۱۷ نوامبر روز جهانی تولد زودهنگام است. ساختمان امپایر استیت در نیویورک، پل تنگه بوسفور در استانبول و قلعه هایدلبرگ در آلمان به همین مناسبت روز سه شنبه به رنگ بنفش نورپردازی می شوند.
تمرکز بر مسئله تولد زودهنگام نوزادان قبل از تکمیل دوره ۳۷ هفته ای جنینی، وقتی فراگیر شد که گروهی از سازمان ها و گروه های درگیر این مسئله متحد شدند تا سطح هشیاری جوامع را در این زمینه افزایش دهند. سازمان بین المللی "مارچ آو دایمز" که بر سلامت جنین و تکامل دوره جنینی تمرکز دارد، می گوید مشکلات ناشی از تولد زودهنگام نوزادان قاتل شماره یک کودکان است.
معضل جهانی
سازمان بهداشت جهانی می گوید سالانه حدود ۱۵ میلیون نوزاد زودهنگام متولد می شوند، یعنی از هر ۱۰ نوزاد در سراسر جهان یکی زودرس است و از این میان حدود یک میلیون نوزاد بر اثر مشکلات ناشی از تولد زودرس جان می دهند.
بیش از ۶۰ درصد از نوزادان زودهنگام در آفریقا و جنوب آسیا متولد می شوند. مالاوی دارای بالاترین نرخ تولدهای زودهنگام در جهان است.
کارشناسان می گویند بیش از یک سوم این نوزادان را می توان از طریق مراقبت های پزشکی نجات داد و بسیاری از تکنیک ها برای نجات جان نوزادان زودهنگام هزینه ای ندارد. مثلا ارتباط پوستی مادر و نوزاد و بستن نوزاد به سینه مادر یکی از تکنیک های است که شانس زنده ماندن را به شکل چشمگیری افزایش می دهد.
این روش که به آن مراقبت کانگورویی گفته می شود، کودک را گرم نگاه می دارد و توجه کامل مادر به نوزاد را موجب می شود که خود باعث افزایش شیردهی مادر به نوزادش می شود.
کارشناسان روش هایی را برای کمک به کاهش شمار تولدهای زودهنگام پیشنهاد کرده اند. این برنامه از زنان می خواهد تا بین بارداری هایشان ۱۸ ماه وقفه قائل شوند تا بدنشان فرصت کافی برای بهبود و التیام یابد.
ترک سیگار قبل و طی بارداری، پرهیز از استفاده از ابزار الکترونیک طی هفته های اول بارداری، و تشکیل کارگروه های مشارکتی والدین، از دیگر تکنیک های پیشنهادی است.