لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۷

اختلافات پنهان روسیه و ایران بر سر سوریه آشکار می‌شود


بخش انگلیسی صدای آمریکا - اختلافات پنهان روسیه و ایران بر سر سوریه اکنون آشکار می شود. دیپلمات ها و تحلیلگران می گویند مسکو و تهران بر سر برخورداری از نفوذ اصلی بر دولت بشار اسد به شدت در رقابت هستند و روند کماکان دور از دسترس پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه را پیچیده تر می کنند.

تحلیلگران معتقدند، ولادمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و ایرانی ها هر دو می خواهند خود را پیروز حقیقی مناقشه ای معرفی کنند که تقریبا نیم میلیون کشته به جای گذاشته است، و از منافع ژئواستراتژیک و تجاری سرپا نگهداشتن بشار اسد بهره ببرند.

اما مانورهای پشت صحنه و گزارش های محلی از درگیری نیروهای طرفدار روسیه و شبه نظامیان طرفدار حکومت ایران در شمال سوریه از تنش فزاینده حکایت دارد.

به باور بعضی دیپلمات ها، جابجایی ها در مدیران سازمان های امنیتی سوریه در ماه گذشته نتیجه فشارهای روسیه برای تضعیف ماهر، برادر بشار اسد، است که طرفدار ایران محسوب می شود.

در نیمه آوریل، در نتیجه تیراندازی میان نیروهای روس و شبه نظامیان طرفدار ایران در شهر حلب چند نفر کشته شدند. بنا بر گزارش ها درگیری در بازار محله «الخالدیه» آغاز شد و به سرعت بالا گرفت.

شبه نظامیان طرفدار تهران مسکو را متهم می کنند که حملات هوایی اخیر اسرائیل به اهداف نظامی ایران در سوریه با هماهنگی با روسیه انجام گرفته است. این شکایت ها در رسانه های ایران انعکاس یافته است.

«رفعت ابراهیم البدوی» اخیرا در یادداشتی در روزنامه سوری «الوطن»، مسکو و تهران را محکوم کرد که هر دو منافع خودشان را دنبال می‌کنند، «حتی اگر به معنای رنج مردم سوریه باشد.»

او می نویسد، تهران می‌کوشد دمشق و آنکارا را به هم نزدیک کند تا اتحادی منطقه ای با ایران تشکیل شود. مسکو مصمم به تضعیف حضور ایران در سوریه است و از اسد خواسته خود را به عربستان سعودی نزدیک‌تر کند: «تناوب پیاپی بازدید مقام های ایرانی و روسی از دمشق تصادفی نیست.»

روزنامه الوطن متعلق به رامی مخلوف، پسردایی بشار اسد، است.

روسیه به دنبال حق انحصاری توسعه منابع نفت و گاز و اولویت در قراردادهای عمرانی در سوریه است. مسکو همچنین در آستانه امضای قراردادی برای استفاده تجاری از بندر «طرطوس»، محل استقرار نیروی دریایی روسیه، طی ۴۹ سال است.

ایران از آغاز ساخت خط آهن تهران به دمشق از طریق عراق خبر می دهد. دولت سوریه گفته است که قصد دارد یک بندر دیگر خود را در ساحل غربی و در «لاذقیه» در ماه اکتبر به ایران اجاره بدهد.

ایران از آغاز جنگ سوریه ۷ میلیارد دلار اعتبارات در اختیار دمشق گذاشته است. ایران با سوریه پنج قرارداد همکاری در حوزه کشاورزی، معادن فسفات و کنترل مجوز اپراتورهای تلفن های همراه امضا کرده است.

همکاری بین ایران و روسیه هنوز شکسته نشده، اما رقابت بین دو کشور شدت گرفته است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG