لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۱

گزارش فایننشال تایمز: آمریکا نگران کمک روسیه به ایران برای دور زدن تحریم نفتی است


عکس آرشیوی از یک نفتکش غول پیکر روسی
عکس آرشیوی از یک نفتکش غول پیکر روسی

فاینشنال تایمز در گزارشی نوشت: دولت ترامپ نگران است که روسیه با خرید نفت ایران و فروش آن به عنوان نفت خودش به تهران برای پرهیز از تحریم های آمریکا کمک کند.

تحریم های آمریکا علیه بخش انرژی ایران از سیزدهم آبان به بعد به مرحله اجرا در می آید اما مقام های ارشد دولت آمریکا تلاش می کنند دیگر کشورها را به کاهش شدید واردات نفتی از ایران متقاعد کنند و نگرانند تهران در پی راه های جایگزین برای فروش نفت باشد.

یک مقام ارشد دولت ترامپ می گوید: «من روسیه را ترغیب می کنم حتی به این مساله فکر هم نکند.»

این هشدار در آستانه دیدار این هفته جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، با مقام های ارشد روس در مسکو شنیده می شود. بولتون پیش از آن سفری به آذربایجان، دیگر صادرکننده نفت خام، در همسایگی روسیه و ایران خواهد داشت.

مسکو با خروج آمریکا از برجام مخالف بوده است.

روسیه و ایران از جنگ رژیم اسد با مخالفانش در سوریه حمایت می کنند.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، هفته گذشته با همتای خود در مسکو ملاقات کرد. وزارت انرژی روسیه اعلام کرد همکاری دو کشور به بحث گذاشته شد و هر دو طرف خواهان ثبات در بازار نفت با افزایش عرضه هستند.

مقام های آمریکا ماه ها وقت صرف کردند تا هند، کره جنوبی و ژاپن، مشتری های نفت ایران، را مجاب کنند به واردات از ایران پایان بدهند.

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می گوید: «هدف ما همچنان به صفر رساندن واردات نفت از ایران در اسرع وقت، به طور ایده آل در ۱۳ آبان، است.»

اما مقام های آمریکایی در هفته های اخیر گفته اند بعضی کشورهایی که واردات نفت از ایران را به شکل چشمگیری کاهش داده اند ممکن است به صورت مورد به مورد مشمول معافیت های ویژه ای قرار بگیرند.

دولت ترامپ صادرکنندگان عمده نفت شامل عربستان سعودی و روسیه را به افزایش تولید ترغیب کرده است تا هر گونه کمبود نفت ناشی از تحریم ایران جبران شود.

روسیه افزایش تولید خود را پنج ماه پیش شروع کرد و با یک افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه اش را به حدود ۴/۱۱ میلیون بشکه رساند.

صادرات روسیه پس از ۱۳ آبان بیشتر خواهد شد. ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، گفته است تصور می کند کشورش طی ماه های پیش رو عرضه روزانه نفت را ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه دیگر افزایش دهد.

تاجران نفت می گویند جابجایی حجم بالایی از نفت از ایران به روسیه قابل تشخیص است. ایران و روسیه هیچ خط لوله مشترکی ندارند و هر گونه انتقال احتمالی باید با تانکرهای نفتکش از طریق دریای خزر صورت بگیرد که ردیابی ماهواره ای آن کار ساده ای است.

شماری از تاجران نفت گفته اند تغییر بشکه های نفت ایران در روسیه قابل پذیرش نیست. شرکت های نفتی دولتی روسیه و موسسات خصوصی ترجیح می دهند از تحریم های آمریکا به دور باشند. بیش از ۱۹ درصد سهام «روس نفت» به «بریتیش پترولیوم» تعلق دارد.

در سناریوی دیگری روسیه می تواند از نفت ایران برای مصرف داخلی اش استفاده کند و تولید داخلی خود را صرف صادرات بیشتر کند.

برنامه «نفت در برابر کالا» سال هاست بین تهران و مسکو مورد بحث بوده و به تحریم های آمریکا و اروپا علیه ایران در سال ۲۰۱۲ برمی گردد.

با وجود گزارش های رسانه ای از تصمیم مسکو به خرید نفت از تهران و صادرات کالا به ایران، کارشناسان بازار جهانی تحقق چنین برنامه ای را بعید می دانند.

قاچاق نفت پدیده ای کم نظیر است، اما بی سابقه نیست. در مورد نفت کردستان عراق چنین اقداماتی انجام شده است. داعش هم برای تامین هزینه های جنگ چنین می کرد.

جو مکمانیگل، رئیس پیشین پرسنلی وزارت انرژی آمریکا، می گوید: «روسیه به نفت نیازی ندارد و می تواند در معرض تحریم قرار بگیرد. تا کنون تحریم های آمریکا علیه روسیه هدفمند بوده است، اما نقض تحریم های ایران برای مسکو با هزینه های سنگینی همراه خواهد بود.»

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG