لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۴۷

گزارش تحلیلی رویترز از «استراتژی آمریکا» درباره درگیری لبنان و «رویکرد اسرائیل»


خبرگزاری رویترز در یک گزارش تحلیلی، می‌نویسد که پس از هفته‌ها دیپلماسی فشرده با هدف برقراری آتش‌بس بین اسرائیل و شبه‌نظامیان حزب‌الله، ایالات متحده به یک رویکرد کاملاً متفاوت روی آورده است: «اجازه دهید درگیری در لبنان به مسیر خود ادامه دهد.»

تنها دو هفته پیش، ایالات متحده و فرانسه خواستار آتش‌بس فوری ۲۱ روزه برای جلوگیری از تهاجم اسرائیل به لبنان بودند. این تلاش پس از کشتن حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله توسط اسرائیل و آغاز عملیات زمینی اسرائیل در جنوب لبنان در ۱۰ مهر و همچنین حملات هوایی اسرائیل که بسیاری از رهبران این گروه را از بین برد، به شکست انجامید.

براساس این گزارش، اکنون، مقامات آمریکایی درخواست‌های خود برای آتش‌بس را کنار گذاشته و استدلال می‌کنند که شرایط تغییر کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، متیو میلر، اوایل این هفته در یک نشست خبری اعلام کرد که «ما از حملات اسرائیل برای تضعیف زیرساخت‌های حزب‌الله حمایت می‌کنیم تا در نهایت بتوانیم به یک راه‌حل دیپلماتیک برسیم.»

آمریکا و اسرائیل از شکست دشمن مشترک خود یعنی حزب‌الله، که جمهوری اسلامی از آن برای تهدید مرزهای شمالی اسرائیل استفاده می‌کند، سود خواهند برد. اما تشویق اسرائیل به گسترش عملیات نظامی‌اش خطر ایجاد درگیری‌ای را دارد که ممکن است از کنترل خارج شود.

جان آلترمن، یک مقام سابق وزارت خارجه آمریکا، گفت که ایالات متحده خواهان تضعیف حزب‌الله است اما باید این موضوع را در برابر خطر «ایجاد خلأ قدرت» در لبنان یا تحریک یک جنگ منطقه‌ای بسنجد.

او افزود: رویکرد واشنگتن به نظر می‌رسد این باشد که: «اگر نمی‌توانید رویکرد اسرائیل را تغییر دهید، بهتر است سعی کنید آن را به شکلی سازنده هدایت کنید.»

فرصت سازی دیپلماتیک از شرایط جنگی

پس از کشته شدن نصرالله، که ایالات متحده آن را «عدالتی محقق شده» نامید، رئیس‌جمهوری آمریکا، جو بایدن بار دیگر خواستار آتش‌بس در مرز اسرائیل و لبنان شد. با این حال، دولت نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، تهاجم زمینی خود را آغاز کرد و تنها چند روز بعد، آمریکا درخواست‌های خود برای آتش‌بس را کنار گذاشت و از عملیات اسرائیل حمایت کرد.

آرون دیوید میلر، مذاکره‌کننده سابق آمریکا در خاورمیانه، گفت که واشنگتن امید کمی به کنترل اسرائیل داشت و در عملیات اسرائیل سودهای بالقوه‌ای می‌دید.

او با اشاره به اینکه «این قطعاً بزنگاهی ایجاد کرد که دولت احتمالا فکر کرد که از این شرایط، فرصت بسازد» افزود که مقامات آمریکایی احتمالا اهرم فشاری را برای محدود کردن واکنش اسرائیل به حمله موشکی بالستیک جمهوری اسلامی، نگه داشته‌اند.

رویترز در ادامه این گزارش، اضافه می‌کند که امروز، هیچ گفتگوی معناداری درباره آتش‌بس در حال انجام نیست، به گفته منابع اروپایی آشنا با این موضوع، اسرائیلی‌ها عملیات خود در لبنان را «برای هفته‌ها، اگر نه ماه‌ها» ادامه خواهند داد.

دو مقام آمریکایی به رویترز گفتند که این احتمالا جدول زمانی عملیات خواهد بود.

براساس تحلیل رویترز، برای ایالات متحده، این عملیات اسرائیل می‌تواند دست‌کم دو منفعت داشته باشد.

اول، تضعیف حزب‌الله؛ قوی‌ترین گروه نیابتی جمهوری اسلامی، می‌تواند نفوذ تهران در منطقه را کاهش داده و تهدید علیه اسرائیل و نیروهای آمریکایی را کم کند.

و دوم، واشنگتن همچنین بر این باور است که فشار نظامی می‌تواند حزب‌الله را مجبور به زمین گذاشتن سلاح کند و راه را برای انتخاب دولتی جدید در لبنان هموار کند که این گروه قدرتمند شبه‌نظامی را، که برای دهه‌ها بازیگر مهمی در لبنان بوده است، برکنار کند.

جاناتان لرد، مقام سابق پنتاگون که اکنون در مرکز امنیت جدید آمریکایی در واشنگتن فعالیت می‌کند، گفت که این هدف دشوار است.

او گفت: «از یک سو، بسیاری از مردم لبنان تحت فشار حضور حزب‌الله در لبنان قرار دارند. اما در عین حال، این تغییر از طریق یک عملیات بسیار خشونت‌آمیز به لبنان تحمیل می‌شود.»

استراتژی پرخطر

مقامات آمریکایی این هفته گفتند، هدف نهایی اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل است که مأموریت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل ( معروف به یونیفل) را تعیین کرد تا به ارتش لبنان در حفظ منطقه مرزی جنوبی آن کشور با اسرائیل کمک کند و از وجود سلاح یا نیروهای مسلح غیر از نیروهای دولتی لبنان جلوگیری کند.

مقامات آمریکایی می‌گویند که مذاکرات با طرفین برای دستیابی به این اهداف می‌تواند در حالی که درگیری‌ها ادامه دارد، صورت گیرد، هرچند تحلیلگران هشدار می‌دهند که این درگیری خطر یک جنگ گسترده‌تر را بسیار افزایش داده است، به‌ویژه با توجه به این‌که انتظار واکنش اسرائیل به حمله موشکی جمهوری اسلامی می‌رود.

فراتر از خطر جنگی که ممکن است ایالات متحده را وارد ماجرا کند، نگرانی از این وجود دارد که لبنان به وضعیتی مشابه غزه تبدیل شود.

یک سال عملیات نظامی اسرائیل، غزه را به خرابه تبدیل کرده و به گفته مقامات بهداشت غزه، نزدیک به ۴۲،۰۰۰ نفر را کشته است. مقامات آمریکایی به صراحت هشدار می‌دهند که حمله اسرائیل به لبنان نباید به هیچ وجه شبیه به عملیات در نوار غزه باشد.

با وجود این خطرات، آلترمن، که اکنون ریاست برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی را بر عهده دارد، گفت که دیپلماسی بعید است به این زودی‌ها جنگ را متوقف کند.

او گفت: «نتانیاهو می‌بیند که تمام شرط‌هایش جواب می‌دهد و به نظر من این لحظه سختی برای اسرائیل است که احساس کند باید از فشار خود دست بکشد.»

XS
SM
MD
LG