اتحادیه اروپا، آمریکا و سایر کشورهای ثروتمند در اجلاس اقلیمی «کاپ۲۹» باکو موافقت کردند که تا سال ۲۰۳۵ میلادی، پیشنهاد مالی خود را به ۳۰۰ میلیارد دلار در سال افزایش دهند تا به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با تغییرات اقلیمی کمک شود.
این اجلاس قرار بود روز جمعه دوم آذر به پایان برسد، ولی از آنجا که توافق باید با اجماع مذاکرهکنندگان از حدود ۲۰۰ کشور به تصویب برسد، تلاشها برای رسیدن به تفاهمی بر سر برنامه بودجه آب و هوایی یک دهه آینده، به وقت اضافه کشیده شد.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که پیشنهاد اولیه ۲۵۰ میلیارد دلاری در پیشنویس توافقی که روز جمعه تهیه شده بود، با انتقاد کشورهای در حال توسعه همراه شد که آن را «ناکافی» دانستند.
به نوشته رویترز، هنوز مشخص نیست آیا تغییر نظر کشورهای ثروتمند در تعیین بودجه اقلیمی، به طور رسمی به کشورهای در حال توسعه ابلاغ شده و آیا میتواند رضایت آنها را جلب کند یا خیر.
مذاکرات «کاپ۲۹»، اختلاف میان کشورهای ثروتمند را که با محدودیت بودجههای داخلی دست به گریبان هستند و تقلای کشورهای در حال توسعه را که زیر بار سنگین هزینههای به شدت بالای طوفان، سیل و خشکسالیهای ناشی از تغییرات آبوهوایی ماندهاند، برجسته کرد.
از سوی دیگر، ناکامیهای گذشته در عمل کردن به تعهدات مالی آب و هوایی، کشورهای در حال توسعه را نسبت به وعدههای جدید بیاعتماد کرده است.
هدف مالی جدید قرار است جایگزین تعهد قبلی کشورهای پردرآمد در کمک مالی سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری به کشورهای فقیرتر تا سال ۲۰۲۰ میلادی خواهد شد. این هدف با دو سال تأخیر، در سال ۲۰۲۲ میلادی محقق شد و در سال ۲۰۲۵ میلادی نیز منقضی میشود.
پنج منبع آگاه از گفتگوهای پشت درهای بسته به رویترز گفتهاند که اتحادیه اروپا موافقت کرده است تا رقم بالاتر ۳۰۰ میلیارد دلار در سال را بپذیرد. دو منبع اشاره کردند که آمریکا، استرالیا و بریتانیا هم این موضوع را قبول کردهاند.
هیأتی که به نمایندگی از آمریکا در این اجلاس شرکت داشت و وزارت انرژی بریتانیا از اظهارنظر در این رابطه خودداری کردند.
مارینا سیلوا، وزیر محیط زیست و تغییرات آب و هوایی برزیل، که میزبان اجلاس اقلیمی «کاپ۳۰» است، پیشتر گفته بود که درخواست این کشور از کشورهای توسعهیافته، کمک سالانه ۳۹۰ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۳۵ میلادی است.
کشورهای اروپایی از دیگران از جمله چین و کشورهای نفتخیز حاشیه خلیج فارس نیز خواستهاند تا در این تأمین مالی به آنها بپیوندند.
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مذاکرات باکو را تحت تأثیر قرار داد.
آقای ترامپ وعده داده است که بار دیگر آمریکا را از مشارکتهای بینالمللی آب و هوایی بیرون بکشد و از همین رو مذاکرهکنندگان سایر کشورهای توسعهیافته گمان میکنند که این بزرگترین اقتصاد جهان در دستیابی به هدف مالی جدید نقشی ایفا نکند.