حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، گفته است فرمان انجام عملیات جنجالی کربلای ۴ در دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق از سوی اکبر هاشمی رفسنجانی صادر شده بود.
رئيسجمهوری ایران امروز پنجشنبه ۲۰ دی ماه، در مراسم دومین سالمرگ اکبر هاشمی رفسنجانی، با اشاره به اینکه برخی عملیات ایران در جنگ با عراق نظیر کربلای ۴ «ناموفق» بودند، گفت فرمان این عملیات را «خود هاشمی صادر کرد.»
به گزارش ایسنا، روحانی همچنین گفت که هاشمی رفسنجانی «بلافاصله» پس از شکست این عملیات «دستور طراحی» عملیات کربلای ۵ را داد.
اشاره روحانی به عملیات کربلای ۴ سوم دی ماه سال ۱۳۶۵ و با هدف تصرف شهر بصره آغاز شد، اما در نهایت یکی از بزرگترین شکستهای ایران در دوران جنگ با عراق را رقم زد.
در هفتههای اخیر این عملیات مورد بحث عمومی قرار گرفت، زمانی که محسن رضایی، از فرماندهان سپاه پاسداران در دوران جنگ، در توییتر خود نوشته بود که عملیات کربلای چهار برای «وانمود» کردن به عراق بوده است. او کمی بعدتر در توئیت دیگری نوشت آن عملیات «برای فریب دشمن» انجام شد.
انتشار این دو توئیت از سوی محسن رضایی با واکنشهای مختلفی در سطح جامعه و کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شد. بیشتر کاربران به این موضوع که عملیات کربلای چهار که دارای بالاترین آمار تلفات نیروهای ایرانی در جنگ ایران و عراق تنها برای فریب عراقیها بوده است، انتقاد کردند.
این واکنشها حتی به حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی، هم رسید که در دو پیام جداگانه از محسن رضایی انتقاد کرد و گفت او باید منتظر «سوالهای سخت» باشد.
در نهایت حتی قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، هم در یک برنامه تلویزیون ایران، با رد کردن سخنان رضایی گفت عملیات کربلای ۴ «عملیات فرعی» نبود، بلکه یک «عملیات اصلی» بود.
اگر چه تا به امروز به صورت شفاف آمار دقیقی از کشته ها و مفقودین این عملیات اعلام نشده است اما هاشمی رفسنجانی، فرمانده وقت جنگ در خاطرات دهم دیماه به نقل از علی شمخانی قائم مقام فرمانده سپاه تلفات نیروهای ایرانی را «هزار شهید، ۳ هزار و ۹۰۰ مفقود، و ۱۱ هزار مجروح» اعلام کرده بود.
حسین علایی، نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، هم در كتاب «روند جنگ ايران و عراق» نوشته است که در این عملیات «حدود هزار نفر از رزمندگان ايرانی شهيد شدند و نزديک به ۲۰۰۰ نفر از آنان نيز مفقود شدند. حدود ۱۱ هزار نفر از ايشان نيز مجروح شدند.»
هاشمی «می دانست» اما فرمان حمله داد
در حالی در روزهای اخیر خیلی از کاربران در فضای مجازی به عملکرد رهبران جمهوری اسلامی نقد دارند که یک روایت قدیمی تر، بخش دیگری از ابعاد تصمیمات غلط آنها را نشان می دهد.
روایت «جلال الدین طاهری اصفهانی» امام جمعه متوفی اصفهان در خرداد ۱۳۸۵ در روزنامه اعتماد ملی منتشر شده است: دیدم که عراقیها از منورهایی استفاده میکنند که شب را مانند روز روشن میکند. به خرازی گفتم خودت را به آقایهاشمی برسان و بگو که عملیات لو رفته است. خرازی رفت و برگشت و گفت که آقایهاشمی گفته که من مقلد امام هستم و باید عملیات انجام شود. من پاسخ دادم که امام هم اگر شرایط را ببینند، اجازه عملیات نخواهند داد. اما به هر حال عملیات انجام شد.
هرگز در زمان زنده بودن اکبر هاشمی رفسنجانی رسانه ها او را درباره تصمیماتش در جنگ مورد پرسش قرار ندادند. در ایران پرداختن به چنین مسائلی خط قرمز تلقی می شود و روزنامه نگاران به خاطر آن می توانند با مجازات زندان و بازداشت مواجه شوند.