بخش انگلیسی صدای آمریکا - رابرت موگابه که پس از پایان حاکمیت اقلیت سفیدپوست بر زیمبابوه در سال ۱۹۸۰، حدود ۳۷ سال بر این کشور در جنوب آفریقا حکومت کرد، در ۹۵ سالگی درگذشت. بعضی او را به عنوان یک قهرمان آزادیبخش که بر اصولش ایستاد میستایند اما برخی دیگر می گویند که او در انتخابات دست به تقلب زد، اقتصاد آن کشور را به نابودی کشاند، و مردم کشورش را دههها مرعوب کرد.
موگابه، نخستین رئیس جمهور زیمبابوه، میراثی پیچیده به جای گذاشت.
او در جوانی جنبشی چریکی را رهبری کرد که به استقلال زیمبابوه منجر شد. در آن زمان به او در داخل و بیرون از آن مستعمره سابق بریتانیا که «رودزیا» نام داشت، چون قهرمان آزادیبخش نگاه می شد.
او از مردم زیمبابوه خواست پس از جنگ داخلی که در سال های پایان استعمار شدت گرفته بود، آشتی پیشه کنند. او همچنین در جهت توسعه نظام آموزش و بهداشت و درمان آن کشور قدم برداشت و آن ها را به بهترین نمونه در قاره آفریقا بدل کرد.
اما موگابه با گذشت زمان در برابر مخالفانش بیتحمل شد و با اتهامات فزاینده نقض حقوق بشر، سرکوب، و تقلب انتخاباتی روبرو بود.
موگابه در مصاحبه ای با «صدای آمریکا» در سال ۲۰۱۸ از دوران قدرت خود دفاع کرد: «من طی آن دوره، در تمام طول آن زمان، برای بازگشت ما به قانون اساسی، قانون، آزادی و محیطی آزاد برای مردم فریاد می زدم.»
یکی از جوانان زیمبابوه می گوید: «رابرت موگابه در آغاز درست عمل کرد. اما جایی در مسیر راه را کج رفت.»
موگابه در اواخر عمر چنان سالخورده و فرتوت شده بود که همسرش درصدد بود تا قدرت را در دست بگیرد اما ارتش با مداخله نظامی مانع این امر شد و موگابه را در نوامبر ۲۰۱۷ مجبور به استعفا کرد. امرسون منانگاگوا، معاونش، جای او را گرفت. ولی گفت قصد ندارد موگابه را تحت پیگرد قرار دهد: «او پدر بنیانگذار زیمبابوه است. او پدربنیانگذار زیمبابوه آزاد ما است.»
موگابه در گورستان «قهرمانان هراره» به خاک سپرده می شود.