لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۰

گزارش: پرچم ایران در مرز لبنان و اسراییل


در مذاکرات از سرگرفته شده صلح خاورمیانه که اخیراً در واشنگتن برگزار شد محور اصلی اختلاف میان اسراییل و فلسطینیان بود.

اما بازیگران مهم دیگری هم در صلح همه جانبه میان اسراییل و همسایگانش نقش دارند.

«الیزابت آروت» خبرنگار صدای آمریکا، گزارشی از «خط آبی» که اسراییل و لبنان را جدا می کند تهیه کرده است.

اینجا پارک زیبایی در دامنه تپه ای است مشرف به مزرعه ای در اسراییل. بچه ها از وسایل بازی پارک بالا می روند و بزرگترها دور میزی در همان نزدیکی نشسته اند. در این منظره هیچ چیز قابل توجهی وجود ندارد، مگر این که پارک در لبنان است و بیرقی که بالای آن در اهتزاز است، پرچم ایران.

جمهوری اسلامی ایران، که رهبرانش می گویند کشور اسراییل باید از نقشه جغرافیا ناپدید شود، این باغ را ایجاد کرده، و پس از جنگ میان اسراییل و گروه دست نشانده ایران، یعنی حزب الله مبارزه جوی شیعه حزب الله در سال ۲۰۰۶، به مردم جنوب لبنان هدیه کرده است.

این پارک نشانه آشکاری است از پول هایی که پس از جنگ در جنوب لبنان صرف شده است. کامیون های پر از اسکناس که به اعتقاد بسیاری از ایران آمده بود، پس از جنگ تحویل حزب الله شد تا صرف بازسازی و به راه انداختن دوباره کسب و کارها شود.

البته رد گیری پول هایی که برای مسلح نگه داشتن حزب الله، که بر بخش عمده جنوب مسلط است خرج می شود، دشوارتر است.

«پل سالم» مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه «کارنگی» در بیروت، می گوید حزب الله مجموعه متنوعی از موشک های کوتاه برد، میان برد و بلند برد دارد، اما شمار دقیق آنها و این که حزب الله خیال دارد با آنها چکار کند، معلوم نیست.

«کسی چه می داند؟ اما ظاهراً آنها قابلیت زیادی برای ضربه زدن به اسراییل، با سیستم موشکی شان دارند. حزب الله حالا نمی خواهد آنچه در سال ۲۰۰۶ روی داد تکرار شود. آنها اگر بتوانند، نمی خواهند با اسراییل جنگ کنند.»

گرچه حزب الله ادعای پیروزی در جنگ کرد، لبنان بهای سنگینی پرداخت، و به خاطر آن، بسیاری حزب الله را سرزنش کردند. هنوز بمب های خوشه ای در نواحی روستایی مردم را ناقص می کنند و حدود ۲۰۰ هزار نفر هنوز در داخل لبنان به خانه هایشان باز نگشته اند.

«سالم» عقیده دارد حزب الله از الگوی انقلابی اسلامی آفرینندگانش بسیار فاصله گرفته، و به بخش همخوان تری از جامعه چند مذهبی لبنان، متحول شده است. حملات گذشته آن به هدف های آمریکایی، موجب شده که ایالات متحده، نام حزب الله را در فهرست گروه های تروریستی خود قرار دهد. اما حزب الله در عین حال کرسی هایی در مجلس و وزیرانی در دولت لبنان دارد. و به خدمات اجتماعی خود، اداره بیمارستان ها، آموزشگاه ها ،حتی کشتزارهای فراورده های ارگانیک، ادامه می دهد.

چنین کارهایی باعث شده که چهار سال اخیر، ایام نسبتاً آرامی باشد. از شگفت انگیز ترین نشانه های عادی شدن اوضاع از جمله آن است که یک بازیگر انگلیسی، که ستاره یک سریال سینمایی محبوب کودکان است، تعطیلات خود را در ویلای با شکوه پدر بزرگش، که یک مورخ بریتانیایی- لبنانی است و گاهی اوقات در جایی که قبلاً «حزب اللهستان» خوانده می شد زندگی می کند، می گذراند.

آرامش کنونی، تا حدودی هم به حضور روزافزون نیروهای صلحبان سازمان ملل متحد «یونیفل»، پس از سال ۲۰۰۶ نسبت داده می شود، و همچنین بازگشت نیروهای مسلح دولت لبنان، به ناحیه ای که دهه ها از آن غایب بود.

«آندره آ تننتی» سخنگوی «یونیفل » می گوید:

«اوضاع این ایام، یکی از آرام ترین ها در تاریخ اخیر لبنان بوده است، و روابط ما با ارتش لبنان هم خوب بوده است. و یکی از مهم ترین جنبه های این همکاری آن است که ارتش لبنان تصمیم گرفت در جنوب کشور، قدرت خود را از طریق ساختن یک پل جدید به نمایش بگذارد.»

آما این ارتش لبنان، و نه حزب الله بود که در یکی از جدی ترین درگیری های سال های اخیر – درگیری با اسراییل در ماه گذشته بر سر علامت گذاری مرز موسوم به «خط آبی»- که یک افسر بلند پایه اسراییلی و سه سرباز لبنانی و یک خبرنگار در آن کشته شدند- دخالت کرد.

بر خلاف آنچه که به عنوان عملکرد بد ارتش لبنان در درگیری تلقی شد، اراده آن ارتش به مقابله با ارتش کشور همسایه – که بسیار مجهزتر بود، این عقیده را تقویت کرد که شاید ارتش لبنان بتواند مهم ترین استدلال حزب الله برای نگه داشتن زرادخانه بزرگ خود (یعنی دفاع ملی) را بی اعتبار سازد.

ژنرال بازنشته لبنانی «الیاس حنا» می گوید محتمل نیست که ارتش بتواند به این زودی ها جای حزب الله را بگیرد، آن هم نه فقط به خاطر عدم آمادگی.

«آیا میان حزب الله و ارتش لبنان رقابت هایی وجود دارد؟ مسلماً، زیرا اگر ارتشی شبیه به حزب الله و آماده دفاع از مملکت داشته باشید، دیگر نیازی به حزب الله نیست.اما حزب الله، در حقیقت به مساله منطقه ارتباط دارد، و حزب الله وقت و بی وقت از «محور مقاومت» – یعنی لبنان، سوریه و ایران – دم می زند.

یکی از فوریت های منطقه ای ایران، احتمال حمله اسراییل به تاسیسات اتمی آن است. اسراییل به همراه آمریکا و دیگر کشورها، می گویند ایران در صدد ساختن سلاح های اتمی است، و اسراییل آشکارا هدف آن است.

«پل سالم» از مرکز مطالعات خاورمیانه «کارنگی» می گوید که اگر اسراییل دست به یک حمله پیشگیرانه بزند، تنها وسیله واقعی ایران برای تلافی، از طریق لبنان خواهد بود.

حالا، آیا کسی از این وضع خوشحال است؟ آیا لبنانی ها از این وضع خوششان می آید؟ نه.اما آیا ایران سال ها نیروهای نظامی خود رامسلح نکرده، و صد ها میلیون دلار صرف حزب الله نکرده که هر وقت بخواهد از آن ها استفاده کند؟ نه. کسی از این وضع خوشحال نیست.

«سالم» می گوید ایران اجازه نخواهد داد «معدودی لبنانی» جلوی تلافی حمله اسراییل را بگیرند.

XS
SM
MD
LG