بخش انگلیسی صدای آمریکا - شبهنظامیان شیعه طرفدار ایران در عراق موسوم به «حشد الشعبی» با وجود دعوت رهبران مذهبی شیعه و نخست وزیر عراق به تحویل سلاح هایشان به دولت جسارت بیشتری از خود نشان می دهند.
«حشد الشعبی» سازمانی متشکل از شبهنظامیان شیعه عراقی است که در سال ۲۰۱۴ برای نبرد با ستیزهجویان سنی داعش تشکیل شد. تسلط داعش بر موصل و شمال عراق سقوط ارتش آن کشور را به همراه داشت. «حشد الشعبی» شامل دهها هزار جنگجو است.
اوائل این ماه رسانه های عراقی از دست به دست شدن نامه ای منتسب به ابو مهدی المهندس، فرمانده سرشناس «حشد الشعبی»، خبر دادند که در آن فرمان تشکیل یک نیروی هوایی مستقل از ارتش عراق صادر شده است. این دستور ظاهرا پس از آن صادر شده که پایگاه های «حشد الشعبی» در ماه های اخیر هدف حملات هوایی متعدد قرار گرفته است.
«حشد الشعبی» عامل این حملات را اسرائیل، دشمن منطقه ای ایران، معرفی کرده است. اسرائیل مسئولیت این حملات را نه می پذیرد و نه رد می کند.
«حشد الشعبی» در پی فتوای آیت الله سیستانی و با موافقت نوری مالکی، نخست وزیر وقت عراق، با هدف نجات آن کشور از داعش تشکیل شد. آنها توسط نیروی قدس سپاه پاسداران آموزش دیدند و از ایران اسلحه دریافت کردند و به ارتش احیا شده عراق کمک کردند ستیزه جویان سنی را در سال ۲۰۱۷ شکست دهند.
از آن زمان تاکنون آیت الله سیستانی و نمایندگانش از «حشد الشعبی» خواسته اند به نیروهای امنیتی عراق بپیوندند.
دولت عراق به دفعات خواسته است سلاح های آنها را در کنترل بگیرد.
مجلس عراق در اواخر سال ۲۰۱۶ با تصویب قانونی «حشد الشعبی» را به عنوان شاخه ای از نیروهای امنیتی عراق به رسمیت شناخت و آن را مشمول دریافت کمک های دولتی کرد. در بودجه سال ۲۰۱۹ عراق ۲.۱۶ میلیارد دلار به این سازمان تخصیص داده شده است.
اما این قانون همچنین «حشد الشعبی» را ملزم کرده است که سلاح هایش را زیر کنترل دولت عراق بگذارد و از دخالت در سیاست دست بکشد.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، به دنبال موارد متعدد حملات منتسب به شبهنظامیان «حشد الشعبی» بر اهداف نظامی و دیپلماتیک آمریکا در عراق، هشدار داد هر گروهی که تا ۳۱ ژوئیه از قانون مذکور پیروی نکند یاغی محسوب خواهد شد.
با گذشت دو ماه از حکم نخست وزیر عراق، «حشد الشعبی» به انجام عملیات نظامی خارج از کنترل دولت عراق ادامه می دهد.
یک سیاستمدار عراقی در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، میگوید قدرتمندترین گروههای شبهنظامی درون «حشد الشعبی» پیش از فتوای سیستانی تاسیس شدهاند و خود را تنها به تهران وفادار می دانند.
در پژوهش تازه منتشر شده «مرکز مبارزه با تروریسم» در «آکادمی نظامی ایالات متحده» ذکر شده که شمار ستیزه جویان عراقی طرفدار ایران از ۴ هزار نفر در سال ۲۰۱۰، اکنون به ۸۱ تا ۸۴ هزار نفر رسیده است.
مایکل نایت، نویسنده این پژوهش و کارشناس امور عراق در «موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک»، به بخش فارسی صدای آمریکا میگوید توسعه چشمگیر ستیزه جویان عراقی طرفدار ایران، به علاوه جمعیت فراوان عراق و دولت مرکزی ضعیف، آن کشور را به مستعدترین محل برای گسترش نفوذ مخرب ایران در خاورمیانه بدل کرده است.
به گفته نایت، اسرائیل و عربستان سعودی به دقت این روند را زیر نظر دارند و احتمالا در زمان لازم دست به اقدام خواهند زد.