با گذشت حدود يک هفته از بمبگذاريهای زاهدان، واکنشها به اين واقعه همچنان ادامه دارد. جبهه مشارکت ايران اسلامی که از احزاب مخالف دولت بشمار ميرود طی بيانيه ای ضمن ابراز انزجار از انفجارهای زاهدان، رشد تبعيض و احساس نابرابری را ريشه اينگونه حوادث دانسته است.
پس از اعلام اعدام عبدالمالک ريگی و برادر وی توسط دستگاه قضايی جمهوری اسلامی ايران گروه جندالله اعلام کرد که رهبر جديدی انتخاب کرده و تهديد کرد که انتقام اين اعدام ها را خواهد گرفت. کمتر از يک ماهِ بعد در شامگاه ۲۴ تيرماه انفجار دو بمب در مسجد جامع شهر زاهدان حداقل ۲۷ نفر را کشت و بيش از يکصد تن را زخمی کرد. گروه جندالله بلافاصله پس از اين واقعه ضمن بر عهده گرفتن مسئوليت اين عمليات تروريستی عکس های دو فردی را که بمب به کمر خود بسته و آن را در ميان جمعيت منفجر کرده بودند منتشر ساخت.
اسماعيل احمدی مقدم، فرمانده نيروی انتظامی جمهوری اسلامی در واکنش به اين واقعه به خبرنگاران گفت که نيروی انتظامی در پی اعدام عبدالمالک ريگی، رهبر گروه جندالله انتظار ارتکاب عمليات تروريستی توسط اين گروه را داشته است. با وجود اين اظهار نظر، سه نماينده استان سيستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به آنچه بيتوجهی به مشکلات امنيتی در اين استان خوانده اند، استعفا کردند. حسينعلی شهرياری، پيمان فروزش و عباسعلی نورا روزهای جمعه و شنبه، استعفانامه های خودرا به رئيس مجلس، تسليم کردند. عباسعلی نورا، نماينده مردم زابل در مجلس به خبرگزاری ايلنا می گويد که پس از اعدام ريگی به مقامات تذکر داده شد و حتی در کميسيون امنيت ملی و به صورت انفرادی با برخی مقامات مطرح کرده اند که گروه جندالله دست به اقدامات تلافی جويانه خواهد زد. اين نماينده مجلس اضافه کرد که آنها حتی حدس می زدند که اقدامات تلافی جويانه احتمالاً در روزهای مربوط به ائمه شيعه انجام شود.
روزنامه جمهوری اسلامی چاپ تهران نيز روز شنبه در اين رابطه نوشت که انفجارهای زاهدان نظر کارشناسان قضايی و امنيتی استان سيستان و بلوچستان را به اثبات رسانده که معتقد بودند اعدام عبدالمالک ريگی ميبايست تا ريشه کن شدن کليه عوامل گروهک وی به تأخير ميافتاد. بنوشته اين روزنامه اما به نظرِ کارشناسان، توجهی نشد.
در همين حال جبهه مشارکت ايران اسلامی با انتشار بيانيه ای ضمن محکوم کردن انفجارهای زاهدان می گويد اين بحرانها ريشه در سياستهايی دارد که ايرانيان را بطور نامساوی درجه بندی می کند و برای آنها حقوق متفاوت قائل است. به گفته جبهه مشارکت، اين سياستها سبب رشد تبعيض و احساس نابرابری شده و امکان سوء استفاده از نارضايتی مردم را توسط عوامل تروريستی وابسته فراهم می آورد.
جبهه مشارکت در پايان ضمن تقدير از استعفای نمايندگان استان سيستان و بلوچستان چاره اصلی عدم تکرار اينگونه وقايع را کنار گذاشته شدن کودتا گرانی دانسته که به باور اين حزب اصلاح طلب، ناکار آمدی آنها در تأمين اوليه ترين نيازهای مردم يعنی امنيت، نان و آزادی به اثبات رسيده است.
***
اما بمب گذاری های مرگبار روز پنجشنبه در شهر زاهدان در ايران بازتاب گسترده ای در مطبوعات آمريکا داشته است.
تيتر درشت تعدادی از روزنامه های عمدهء آمريکا به بمب گذاری های مرگبار زاهدان اختصاص يافت. اين انفجارها همزمان با بزرگداشت روز پاسدار انجام گرفت و با مرگ دستکم ۲۷ نفر از جمله تعدادی از اعضای سپاه پاسداران، و زخمی شدن بيش از دويست و هفتاد نفر همراه بود.
به نوشته لس آنجلس تايمز، مسئوليت دو انفجار انتحاری پياپی مسجد جامع زاهدان را گروه شبه نظامی جندالله برعهده گرفته است. اين گروه در بيانيه ای اينترنتی با اشاره به اعدام دو رهبر آن گروه، يعنی عبدالمالک و عبدالحميد ريگی، اعلام کرده است که «اين عمليات پاسخی است به جنايات بی وقفهء رژيم جمهوری اسلامی در بلوچستان.»
به رغم اظهارات روشنِ گروه جندالله، نيويورک تايمز می نويسد مقامات جمهوری اسلامی در اين واقعه مرگبار نيز، همچون موارد گذشته، انگشت اتهام را به سوی ايالات متحده نشانه گرفته اند، و آمريکا، بريتانيا و اسرائيل را متهم به حمايت از آن گروه در عمليات انتحاری روز پنجشنبه کرده اند.
اين درحالی است که به نوشتهء هافينگتن پست، وزير خارجهء آمريکا بمبگذاری ها را با «شديدترين کلمات ممکن» محکوم کرده و خواستار آن شده است که مسئولان انفجارها در برابر اقدام خود پاسخگو باشند. اين روزنامه در ادامه می نويسد ايران در همين حال، از سويی سعی دارد گروه جندالله را با القاعده و فعاليت های آن گروه را مرتبط با جنگ شيعه و سنی نشان دهد و نه تلاش های اقليت بلوچ برای احقاق حقوق خود.
کريسچن ساينس مانيتور می نويسد انتظار می رود لفاظی های مقامات تهران در باره دست داشتن ايالات متحده در بمبگذاری زاهدان، بار ديگر به تنش های ميان ايران و آمريکا دامن بزند.