دریافتی برای واردات تولیدات روسیه هزینه خواهد شد. از توافق ایران و روسیه به عنوان «نفت در برابر کالا» یاد شده بود.
پس از شکست در اجرای برنامه نفت در برابر کالا، مسکو در سال ۲۰۱۶ اعلام کرده بود که این برنامه به طور مختصر به حالت تعلیق در آمده است و وزیر انرژی روسیه نیز در همان سال گفته بود چون تحریمها علیه ایران در پی امضای برجام برداشته شده است، نیازی به آن نیست.
روسیه مذاکرات برای احیای این برنامه را با ایران در فوریه ۲۰۱۷ آغاز کرد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا وعده داده بود که از توافق برجام خارج شود. در ماه مه ۲۰۱۷ ایران و روسیه اعلام کردند که برای خرید روزانه ۱۰۰هزار بشکه نفت خام ایران توافق شده است.
رسانه دولتی اینترفکس روسیه به نقل از نواک، وزیر انرژی روسیه گزارش داد که او بعدا تایید کرد برای یافتن خریداران نفت ایران دچار مشکل شده است. سپس نواک، در مارس ۲۰۱۸ به خبرنگاران گفت مسکو به خاطر نبود قرارداد از سوی مشتریان، دریافت نفت از ایران را متوقف کرده است.
واشنگتن در نوامبر ۲۰۱۸ یک شرکت دولتی زیر مجموعه وزارت انرژی روسیه را به خاطر کمک به انتقال غیرقانونی نفت ایران به دولت بشار اسد، تحریم کرد و کار را برای تحویل گرفتن نفت ایران، پیچیدهتر کرد. دولت ترامپ نیز تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران را برگرداند تا تهران را وادار کند وارد مذاکرات تازهای شود.
وزیر انرژی روسیه، نواک، پیشتر تلاش کرده است تا اینطور نشان دهد که توافق «نفت در برابر کالا» اجرا می شود اما سندی برای این ادعا نشان نداده است.
در ماه ژوئن، نواک در سفر به ایران گفت که ایران کالاهای روسی وارد میکند اما تایید نکرد که روسیه از ایران نفتی تحویل میگیرد. او در ماه جاری میلادی، در سخنانی به شبکه آمریکایی سی.ان.بی.سی تحریمهای آمریکا علیه قابلیت فروش نفت ایران را «غیرقانونی» خواند.
میخائیل کروتیهین، بنیانگذار آژانس روس انرژی، یک مشاور در مسکو، به بخش روسی صدای آمریکا گفت که از نوامبر ۲۰۱۷ به این سو، تاکنون موردی نشنیده است که روسیه از ایران نفتی خریداری کرده باشد. او گفته است: «شرکت های روس به خرید نفت از ایران هیچ تمایلی ندارند و همه این برنامهها صرفا بیانیههای پر سر و صدا است که هیچ استفاده عملی ندارد.»
جان اسمیت، یک مقام سابق اداره دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، اوفک، به بخش فارسی صدای آمریکا گفته است که روسیه دوست دارد که با ابراز حمایت از ایران، نمایشهای سیاسی به اجرا بگذارد، «اما آنها این خطر را که شرکتهایشان تحریم شود، نمی پذیرند، پس ممکن است فقط جار بزنند که از ایران حمایت میکنند در حالی که واقعا از ایران به گونهای که تحریم شوند، نفت نمی خرند.»
وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر به سوال بخش فارسی صدای آمریکا در مورد سیاست روسیه برای خرید نفت از ایران خودداری کرد. مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز درباره فروش نفت به روسیه، اخیرا بیانیه ای نداشته اند.