در سال جاری تاکنون ۲۱ خبرنگار در جهان کشته شده اند.
همزمان با روزجهانی آزادی مطبوعات، سازمان ملل متحد و گروههای روزنامه نگار می گویند بهار عرب به کاهش فشار عرصۀ خبرنگاری انجامیده است، اما با این وصف بسیاری کشورها همچنان به راههایی برای محدود کردن مطبوعات متوسل می شوند.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد و ایرینا بوکووا دبیرکل یونسکو، طی بیانیۀ مشترکی که روز پنج شنبه منتشر کردند، گفته اند که به رغم تحولاتی که درجهان عرب ایجاد شده، همچنان راههایی برای سرکوب رسانه ها و روزنامه نگار اعمال می شود.
نهاد خانۀ آزادی – از گروههای فعال حقوق بشر- می گوید که خاورمیانه و شمال آفریقا طی سال اخیر توانستند درعرصۀ آزادی مطبوعات دستخوش تحولاتی شگرف شدند. این نهاد می افزاید که در این حال، روزنامه نگاران دو کشور بحرین و سوریه به رغم رویدادهای بهار عرب، همچنان تحت فشارند.
همین گروه همچنین می گوید که چین، روسیه و ایران ازراه توسل به شیوه هایی چون بازداشت منتقدان دولت و بستن بسترهای اطلاع رسانی، روزنامه ها و روزنامه نگاران را محدود می کنند.
براساس همین گزارش، ایران و سوریه همچنین در میان ده کشوری هستند که درآنها سانسور بیش از تمامی کشورهای دیگر دنیا رایج است و عمدۀ دلیل این مسئله نیز آن است که دولت این کشورها تنها اجازه می دهد که رسانه های دولتی به اطلاع رسانی بپردازند.
سازمان گزارشگران بدون مرز روز جهانی آزادی مطبوعات را گرامی داشته است و آنچه را حملۀ خشمگینانه به خبررسانان خوانده، محکوم کرده است. این نهاد می گوید طی سال ۲۰۱۲ میلادی- که اکنون تنها سه ماه ازآن گذشته است- ۲۱ خبرنگار در جای جای جهان کشته شده اند.
بشاراسد و ستیزه جویان اسلامگرای سومالی، از سوی گروه گزارشگران بدون مرز، به عنوان بزرگترین ناقضان آزادی مطبوعات شناخته شده اند.
روز سوم ماه مه، از سال ۱۹۹۳ به قصد قدردانی از روزنامه نگارانی که حین انجام وظیفه جان سپرده اند، نیز با هدف بزرگداشت آزادی خبررسانی، به عنوان روزجهانی آزادی مطبوعات تعیین شد.