لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۸

پمپئو: از کشورهای آسیای جنوبی شرقی نخواسته‌ایم جانب یک کشور را بگیرند


مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت آمریکا هرگز از کشورهای آسیای جنوب شرقی نخواسته است که در اختلاف میان ایالات متحده و چین جانب یک طرف را بگیرند.

به گزارش رویترز، پمپئو که به تایلند سفر کرده است، در ابتدای جلسه گفت: «ما هرگز از کشورهای آسیای جنوبی درخواست نکرده‌ایم که جانب یک کشور را بگیرند.»

به گفته وزیر خارجه ایالات متحده، سیاست آمریکا در قبال کشورهای آسه‌آن همواره مبتنی بر «اشتیاق به همکاری، احترام به استقلال هر کدام از کشورها و تعهد ایالات متحده به ارزش‌های بنیادین چون حکومت قانون، حقوق بشر و اقتصاد پایدار» بوده است.

اشاره پمپئو به اختلاف میان ایالات متحده و چین است که طی ماه‌های اخیر افزایش پیدا کرده است. دو کشور بیش از یک سال است که درگیر جنگ تجاری هستند.

اختلافات آمریکا و چین، دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، در ماه‌های اخیر بر سر تجارت دوجانبه و فعالیت‌های شرکت فناوری «هواوی» بالا گرفته است؛ با این حال دو اقتصاد بزرگ جهان تلاش می‌کنند با مذاکره اختلافات را حل کند.

جنگ تجاری ایالات متحده و چین سال گذشته زمانی آغاز شد که پرزیدنت ترامپ بر ۲۵۰ میلیارد دلار کالاهای وارداتی چینی تعرفه های تنبیهی اعمال کرد تا پکن را به تغییر رفتارهای تجاری اش وادارد.

پرزیدنت ترامپ ماه گذشته هم اعلام کرده بود تعرفه بر ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی چین به ایالات متحده، از ده درصد به ۲۵ درصد افزایش پیدا خواهد کرد. ضمن این‌که به زودی بر ۳۲۵ میلیارد دلار از واردات چین نیز تعرفه ۲۵ درصدی وضع خواهد شد.

چین با افزایش تعرفه بر ۱۱۰ میلیارد دلار کالای صادراتی آمریکا به اقدام تلافی جویانه دست زده است. دولت ترامپ همچنین چین را تحت فشار گذاشته است تا به رفتارش در واداشتن شرکت های آمریکایی به انتقال پیشرفت‌های فناوری به موسسه‌های چینی پایان دهد.

چین نیز مانند روسیه، که از طرف‌های توافق هسته‌ای ایران است، از اعمال تحریم‌ها علیه ایران به دنبال خروج آمریکا از برجام ابراز نارضایتی کرده، با این حال تهدید هسته‌ای ایران را جدی گرفته و از تهران خواسته به تعهدات خود پایبند بماند.

مسئله تایوان هم تبدیل به نقطه اختلاف جدید میان دو کشور شده است. ایالات متحده قصد دارد چندین میلیارد دلار به تایوان بفروشد، اما چین این اقدام را نقض حقوق حاکمیتی خود در تایوان می‌داند.

چین به همه ارتباط‌های رسمی و فروش سلاح از سوی ایالات متحده به تایوان معترض است. پکن عقیده دارد این کار دخالت در امور داخلی و برخلاف تعهداتی است که واشنگتن پیشتر به چین داده بود.

پکن تایوان را بخشی جدانشدنی از چین می‌داند و خود را تنها مرجع قانونی در تعامل با آمریکا و کشورهای جهان می‌خواند.

سیاست ایالات متحده در این زمینه شناسایی «چین واحد» است؛ اما مطابق قانون می‌تواند به تایوان برای دفاع از خود کمک کند و به این کشور سلاح بفروشد.

واشنگتن روابط رسمی با تایوان ندارد، اما بر اساس قانون موظف به کمک به دفاع از آن جزیره است. پنتاگون از سال ۲۰۱۰ تاکنون بیش از ۱۵ میلیارد دلار تسلیحات به تایوان فروخته است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG