آيت الله اکبر هاشمی رفسنجانی به مناسبت ۳۱ اُمين سالگرد استقرار جمهوری اسلامی در ايران مصاحبه ای تصويری انجام داد. رييس مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخيص مصلحت يکی از معدود چهرههايی بوده است که از سال ۱۳۵۸ تا به امروز نقش پررنگی در نظام جمهوری اسلامی ايران داشته است.
آيـت الله رفسنجانی در مصاحبه ای تصويری با گاهنامه الکترونيکی «امام، جمهوری اسلامی، اسلام، و مردم» به مناسبت سی و یکمین سالگرد استقرار جمهوری اسلامی در مورد همه پرسی برگزار شده در ۱۲ فروردين ۵۸ می گويد «مردم خودشان انقلاب کردهبودند؛ رهبری امام را با دل و جان پذيرفته بودند، مشکلی هم نداشتند که با شورای انقلاب مدتها کار بکنند، ولی امام يک «نظر خاصی» داشتند و معتقد بودند که ما هرچه زودتر کار کشور را به دست خود مردم بدهيم «بهتر» است. مردم «خودشان» تصميم بگيرند، «خودشان» فکر کنند، «خودشان» اجرا کنند و با نظام همراهی کنند و برايشان روشن باشد که کار، کار خودشان است، يعنی همانکه روح اسلام است و همانکه امروز دنيا مدعی است حکومت «مردم بر مردم» است. در ماههای بعد از پيروزی انقلاب، خارجيها از ما می پرسيدند چرا اينقدر عجله کرديد؟ بايد تجربه بدست ميآورديد و نظامهای دنيا را بيشتر مطالعه می کرديد.»
آيت الله رفسنجانی در خصوص تعجيل در تصويب قانون اساسی جمهوری اسلامی ايران در آن سالها می گويد که اين خواسته آيت الله خمينی بوده است. رييس مجلس خبرگان رهبری می گويد «در اولين صحبتی که در موقع نصب مهندس بارزرگان به نخستوزيری موقت کردند همين مأموريت را به ايشان دادند که ايشان مجلس تشکيل دهند و قانون اساسی را به تصويب برسانند. درست همينها را میخواستند در زمان معين و کوتاه انجام دهند. اگر صبر میکرديم شايد پختهتر از اين میتوانستيم قانون اساسی را بنويسيم که احتياج به بازنگری بعد از ۱۰ سال نباشد.»
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در اين مصاحبه در اين مورد که چه شد نظام حاکم بر ايران پس از انقلاب جمهوری اسلامی نام گرفت می گويد «جمعی ميگفتند که فقط جمهوری، بعضی میگفتند جمهوری دموکراتيک، بعضی میگفتند جمهوری اسلامی. چون اين در شعارهای مردم آمده بود و کسانی که در صحنهها حاضر بودند و شعار میدادند استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی ونهايتاً ميخواستيم به رأی مردم بگذاريم. کسی هم تا آن موقع مخالفت نمیکرد. اسمهای ديگری هم بود. وقتی که بحثهايمان را خدمت حضرت امام برديم ايشان گفتند که ما جمهوری اسلامی را به رأی میگذاريم. همين کار را هم کردند. يعنی با نظر ايشان بود. در آن موقع ايشان هنوز آنطور نبودند که در اينگونه مسائل نخواهند دخالت کنند، نظرشان را میدادند کسی هم با نظر ايشان مخالفت نمیکرد. اکثريت شورا هم همين را میخواستند. منظور ما هم همين بود. يعنی هم بايد در چارچوب اسلام باشد، هم جمهوری باشد، يعنی بايد رأی مردم باشد. چون فرض ما براين بود که ملت ما مسلمان است، انقلابمان اسلامی است و شروع نهضت هم برپايه اسلام بود، خواست مردم هم همين بود.»
آيت الله رفسنجانی با اشاره به رويدادهای سال ۱۳۸۸ در ايران و در خصوص شباهت فضای سياسی سالی که گذشت با سال ۵۸ چنين می گويد «آنهايی که الان به عنوان معترض يا منتقد در خيابانها آمدند و صحبت کردند اکثريت قاطعشان وفادار به نظام هستند. يعنی جمهوری اسلامی و قانون اساسی را با همه موازين آن قبول دارند. اکثريت، جمهوری اسلامی را ميخواهند و اعتراض آنها هم از انتخابات شروع شد که این اعتراض در واقع یک نوع اصلاح است ولی با اصل مخالفتی ندارند.»