لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۸

اکران «برای یک لحظه آزادی» در لس آنجلس، فیلمی درباره ماجرای فرارپناهجویان ایرانی به ترکیه و شرایط زندگی ناهمگون آنان درمهاجرت


اکران «برای یک لحظه آزادی» در لس آنجلس، فیلمی درباره ماجرای فرارپناهجویان ایرانی به ترکیه و شرایط زندگی ناهمگون آنان درمهاجرت
اکران «برای یک لحظه آزادی» در لس آنجلس، فیلمی درباره ماجرای فرارپناهجویان ایرانی به ترکیه و شرایط زندگی ناهمگون آنان درمهاجرت

داستان فرار و مهاجرت چندین خانواده ایرانی از مرزهای درون کشور به خاک ترکیه، دستمایه اصلی فیلم «برای یک لحظه آزادی» ساخته آرش ریاحی، فیلمساز ۳۶ ساله ایرانی ساکن اطریش است که این هفته پس از شرکت در جشنواره سینمایی «پالم اسپرینگز» Palm Springs Film Festival در جنوب کالیفرنیا، در سینمای «تاون سنتر» انسینو در شهر لس آنجلس برای جمعیت کثیری از ایرانیان ساکن این شهر به نمایش گذاشته شد.

بصیر نصیبی، منتقد سینمایی ساکن اروپا، در وبلاگ «چشمانی دیگر» خود، فیلم برای یک لحظه آزادی را «یک اثر فوق العاده و یک سند تکان دهنده» خوانده است و می نویسد: «جنبش سینمای آزاد در ایران (۱۳۴۷ تا ۵۷) که توانست تاثیر بسیار بر سرنوشت سینما در ایران بگذارد یک مدرسه سینمایی نبود، و جوانان مشتاق سینما در کارگاه های فیلمسازی و به تدریج شیوه و راه کار رامی آموختند و نخست سینما را با فیلمهای کوتاه و تجربی آغاز می کردند و بعد با مستند سازی کار را ادامه می دادند. اگر فیلمسازی نمی خواست مستند ساز بماند معمولا بعد از چند تجربه در زمینه سینمای مستند به فیلم سینمایی و قصه ای روی می آورد. اما ارزش کار های هنرجویان کارگاه های ما برابر نبود. آنها که استعداد بیشتری داشتند کارهای درخشان تری ساختند.
آرش آن دوران، یک کودک خردسال بود. او در خانواده ای رشد میکرد که سیاسی بودند و با استبداد وارتجاع مبارزه میکردند .این محیط رشد در شکل گیری شخصیت آرش تاثیر می گذارد او از ۹ سالگی همراه با خانواده، ایران را ترک می کند اما خانواده آرش اینجا هم ساکت وخاموش نمی مانند. تصور عموم این چنین است که نسل دوم که اینجا رشد کرده اگر هم به سیاست گرایش پیدا کند بیشتر مسایل سیاسی کشور میزبان معیار های سیاسی او را می سازد اما با دیدن فیلم آرش کسانی که چنان نظری راکلیت داده اند باید به پیش داوری خود خط بطلان بکشند.»

بصیر نصیبی در ادامه این مطلب می نویسد:«آنچه در ذهن کودکان همراه خانواده تاثیر بسیار دارد شکل وبافت خانواده نسل دوم است . چند سال پیش به هنگام نزول خاتمی چند فیلمساز که در زمینه مسایل سیاسی فیلم می ساختند ،ماندگاری رژیم خسته شان کرد. این اتفاق را می شد پیش بینی کرد، اما انگار انتظار داشتند دیگران هم به تبعیت آنان با سینمای در تبعید وداع گویند همراه با تصمیم اینان تبدیل شوند به فیلمسازان خارج از کشور. ما جمع معدودی بودیم که در همان زمان ،گفتیم ونوشتیم که نسل دیگر می آید وجای خالی خسته شدگان را می گیرد تا رژیم سرکوبگر هست ، تبعید هم هست وتا تبعید هست، هنر در تبعید هم وجود دارد. فیلم آرش ریاحی به درستی نظر ما گواهی می دهد.»

درشب گشایش فیلم برای یک لحظه آزادی که با حضور تعداد زیادی از چهره های سرشناس شهر و به همت مریم سیحون، مدیر گالری سیحون در لس آنجلس برگزار می شد کارگردان و بازیگران فیلم«برای یک لحظه آزادی» شرکت داشتند. آرش ریاحی در مورد این فیلم به صدای آمریکا می گوید:«هدف من ساختن فیلمی درباره فرار، پناهجویان و پناهندگان سیاسی بود. برای این که بتوانم به صورت بهتری این مسائل را به نمایش بگذارم لازم بود سرنوشت تعدادی از آن ها درسنین مختلف و با جنبه هایی از پیر و جوان گرفته تا سیاسی و غیرسیاسی را دستمایه قرار بدهم .»

ریاحی می گوید: «دردورانی که درکشورهای غربی نفرت از بیگانگان تحت شرایط سیاسی کنونی قوت گرفته ودوره تازه ای از نژاد پرستی به نحو وحشتناکی قابل پذیرش شده است من می خواستم درفیلم چهره واقعی و انسانی این مهاجران و این پناهندگان را به نمایش بگذارم. این مسئله برایم خیلی مهم بود که داستان های واقعی و حتی پیش تاریخ زندگی چند تن از این به قول آن ها «بیگانگان» را تعریف کنم و آرزوهای آن ها را که داشتن خانواده، و زندگی در آزادی و صلح است را به تماشاگران به ویژه تماشاگران غربی نشان بدهم.»

ریاحی در ادامه این سخنان می گوید:« این فیلم دروحله اول سرسپاری است به تمام کسانی که ترک یار و دیار می کنند و با وجود شرایط سخت وناگوار تن به خفت و خواری زندگی به عنوان یک پناهنده در کشورهای غریب می دهند. افرادی مثل پدرو مادرم که به خاطر پایبند بودن به اعتقادات انسانی و درپی آزادی و دمکراسی و بیش از هرچیز به خاطر ما بچه ها به خارج ازایران پناه آوردند. اما درضمن می خواستم نشان بدهم که چگونه زندگی در صلح و آزادی برای بسیاری از مردمان محروم از این دو موهبت می تواند چون رویا و آرزو باشد. »

ریاحی معتقد است قبول همه این تحقیر ها و توهین ها درحالی که ممکن است این افراد هرگز هم به این رویاها نرسند بهایی است که آن ها حاضر شده اند برای رسیدن به آزادی بپردازند.

فیلم «برای یک لحظه آزادی » که تاکنون برنده ۲۳ جایزه سینمایی مختلف از سراسر جهان شده است نخستین ساخته آرش ریاحی فیلمساز ایرانی تبار ساکن اطریش است که این فیلمساز مدت شش سال به ساختن آن مشغول بوده است.

فیلم برای یک لحظه آزادی جزو ۹فیلمی است که در رده بندی بهترین فیلم خارجی سال برای شرکت در رقابت های نامزدی جوایز اسکار انتخاب شده اند. این فیلم نماینده کشور اطریش است و در چند روز آینده نام ۵ فیلمی که از میان این ۹فیلم برای رقابت در به دست آوردن اسکار بهترین فیلم خارجی سال نامزد این جوایز خواهند شد اعلام می شود.

آرش ریاحی که با رقبایی چون اصغرفرهادی و فیلم «درباره الی » او برای نامزدی جوایز اسکار دررقابت است درمورد امکان نامزدی و برنده شدن این جایزه می گوید:«ما تا بحال جوایز زیادی دریافت کرده ایم و این خود برای من بسیار ارزشمند است. البته امیدواریم که بتوانیم وارد رقابت های اسکار بشویم اما اگر هم نشد من فکر می کنم این فیلم تا همین حالا راه طولانی و پرموفقیتی را پیموده است و من هم برنامه ها و طرح های زیادی برای آینده دارم که امیدوارم بتوانم به آن ها بپردازم.»

پیام مجلسی یکی از بازیگران اصلی فیلم برای یک لحظه آزادی پیش از آغاز نمایش فیلم درباره حضور خود درمیان جمع ایرانیان ساکن لس آنجلس می گوید:«لس آنجلس درواقع با تعداد ایرانی هایی که در آن زندگی می کنند جنبه ایران دوم را دارد و من خیلی مشتاقم بدانم که آن ها چه عکس العملی به این فیلم نشان خواهند داد.»

ایرانیان حاضر در این جلسه از «فیلم برای یک لحظه آزادی» و پیام انسان دوستانه آن به شدت استقبال کردند و این جلسه اکران فیلم با بخش پرسش و پاسخ با حضورکارگردان و بازیگران فیلم به پایان رسید.

XS
SM
MD
LG