همزمان با برگزاری هفته کتاب در تهران، وزارت ارشاد اسلامی برگزارکننده چهارمین دوره نشست بررسی جایگاه اقلیت های دینی در زمینه نشر و فرهنگ کتابخوانی بود. در این جلسه معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد اسلامی در حالی خواهان مشارکت فعال اقلیت های دینی در حوزه نشر شد که وعده ها و تعهدات سال های گذشته دایر بر کاهش سختگیری ها و ضوابط نشر کتاب اقلیت ها از جمله: تغییر بررسانِ مسلمان در حوزه کتاب اقلیت های دینی هنوز انجام نشده است.
بهمن دری، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ابراز امیدواری از گشایش در امور نشر اقلیت های دینی وعده داده از فعالیت ناشران و نویسندگان این اقلیت ها پشتیبانی کند.
در این نشست که در ساختمان سرای اهل قلم وزارت ارشاد اسلامی تهران برگزار شد، شمار اندکی از نمایندگان اقلیت های دینی رسمیت یافته شامل: زرتشتیان، کلیمیان و مسیحیان حضور داشتند.
فرای پیروان دیانت بهایی، نمایندگان دیگر اقلیت های دینی همچون: منداییان، مسلمانان سنی و درویشان به این نشست دعوت نشده بودند.
نویسندگان شناخته شده اقلیت های دینی از جمله زویا پیرزاد که داستان هایش در شمار پرفروش ترین کتاب های سالهای اخیر در ایران بوده اند نیز غایبان این نشست بودند.
با این همه، نمایندگان اقلیت ها به طرح مشکلات و سختگیری ها در حوزه نشر کتاب اقلیت ها و حذف آنان در سیمای جمهوری اسلامی پرداختند.
یکی از ابتدایی ترین مشکلات قدیمی و پیش روی نشر کتاب اقلیت ها، وجود بررسان مسلمان وزارت ارشاد ناظر بر کتاب های دینی اقلیت هاست.
در حالی که نمایندگان اقلیت های دینی بر لزوم حذف بررسان مسلمان و جایگزینی آنان با کارشناسان دینی همان اقلیت تاکید می کنند، مقام های فرهنگی جمهوری اسلامی می گویند کتاب های مقدس تحریف شده و روایت درست این کتاب ها همانی ست که بررسان مسلمان وزارت ارشاد می گویند.
بهمن دری معاون امورفرهنگی وزارت ارشاد اسلامی نیز در پاسخ گفت انتقادهای طرح شده از سوی جامعه نشر اقلیت های دینی و نمایندگان مجلس را پیگیری می کنیم.
گرچه امروزه، بنا به آمار رسمی مجموع ناشران فعال اقلیت های دینی در ایران به رقم انگشتان یک دست نمی رسد، اما بنا به شواهد، تاریخ اقلیت های دینی پیشتاز صنعت چاپ و نشر در ایران بوده اند. زیرا ارمنیان ساکن جلفای اصفهان بودند که در سال ۱۶۳۸ میلادی و پیش از ورود دستگاه چاپ در هندوستان، مصر و کلیه کشورهای خاورمیانه نخستین چاپخانه ایران را در کلیسای وانک اصفهان برپا کردند.
۱۸۱ سال پس از این تاریخ و در زمان عباس میرزا دومین چاپخانه ایران در تبریز راه اندازی شد. امروزه انتشارات نائيری تنها انتشارات ارمنی زبان رسمی فعال و دارای مجوز نشر در ايران است.
کلیمیان ایران نیز در چاپ و نشر تورات و تلمودها پیشگام نشر کتاب در ایران بوده اند که انتشارات برادران بروخیم خدمات ارزشمندی در صنعت چاپ کتاب ایران داشته اند و انتشار فرهنگ انگلیسی فارسی سلیمان حییم از جمله این خدمات فرهنگی بود. فرهنگ واژگانی که هنوز مورد استفاده قرار دارد. امروزه انجمن کلیمیان تهران تنها ناشر فعال و قانونی اقلیت یهودی ایران است. زرتشتیان ایران نیز همچنان متکی به نشر «فره وهر» اند.
سالم چحیلی رییس انجمن منداییان ایران به این نشست دعوت نشده بود. شاید به دلیل محرومیت این اقلیت از حقوق اجتماعی از جمله نشر کتاب بوده است. خانه نشین شدن و مهاجرت بخش بزرگی از نویسندگان و مولفان در حوزه اقلیت های دینی از دیگر نشانه های آشکار محدودیت اجتماعی این گروه ها قلمداد شده است.