کمتر از یک ماه پس از اعلام ممنوعیت فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ و ۵۰ مرکز وابسته به آن در آلمان، مأموران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی با حمله به دو شعبه موسسه گوته در تهران، استادان، کارکنان و مراجعان آن را با «ضرب و شتم» بیرون کردند و تابلو این مرکز را که زیر نظر سفارت آلمان کار میکرد، از جا کندند.
ساعاتی پس از این اقدام آلمان سفیر جمهوری اسلامی در برلین را احضار کرد.
وزارت امور خارجه آلمان روز سهشنبه اعلام کرد سفیر حکومت ایران را احضار کرده و از دولت پزشکیان خواسته است فوراً مجوز ازسرگیری تدریس در موسسه زبان گوته در تهران را صادر کند.
یکی از سخنگویان وزارت خارجه آلمان در بیانیه ای گفت: «ما اقدامات مقامات امنیتی ایران علیه موسسه زبان آلمانی تهران را محکوم میکنیم. هیچ توجیهی برای این اقدام وجود ندارد. تبادل زبان اساس درک متقابل است.»
بنا بر تصاویر منتشر شده در رسانههای اجتماعی ظهر روز سهشنبه ۳۰ مرداد، مأموران جمهوری اسلامی به موسسه گوته در تهران حمله کردند و استادان و کارکنان و مراجعان را که آزمون زبان آلمانی داشتند، با ضرب و شتم بیرون انداختند.
همچنین نیروهای حکومتی تابلو سردر این موسسه در دیباجی و قلهک در شمال تهران را کندهاند و این موسسه را که زیر نظر سفارت آلمان کار میکند، پلمب کردهاند.
خبرگزاری میزان، ارگان رسانهای قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز سهشنبه ۳۰ مرداد در اطلاعیهای موسسه گوته را «مراکز غیرقانونی وابسته به دولت آلمان» نامیده و آن را به «نقض قوانین کشور» متهم کرده است.
این نهاد رسانهای متعلق به جمهوری اسلامی همچنین مدعی شده که دو شعبه موسسه گوته «مرتکب اعمال غیرقانونی متعدد و تخلفات گسترده مالی شده» و تعطیلی آن «با دستور مقام قضایی» انجام شده است.
موسسه آموزشی گوته با سالهای سابقه فعالیت، برای بزرگسالان دورههای مختلف آموززش زبان آلمانی در سطوح مختلف ارائه میدهد و آزمونهای رسمی و بینالمللی تعیین سطح زبان برگزار میکند.
بنا بر اعلام «میزان»، درباره «سایر مراکز وابسته به آلمان» که در ایران فعالیت دارند، بنا بر آنچه «گزارشها از تخلفات» عنوان شده، «تحقیقات در جریان است.»
در این حال، کانال تلگرامی صابریننیوز وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، اعلام کرده که «این اقدامی متقابل برای بستن مراکز فرهنگی و اسلامی در آلمان است.»
حمله به موسسه آموزشی گوته، در حالی است که مسئول کمیته وزارت بهداشت در «شورای راهبری پزشکیان» در گفتگو با یک روزنامه چاپ تهران از مهاجرت گسترده پرستاران به آلمان خبر داد و گفت که در سالهای اخیر ۳۰ هزار نفر از اعضای هیات علمی بیمارستانها مهاجرت کردهاند.
این اقدام مقامات جمهوری اسلامی پس از آن صورت میگیرد که در روز سوم مرداد رسانههای آلمان اعلام کردند نیروهای پلیس با یورش به مرکز اسلامی هامبورگ و بیش از ۵۰ مرکز وابسته به آن، فعالیت آنها را ممنوع اعلام کردند.
همچنین نانسی فایزر، وزیر کشور آلمان در بیانیهای اعلام کرده بود که مدارک جمعآوریشده در تحقیقات «ظنهای جدی را به حدی تأیید کرد که ما امروز دستور ممنوعیت را صادر کردیم» و «مرکز اسلامی هامبورگ، ایدئولوژی اسلامگرای افراطی و تمامیتخواه را در آلمان ترویج میدهد و زیرمجموعههای آن همچنین از تروریستهای حزبالله حمایت میکنند.»
دفتر حفاظت از قانون اساسی آلمان پیشتر گفته بود شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این مرکز اسلامی «یک مرکز تبلیغاتی مهم ایران در اروپا» و «بازوی جمهوری اسلامی» است.
پس از حمله تروریستی گروه حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر سال گذشته، بوندستاگ آلمان به اتفاق آرا از دولت اولاف شواتس خواسته بود که «برای بستن مرکز اسلامی هامبورگ تلاش کند.»
صدای آمریکا پیشتر خبر داده بود که براساس رای دادگاه اداری هامبورگ، مرکز اسلامی این شهر که به عنوان «مسجد آبی» هم شناخته میشود، در گروه «سازمانهای اسلامگرای افراطی» طبقهبندی شده است.
مقامات دولتی هامبورگ در خرداد ۱۴۰۱ حکم اخراج «سلیمان موسویفر»، معاون رئیس «مرکز اسلامی هامبورگ» را به او ابلاغ کردند و سه ماه بعد او را از خاک آلمان اخراج کردند.
مقامات آلمان در آن زمان با ابراز اطمینان گفتند که سلیمان موسویفر از سازمانهای شبهنظامی شیعه افراطی و نیز سازمانهای تروریستی حمایت میکند.