مأموران بهداشت در نیجریه می گویند به ریشه کنی فلج اطفال در آن کشور از همیشه نزدیکتر شده اند. امسال تنها مورد جدید فلج اطفال در نیجریه مشاهده شده است.اما در حالی که شورشیان در شمال کشور حملات سنگین تری وارد می کنند، مأموران بهداشت می گویند برنامه فلج اطفال با ریسک بالایی رو به روست و موفقیت این برنامه در گرو استراتژی های جدیدی برای دسترسی به کودکان در مناطق جنگی است.
موارد ابتلا به فلج اطفال در جهان در طول سال جاری میلادی ۱۵% افزایش داشته، و ۱۰ کشور موارد جدیدی از این بیماری را در کودکان گزارش کرده اند. دو سال پیش، موارد بیماری فلج اطفال تنها در چهار کشور دیده شده بود. سازمان بهداشت جهانی گسترش این بیماری را «فوریت بهداشت عمومی» خوانده است.
اما در کشور جنگزده نیجریه، میزان موارد جدید ابتلا به فلج اطفال تا به امروز با ۸۵% کاهش، تنها چهار مورد بوده، در حالی که سال گذشته ۲۶ کودک به این بیماری دچار شده بودند.
کاظم مصطفی، معاون رئیس کمیته ملی فلج اطفال وابسته به باشگاه خیریه روتاری بین الملل می گوید:
«هیچ وقت این همه به ریشه کنی فلج اطفال نزدیک نشده بودیم. در مقایسه آمار امسال با سال قبل می شود دید که چقدر پیشرفت کرده ایم.»
اما شمال نیجریه، که بیشترین موارد فلج اطفال در آن مشاهده می شود، با حملات شورشیان بوکوحرام خطرناک تر شده. بوکوحرام تنها در شش ماهه اول سال جاری هزاران نفر را کشته است. شورشیان نزدیک به سه ماه است که بیش از ۲۰۰ دختر مدرسه ای را به اسارت گرفته اند، و صدها کودک دیگر در مدارس کشته شده اند.
آقای مصطفی می گوید به رغم اعلام وضعیت اضطراری از سه ایالت شمالی، حملات شورشیان بزرگترین مانع فعالیت های بهداشتی در آن منطقه است: «مسئولان هماهنگی قرار می گذارند که برای دادن قطره خوراکی فلج اطفال به مناطق شمالی نیجریه بروند، و بعد خبر می رسد که آنجا چندان امن نیست. چکار می توانند بکنند؟ ناچار منصرف می شوند.» او می گوید گروه های واکسیناسیون هنوز در گرماگرم خشونت ها به کارشان ادامه می دهند و استراتژی های جدید را امتحان می کنند،مثلاً در مناطق خطرناک چند روز یا فقط چند ساعت دادن قطره فلج اطفال را انجام می دهند و به مناطق امن برمی گردند – به قول خودشان: به سبک بزن و در رو.»
گاهی هم از روشی استفاده می کنند که خودشان به آن «دیوار آتشین» می گویند، یعنی محل واکسیناسیون را در حاشیه منطقه جنگی برپا می کنند. و همین طور که مردم در حال فرار هستند، کار واکسیناسیون کودکان انجام می گیرد.
به گفته آقای مصطفی، به همان نسبتی که حملات شورشیان بوکوحرام پیچیده تر می شود و به مناطق دورتری گسترش می یابد، «واکسیناسیون اطفال هم باید به همان نسبت با هوشیاری بیشتر و همکاری و هماهنگی پیش برود. ما به کمک مأموران امنیتی نیاز داریم تا به ما بگویند چه وقت امنیت هست و می توانیم به منطقه برویم یا جنگ درگرفته و باید از منطقه خارج شویم.»
با همه این مسائل، او می گوید اطمینان دارد که نیجریه می تواند به زودی شمارش معکوس برای رهایی از فلج اطفال تا پایان سال جاری را اعلام کند. آخرین مورد فلج اطفال در اردیبهشت ماه گزارش شد، و اگر طی سه سال از آن تاریخ، مورد جدیدی از این بیماری گزارش نشود، می توان نیجریه را کشوری بدون بیماری فلج اطفال اعلام کرد.